Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Magára hagyta Berlusconit legfőbb szövetségese

2004.07.19. 14:01
Megrendült egészsége és európai parlamenti képviselősége miatt lemondott miniszteri megbízatásáról Umberto Bossi. A hivatalos magyarázatokon túl felszínre kerültek az olasz kormánykoalíció belső feszültségei is, a szeparatista Északi Liga 1994-hez hasonlóan újra kormányt buktathat.
Elhagyja Silvio Berlusconi kormányát egyik legfőbb politikai szövetségese, a szeparatista Északi Ligát vezető Umberto Bossi - jelentette a BBC. A reformügyi tárcát vezető pártvezér hivatalosan európai parlamenti mandátumáért adja fel kormánytagságát.

A koalíció egyelőre marad

Bossi távozása mindazonáltal Berlusconi koalíciójának törékenységére is utal. Az első Berlusconi-kormányt Bossi buktatta meg 1994-ben, amikor pártjával kilépett a koalícióból. Most ez a veszély - egyelőre - nem fenyeget, az Északi Liga két másik minisztere továbbra is posztján marad.

A szeparatista pártot azonban felháborította, hogy Berlusconi a hónap elején felmentette a Liga által delegált gazdasági minisztert és magához vette a tárca irányítását. A Financial Times értesülései szerint nem elképzelhetetlen, hogy a párt a nyugdíjreform végszavazásakor zsarolhatja meg a kormányt, akár annak bukása árán is.

Partnereivel versenyzett

Berlusconi viszonya a június közepi európai parlamenti és önkormányzati választások idején romlott meg politikai szövetségeseivel. A választásokon gyengén szereplő Forza Italia vezetője koalíciós partnerei kárára próbált szavazatokat szerezni, több helyen is arra szólította a választókat, hogy az "értelmetlen" szétszavazás helyett inkább a Forza Italiát támogassák, semmint a többi jobboldali pártot.

Aggódó felesége győzködte

Bossi lemondása mögött részben tehát a sértettség is húzódhat. Igaz ugyanakkor, hogy a korábban harciasnak megismert pártvezér márciusi szívrohama óta nem sok aktivitást mutatott. "Személyes okok húzódnak meg a döntés mögött, valószínűleg az egészségi állapota miatt aggódó felesége győzte meg [Bossit] a lemondásról" - nyilatkozta az AFP-nek Francesco Speroni, Bossi titkárságának a vezetője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!