Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Srebrenica már csak a kegyelemdöfés volt

2007.06.22. 12:33
Tizenkét évvel a boszniai háború befejeződése után a Szarajevói Kutató és Dokumentációs Központ (IDC) külföldi kutatókból álló szakértői csoportja megjelentette négy évig tartó munkája eredményét, A Boszniai halottaskönyvet.

A tanulmány a boszniai lakosság veszteségeit kutató projekt (Population Loss Project) eredményeit összegzi, és tartalmazza a balkáni háborúban 1991 és 1995 között legyilkolt boszniaiak nevét, kor, nem, etnikai hovatartozás szerint is azonosítva az áldozatok kilétét, áll a Scotsman cikkében.


Tömegsír a kelet-boszniai Zaklopaca faluban

Az IDC tanulmányából kiderül, hogy az áldozatok 65 százaléka boszniai muszlim, 25 százaléka szerb és több mint 8 százaléka horvát volt, hangsúlyozza a BBC. A háború egyik legborzalmasabb mészárlása 1995 júliusában történt Srebrenica ostromakor, ahol a Mladics vezette szerb katonák nyolcezer muszlim férfit és fiút végeztek ki, emlékeztet a BBC.

97207

A norvég kormány támogatásával végzett kutatás szolgáltatta az első precíz adatbázist a háború civil veszteségeiről. A hágai háborús bűnök törvényszékének ENSZ-ügyészei korábban úgy becsülték, hogy körülbelül 110 ezer halottja lehet a boszniai vérengzéseknek. A háború befejeződésekor többen attól tartottak, hogy az áldozatok száma elérheti a kétszázezret is, ráadásul a térség nemzetei sokszor torzított adatokkal dobálóztak a későbbi etnikai ellenségeskedések közben.


Egy tömegsírból kiemelt áldozat, Brcko, Északkelet-Bosznia

A most napvilágot látott kisebb számadatok - 57 523 katona, 39 684 civil (közülük 3372 gyerek), azaz összesen 97 207 áldozat - még változhatnak, mivel a kutatás nem fejeződött be, mondta Mirsad Tokaca, a projekt vezetője. Az IDC elnöke hangsúlyozta, hogy céljuk minden egyes áldozat azonosítása és a számokkal való manipulálás megelőzése. Szerinte még körülbelül tízezer halottat fognak azonosítani a közeljövőben.

Srebrenica: a kegyelemdöfés

A kutatók több ezer forrásra támaszkodva dolgoznak, minden áldozatról huszonegy adatot gyűjtenek össze, többek között a név, a nemzetiség, a születés és halál helye és ideje, a halál körülményei és egy sor más részlet alapján azonosítva a meggyilkoltakat. A legnagyobb veszteség Podrinjét érte, 28 666 áldozatról tudnak a kutatók, a második legnagyobb veszteséglista Szarajevóban állt össze (14 656 halott). "Srebrenica már csak a kegyelemdöfés volt" - mondta Mirsad Tokaca. A most kiadott pontos adat szerint 6886 áldozata volt a boszniai város kíméletlen ostromának.

Tizenkét évvel a háború befejeződése után, Ratko Mladics és Radován Karadzsics a két legfőbb szerb háborús bűnös még mindig szabadlábon van, feltehetőleg Szerbiában bujkálnak a nemzetközi törvényszék elől.