Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Elítéltek négy srebrenicai mészárost

2007.04.10. 13:26
Negyven év börtönbüntetést kaphatnak a srebrenicai mészárlás kivitelezői. A belgrádi bíróság négy vádlottat talált bűnösnek azok közül, akik azonosíthatóak a mészárlásról nyilvánosságra került filmfelvételen. Közülük hárman a nyilvánvaló bizonyítékok ellenére is tagadtak.

Háborús bűnökért ítéltek el négy szerb férfit Belgrádban, jelentette a BBC. A bíróság most azok ügyében hozott ítéletet, akik láthatóak azon az amatőr videófelvételen, melynek két évvel ezelőtti nyilvánosságra hozatala sokkolta Szerbiát, ahol addig nem igazán szembesültek a háborús pusztítással, amit boszniai nemzettársaik hajtottak végre.

A felvételen hat boszniai muzulmán fiatal kivégzése látható. A kivégzések a srebrenicai mészárlás részeként zajlottak. A felvételeken az is látszik, ahogy a Boszniában harcoló szerb – jugoszláviai – belügyi alakulatot megáldja egy ortodox pópa is.

Azaz, a felvételek bizonyították először minden kétséget kizáróan, hogy a nyolcezer ember halálát okozó, immár hivatalosan is népirtásnak minősített srebrenicai tömeggyilkosságot az egyház támogatásával hajtották végre részben szerbiai belügyi alakulatok.

A felvételen azonosítható férfiak ügyét egy 2003-ban létrehozott belgrádi különleges bíróság tárgyalta, ahova a hágai Nemzetközi Törvényszék Jugoszláviával foglalkozó különbírósága utal kisebb bűncselekményekkel vádolt személyeket. A felvétel miatt öt ember ellen emeltek vádat, egyiküket bizonyítottság hiányában felmentették, írja a BBC.

A négy elítélt közül csak egy valotta magát bűnösnek. Az elítéltek valamennyien negyven éves börtönbüntetést kaphatnak.  • Bérelnék
  • Hírek