Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bocsánatot kért a háborúért a boszniai szerb kormány

2007.02.28. 16:10
Egy nappal azután, hogy a hágai bíróság népirtásnak minősítette az 1995-ös srebrenicai mészárlást, a boszniai kormány bocsánatot kért a háború áldozatainak hozzátartozóitól és a túlélőktől. Dodik kormányfő felszólította a háborús bűnökkel gyanúsított Karadzicot és Mladicot, hogy adják fel magukat.

Bocsánatot kért az 1992-95-ös boszniai háború áldozatainak hozzátartozóitól és a túlélőktől a boszniai szerb kormány szerdán.

"A Boszniai Szerb Köztársaság a legmélyebb sajnálatát fejezi ki a legutóbbi boszniai háborúban a nem szerb nemzetiségű lakosság ellen elkövetett bűntettekért és elítéli mindazokat, akik részt vettek e bűntettek elkövetésében" - áll a boszniai szerb kormány közleményében.

A bocsánatkérés előtt két nappal az ENSZ Nemzetközi Bírósága Hágában népirtásnak minősítette az 1995-ös srebrenicai mészárlást, amelynek nyolcezer nem szerb nemzetiségű lakos esett áldozatául.

Milorad Dodik boszniai szerb miniszterelnök kijelentette: az ítélet jó lehetőséget kínál az ország minden nemzetisége és minden állampolgára számára, hogy maga mögött hagyjon egy szerencsétlen korszakot, és a jövő, valamint kölcsönös bizalom építése felé forduljon.

Ismét felhívta a srebrenicai mészárlás fő vádlottjait, a hágai törvényszék által körözött Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt és Ratko Mladic volt katonai parancsnokot, hogy "az összes szerb érdekében" adják fel magukat.

A boszniai háborút lezáró daytoni egyezmény eredményeként a volt jugoszláv tagköztársaság Bosznia-Hercegovina területén két entitásból álló államalakulat, a Bosnyák-Horvát Föderáció és a Boszniai Szerb Köztársaság jött létre.