Valér
2 °C
8 °C

Montenegrósodni szeretnének a boszniai szerbek

2006.05.29. 16:15
Ha Montenegro függetlenné válhatott, a boszniai szerbeknek is joguk van a szavazásra, vélekedett a hétvégén a boszniai szerbek első, nem nacionalista kormányfője. Az EU hallani sem akar az ötletről.

Nagy vihart kavart Boszniában Montenegró nyolc napja kivívott függetlensége. Milorad Dodik, a boszniai szerbek - első nem nacionalista - miniszterelnöke ugyanis montenegrói mintára a boszniai Szerb Köztársaságban (RS) is népszavazást tartana a függetlenségről.

A szociáldemokrata, kormányában három horvátnak is helyet adó Dodik hétvégi kijelentése viharos reakciókat váltott ki a boszniai bosnyák politikusokból. Az RS-t "népirtás által létrejött képződménynek" minősítő politikusok szerint a boszniai alkotmányban nincs szó önrendelkezési jogról.

"Dodik mehet, ahova akar, de Boszniát nem viheti magával" - jelentette ki Dodik elvtársa, a Boszniai Szociáldemokrata Unió elnökségi tagja, Nijaz Durakovic.

A boszniai szerbek 1992-ben pont az elszakadásért indítottak népirtó háborút. A harcok bizonyos szakaszában bosznia 70 százaléka ellenőrzésük alatt állt, 1995 közepére azonban a horvát hadsereg és a boszniai kormánycsapatok ötven százalék alá szorították az ellenőrzésük alatt álló területet. A háborút lezáró daytoni egyezmény végül az állam 49 százalékát ítélte a boszniai szerb entitásnak.

A hangsúly az entitás kifejezésen van. A daytoni egyezmény értelmében a boszniai szerbek Bosznia államalkotó népe, és nem illeti meg őket az elvállás, végkép nem a Szerbiával egyesülés joga. Ahogy a hercegovinai horvátok sem egyesülhetnek Horvátországgal, minden vágyuk ellenére. (Igaz, horvát politikusok nem is siettek bírálni Dodik kijelentéseit.)

A kényes kérdésről a szarajevói Dnevni Avaz napilap kifaggatta az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a szóvivőjét is. Christina Gallach szerint az EU szemében Bosznia területi egysége nem vonható kétségbe, így "szóba sem jöhet a szavazás a szerbek különvállásáról".

Kevéssé törődnek ezzel a boszniai szerbek, akiknek az igényeit csak erősítheti a törvény szerint Szerbia részének számító Koszovó szinte biztosra vehető függetlenné vállása is. A mérsékeltnek számító Mladen Ivanic, a Szerb Demokratikus Haladás Pártjának elnöke szerint "amíg az RS lesz a rosszfiú Boszniában", a szerbek követelni fogják a függetlenséget. Szerinte elképzelhető az állam egyben tartása, de csak ha elismerik a szerb intézményeket és tiszteletben tartják a szerbek véleményét.