Dániel, Daniella
17 °C
30 °C

Autonmómiát követelnek a montenegrói szerbek

2006.05.24. 12:09
Még ki sem kiáltotta függetlenségét, de máris egy erős kisebbség autonómiatörekvéseivel kell szembenéznie Montenegrónak. A saját véleményük szerint az ország lakosságának 35 százalékát kitevő szerbek saját iskolákat, kulturális intézményeket és médiát követelnek.

Bár Montenegro még csak három napja döntött hivatalosan a függetlenné válásról, az ország szerb kisebbségének vezetői máris autonómiát követelnek maguknak. A Szerb Néppárt (SNS) vezetője, Dobrilo Dedeic a Vecernji List horvát napilapnak nyilatkozva szerb iskolák, szerb kulturális intézmények létrehozását követelte.

"A sportegyesületeket is testvériesen fölosztjuk" - nyilatkozta a napilapnak Dedeic.

A szerbek, akik szerint részarányuk a 630 000 lakosú köztársaságban 35 százalék, a közszolgálati médiát is nemzetiségi alapon osztanák fel. Elképzeléseik szerint a közszolgálati rádió és televízió egyik csatornája szerb nyelven, a másik "montenegrói nyelvjárásban" sugározná híreit, műsorait. [Montenegrói nyelvről hivatalosan még nem beszélhetünk, a szókincsében a szerbhez, kiejtésében a horváthoz közel álló nyelvnek még nincs rögzített nyelvtana és szótára.]

A vasárnapi függetlenségi szavazáson a függetlenség hívei 55,5 százaléknyian szavaztak az ország elszakadására, a Szerbiával közös államszövetség fenntartására csupán 44,5 százalék adta szavazatát. A függetlenségpártiak és az unionisták közötti törésvonal főkjént nemzetiségi alapú volt, az unióra a szerbek mellett az északi országrész lakói szavaztak.

Montenegróban tizenkét nemzetség - törzs - él, hagyományosan nagyjából fele-fele arányban szerb-, illetve függetlenségpártiak. Momir Bulatovic, az unionista tábor vezetője például szerbpárti montenegrói nemzetség tagja.