Dániel, Daniella
17 °C
30 °C

Nem hivatalosan független Montenegró

2006.05.21. 22:12
A nem hivatalos részeredmények alapján a montenegróiak 56, 3 százaléka a függetlenségére adta voksát, vagyis úgy tűnik kikiáltható a köztársaság függetlensége.

A népszavazás tisztaságát felügyelő két szervezet, a podgoricai székhelyű monitoring központ (CEMI) és a belgrádi székhelyű Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért ( CESID) közös felmérése szerint, a nem hivatalos részeredmények alapján a montenegróiak 56, 3 százaléka a függetlenségére adta voksát. Zlatko Vujovic, a CEMI ügyvezető igazgatója szerint stabil eredményről van szó.

Szabálytalanságok nélkül

Kimondottan magas részvétel mellett, békében, incidensek nélkül és komolyabb szabálytalanságok nélkül zajlott vasárnap Montenegróban a köztársaság jövőbeni nemzetközi jogállásáról szóló népszavazás.

A szavazóhelyiségek 21 órakor bezártak. A referendum tisztaságát felügyelő két szervezet, a podgoricai székhelyű Monitoring Központ (CEMI) és belgrádi székhelyű Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) nevű intézet közös felmérése szerint 19:30-kor, vagyis másfél órával az urnák zárása előtt a részvétel 84,1 százalékos volt, amiből arra lehet következtetni, hogy záráskor a részvétel jócskán meghaladja az előre jósolt 85 százalékos részvételt. Montenegró polgárai soha semmilyen választáson nem voltak ilyen aktívak.


Klikk a képre!

A legnagyobb részvételi arányt az említett két szervezet a szerbek lakta észak-montenegrói térségben mérte. Elemzők korábban azt a véleményt fogalmazták meg, hogy a magas részvétel nem kedvez a szakadár tömbnek, mivel azt jelzi, hogy az északi hegyvidéki szerb falvak idős lakosai is élnek választójogukkal, akik általában a tartózkodók táborát gyarapítják.

A CEMI és a CESID azt ígérte, hogy 22 órakor közzéteszi az első nem hivatalos részeredményeket, amennyiben nem lesz túl szoros, 54,5-55,5 százalék közötti az eredmény. A nem hivatalos végleges eredmény éjféltájt várható.

Jó időben sokan szavaztak

Kedvezett a polgárok aktivitásának, hogy egész nap verőfényes napsütésnek örvendett a "fekete hegyek országa", helyszíni beszámolók szerint reggel óta sorjáztak az emberek a szavazóhelyiségek előtt, aki pedig eleget tett a polgári kötelességének, az utcán, a kávézókban és éttermekben vitatta meg ismerőseivel a nap "aktualitását", latolgatva az ország sorsát.

Ahhoz képest, hogy milyen indulatok és incidensek jellemezték a népszavazási kampányt, maga a referendum a legnagyobb békében zajlott, a kivárás és a bizonytalanság légköre hatotta át a napot. A népszavazás tisztaságára ügyelő külföldi és belföldi megfigyelők - összesen 3400 vannak - egyaránt azon a véleményen vannak, hogy referendum demokratikus légkörben, komolyabb szabálytalanságok nélkül zajlott.

A szerbpárti unionista tábor vezetője, Predrag Bulatovic szavazata leadása után meggyőződéssel arról beszélt, hogy egyben marad Szerbia és Montenegrói államközössége, és a megosztott Montenegróban is megkezdődik az egyesülés folyamata. Szerinte a népszavazási folyamat minden hiányossága mellett is arról tanúskodik, hogy Montenegróban lassanként végbemegy a demokratikus érés folyamata.

A szakadár tömb "hármasfogata", Milo Djukanovic montenegró kormányfő, Filip Vujanovic köztársasági elnök és Svetozar Marovic szerbia-montenegrói államfő is arról beszélt, hogy a népszavazási kampány tanúsította a montenegrói demokrácia érettségét. Djukanovic szerint a népszavazás után Montenegróban "elindul a politikai homogenizáció folyamata", ezáltal pedig az ország felülkerekedik az európai integráció előtt álló akadályokon. Vujanovic azt hangoztatta, hogy a polgárok egymás felé fordulnak, és együtt fogják építeni az állam jövőjét.

"Ezután jobb kapcsolataink lesznek Szerbiával, folytatjuk a jószomszédi viszony erősítését, a jó regionális együttműködést, és mihamarabb integrálódunk a biztonsági és európai intézményekbe" - fogalmazott Vujanovic.

Ünnepelnek

A szerbiai miniszterelnöki hivatalban egyelőre nem kívántak reagálni a montenegrói hírekre, mert csak a választási bizottság adatait tekintik hivatalosnak. A hivatalos eredmények közzétételét várja Boris Tadic szerb elnök is.

Helyszíni beszámolók szerint az első nem hivatalos részeredmény közzététele után Montenegró több városában eufórikus hangulat uralkodott el, a függetlenségpártiak üdvrivalgásától hangosak az utcák. A podgoricai kormánypalota előtt tűzijátékkal és lövöldözéssel ünnepeltek, a tömeg Milo Djukanovic kormányfő nevét skandálta. A főváros utcáin a szakadárok köröznek gépkocsikkal, montenegrói zászlót lengetnek és megszakítás nélkül dudálnak. Hasonló spontán népünnepélyekről érkezett hír a történelmi fővárosból, Cetinjéből, illetve Niksicből és Kotor városából is.