Emőke
-4 °C
9 °C

Ismét változhat Európa térképe

2006.05.21. 17:10
Rekordszintű részvétel a montenegrói népszavazáson, délután négyig már a polgárok mintegy 70 százaléka leadta voksát. A kérdés az, maradjon-e az Adria parti köztársaság a Szerbiával alkotott államközösségben, vagy önálló országgá váljon.

Rekordszintűnek ígérkezik a részvételi arány a montenegrói népszavazáson, miután délután négy óráig a jogosultaknak csaknem 70 százaléka járult már az urnákhoz.

"Akarja-e ön, hogy a Montenegrói Köztársaság független állam legyen, teljes nemzetközi jogi alanyisággal?" - erről szavaz ma mintegy 485 ezer szavazásra jogosult polgár Montenegróban. Amennyiben a részvételi arány meghaladja az ötven százalékot, és a résztvevők több mint 55 százaléka igent mond a kérdésre, akkor kikiáltható Montenegró függetlensége.

A közvélemény-kutatások 85 százalékos részvételt jósoltak, de nem zárható ki, hogy estig a polgárok 90 százaléka elmegy szavazni.

Eredmények este

A népszavazás szabályosságát 3400 külföldi és szerbia-montenegrói megfigyelő ellenőrzi, és több mint 850 külföldi újságíró akkreditáltatta magát, hogy tudósítson a referendumról. A szavazóhelyiségek este 21 órakor zárnak.


Klikk a képre!

A választást felügyelő két elemző intézet, a CEMI és a CESID azt ígérte, hogy 22 órakor közzéteszi az első részeredményeket, éjfélkor pedig már a végleges nem hivatalos eredményt is közli. Ha nagyon szoros lesz az eredmény - 54,5-55,5 százalékos sávba esik -, akkor tartózkodni fognak a részeredmények közzétételétől.

A Szerbiával közös államszövetséget alkotó Montenegrónak 670 ezer lakosa van. Az etnikai összetétel vegyes: 40 százalék montenegrói, 30 százalék szerb, 9 százalék bosnyák, 7 százalék albán, és más kisebb nemzetiségek élnek az országban.

Európa felé

Filip Vujanović montenegrói elnök korábban úgy nyilatkozott: a Szerbiával kötött államszövetség alig-alig működött. Montenegró nem nézte jó szemmel, hogy Szerbia csak vonakodva működik együtt a háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel.

A kis állam szeretne minél előbb az Európai Unióhoz közeledni. Az EU ugyanakkor újabb balkáni feszültségektől tartva nem nézi jó szemmel az önállósodási törekvéseket.

A G17 Plusz nevű, második legnagyobb szerbiai kormánypárt vasárnap Belgrádban nem hivatalos "népszavazást" rendez Szerbia függetlenségéről. A párt így akarja jelezni, hogy Szerbiában is megkérdezik a polgárok véleményét az ország jövőbeni sorsáról.