Alfréd
-3 °C
3 °C

Az EU felfüggesztette a tárgyalásokat Belgráddal

2006.05.03. 14:15
Az Európai Bizottság szerdán felfüggesztette a társulási tárgyalásokat Szerbiával és Montenegróval. Az ok: továbbra sem sikerült őrizetbe venni a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladicot. A szerb kormányfő megadásra szólította fel a boszniai szerb hadsereg volt vezérkari főnökét. Közben lemondott a szerb miniszterelnök-helyettes.

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette: felfüggesztette a stabilizációs és társulási szerződésről Szerbia és Montenegró kormányával folytatott tárgyalásokat, mivel továbbra sem sikerült őrizetbe venni a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladicot, a boszniai szerb hadsereg volt vezérkari főnökét.

Vojislav Kostunica szerb kormányfő szerdán közleményben szólította fel megadásra Ratko Mladicot. Kostunica rámutatott: a szerb kormány mindent megtett annak érdekében, hogy a törvényszék elé állítsák Mladicot, akit megfosztottak az őt támogató hálózattól, s így egyedül rejtőzködik.

Lejárt a haladék

"Szerbiának be kell bizonyítania, hogy senki sem áll a törvény felett, és bárkit bíróság elé állít, akit súlyos bűnökkel vádolnak" - közölte Olli Rehn, az Európai Unió bővítési biztosa, miután tárgyalt Carla Del Pontéval, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészével. Del Ponte értékelése negatív volt a törvényszékkel folytatott belgrádi együttműködésről - tette hozzá Rehn.

A bővítési biztos a múlt héten jelezte: szerdáig ad időt Belgrádnak, hogy segítsen Ratko Mladic egykori boszniai szerb katonai vezetőnek a Nemzetközi Törvényszék elé állításában. Az EU-bővítésért és a balkáni térségért felelős bizottsági tag ezt azon a találkozón is világossá tette, amelyet az ügy miatt Brüsszelbe látogatott Vuk Draskovic szerbia-montenegrói külügyminiszterrel folytatott pénteken.

Draskovic akkor arra intett, amennyiben a tárgyalásokat felfüggesztik, az csak az EU-ellenes, nacionalista szerbiai csoportoknak kedvezne. Egyúttal arról számolt be, hogy a hadsereg és a titkosszolgálatok soraiból egyre több olyan Slobodan Milosevic volt diktátor rezsimjéhez tartozó embert távolítanak el, akik minden bizonnyal segítenek Mladic bújtatásában is.

Csalódás Brüsszelben

Az EU már március végén arra készült, hogy befagyasztja a stabilizációs és társulási szerződésről folyó tárgyalásokat Belgráddal, mert nem fogták el a két legkeresettebb hágai vádlott közé tartozó katonai parancsnokot.

Mivel akkor Del Ponte haladásról számolt be a törvényszék és Belgrád viszonyában, Brüsszel adott még egy hónap haladékot Szerbiának és Montenegrónak. Amennyiben a tárgyalásokat nem kellene felfüggeszteni, azok év végére be is fejeződhettek volna.

Rehn most csalódást keltőnek nevezte, hogy Mladic nem került az igazságszolgáltatás kezére. Hozzátette, hogy a tárgyalások - amelyeket az uniós csatlakozásról folytatott megbeszélések követhetnének - jól haladtak, és gyorsan eredményre vezethettek volna.

Lemondott a miniszterelnök-helyettes

Lemondott tisztségéről szerdán Miroljub Labus szerbiai miniszterelnök-helyettes, amiért Brüsszel felfüggesztette a társulási tagságról szóló tárgyalásokat Belgráddal. Labus belgrádi sajtótájékoztatóján jelentette be lemondását, és azt javasolta pártja, a G17 Plus minisztereinek, hogy kövessék példáját. A politikus ugyanakkor azon a véleményen van, hogy pártjának továbbra is támogatnia kell a kormányt, amíg folynak a tárgyalások Koszovó jövőjéről.

A pártelnök május 13-ra hívta össze a G17 Plus vezető testületének ülését, amelyen döntés születik arról, hogy a párt politikusai maradnak-e a kormányban. A második legnagyobb kormánypárt képviselői jobbára pénzügyi és gazdasági posztokat foglalnak el a kabinetben, Mladjan Dinkic pártalelnök a pénzügyi tárcát vezeti.

Labus a sajtó képviselőinek rendelkezésére bocsátotta lemondólevelét. Ebben a politikus Vojislav Kostunica miniszterelnökhöz fordulva rámutat arra, hogy az EU felfüggesztette a társulási tagságról szóló tárgyalásokat, mert a kormány - Kostunica kifejezett ígéretével ellentétben - nem teremtette meg a politikai körülményeket a tárgyalások folytatásához, és ezzel cserben hagyta az ország és a polgárok egyik legfontosabb érdekét.

A szerbiai fegyveres testületek vezetésének lemondását követelte szerdán Vuk Draskovic szerbia-montenegrói külügyminiszter annak kapcsán, hogy e testületek képtelenek voltak letartóztatni a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot.

"Be kell adnia a lemondását mindenkinek, akire felelősség hárul azért, mert nem teljesítette a hágai törvényszék előtt vállalt kötelezettségeket" - jelentette ki szerb újságíróknak adott interjújában Draskovic, aki a délkelet-európai országok Szalonikiben tartott fórumán vesz részt. "Elsősorban a katonai és polgári biztonsági szolgálatok és a rendőrség vezetéséről van szó" - mondta.

A szerb politikus szorgalmazta azt is, hogy tisztítsák meg a fegyveres erők és a különleges szolgálatok sorait mindazoktól, akik "együtt harcoltak vagy együttműködtek Ratko Mladiccsal és támogatást nyújtanak a nemzetközi igazságszolgáltatás elől bujkáló személyeknek".