Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Ratko Mladic újabb segítőjét vették őrizetbe

2006.04.24. 11:52
A szerb hatóságok őrizetbe vették Ratko Vucetic egykori haditengerész kapitányt, akit azzal gyanúsítanak, hogy segítette Mladicot a bujkálásban. Lapértesülések szerint a két férfi még általános iskolából ismeri egymást, ahol osztálytársak voltak.

A szerb hatóságok őrizetbe vettek még egy embert - egy egykori haditengerészeti kapitányt - azzal a gyanúval, hogy segítette a bujkálásban a legsúlyosabb háborús bűntényekkel vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot. Ratko Vucetic elfogásáról a Kurir című belgrádi napilap adott hírt hétfőn. A letartóztatásról az érintett ügyvédje, Branko Butolan tájékoztatta az újságot védence kifejezett kérésére.

Osztálytársak voltak

Vuceticet szombat este tartóztatták le belgrádi lakásán, a szerbiai államügyész és Butolan jelenlétében kihallgatták a rendőrségen azzal a gyanúval, hogy elkövette "a bűnvádi eljárás alatt lévő személy segítésének bűntettét". A gyanúsítottat 48 órás rendőri letartóztatásba helyezték, és a nap folyamán vizsgálóbíró elé állítják.

A bulvárlapnak minősülő Kurir szerint Vucetic általános iskolában osztálytársa volt Mladicnak, gyerekkori barátok voltak. A katonai iskolák befejezése után egy csatahajó parancsnoka lett, 1993 óta százszázalékos rokkant. Sebesülései miatt amputálták egyik lábfejét és kezén az egyik ujját, ezenkívül súlyos szívbeteg is.

Szoros határidő

Vucetic elfogásával ötre emelkedett Mladic feltételezett bujtatóinak a száma, akik ellen bűnvádi eljárás indult. A múlt héten őrizetbe vették Stanko Ristic ezredest, nyugalmazott helikopterpilótát és fiát, előtte pedig Jovo Djoga nyugalmazott ezredest, Mladic egykori testőrét és Sasa Badjnart, a tábornok volt sofőrjét tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy segítette a bujkálásban a srebrenicani népirtás főfelelősének tartott hágai szökevényt.

Az Európai Unió április végéig adott határidőt a szerb hatóságoknak Mladic kiadatására, ellenkező esetben megszakadnak a társulási tagságról szóló tárgyalások Belgráddal. A belgrádi sajtó a tábornokot támogató hálózat felgöngyölítésével a hatóságok egyre közelebb férkőznek Ratko Mladichoz, de kizárólag a kormányfő, illetve a belügyi és a polgári titkosszolgálati vezetés tudja azt, hogy jelenleg hányadán áll a tábornok elfogására indított akció.