Konrád
8 °C
26 °C

Szorul a hurok Mladic körül?

2006.04.20. 12:26
Ciántablettával készül elfogására Ratko Mladic szerb lapinformációk szerint. A hatóságok állítólag elfogták két segítőjét. Szerbiának április végéig ki kéne adnia a boszniai háború főbűnösét.

Elfogták a háborús bűnös Ratko Mladic boszniai szerb tábornok két segítőjét a szerb hatóságok, állítja a legolvasottabb belgrádi bulvárlap, a Blic. A lap értesülései szerint a hatóságok őrizetbe vették Stanko Ristic ezredes helikopterpilótát és fiát, Predragot.

A blic szerint ezzel megint szorult a hurok a tíz éve szökésben lévő, de a legfelsőpbb szerb politikai elit támogatását is évező tábornok körül. A többi lap értesülései szerint azonban kevés az esély arra, hogy az EU ultimátumának lejárta előtt sikerült elfogni a tábornokot.

Az EU legutóbb április végéig adott haladékot a szerb hatóságoknak Mladic kiadatására. Az unió korábban márciusig, februárig, előtte pedig tavaly decemberig adott haladékot, de a szerb hatóságok mindig meg tudták győzni európai partnereiket arról, hogy az ultimátum meghosszabbításával eredményeket érhetnek el.

A szerb sajtóban azonban többen kétlik, hogy a tábornok élve kerülhet üldözői kezére. A Kurir értesülései szerint Mladic három éve ciánkapszulát tart magánál arra az esetre, hogy megölhesse magát elfogása előtt.

Mladic tábornok Milosevic bukásáig szabadon mozgott Szerbiában, de még a diktátor bukása után is háborítatlanul élt több tucat testőrével Belgrád kormányzati negyedében. Támogatói között tudta az akkor szerb elnökként funkcionáló Vojislav Kostunica miniszterelnök titkosszolgálati főnökét, Aco tomicot is.