Elfoghatták a háborús bűnös Mladićot

2006.02.21. 21:46
Egyre több szerb hírforrás szerint fogták el Ratko Mladićot. A boszniai háború főbűnösét állítólag Szerbiában fogták el, ahonnan a boszniai Tuzlába szállították. A szerb kormány tagad, a hágai Nemzetközi Törvényszék meg semmiről sem tud. Egyes jelentések szerint Mladić hívei autókaravánnal indultak Boszniába.

Ratko Mladić elfogását jelentette a Tanjug szerb hírügynökség a Bijelina boszniai szerb tévére hivatkozva. A többi szerb hírügynökség és hírtelevízió úgy tudja, még nem fogták el a boszniai háború egyik főbűnösének tartott tábornokot, de nagyszabású katonai akció indult felkutatására feltételezett rejtekhelyén, a boszniai Tuzla környékén.

Tagadják, nem tudnak róla

A szerb kormány szóvivője, Srđan Đurić ugyanakkor kacsának minősítette a sajtóértesüléseket, mind az elfogás, mind a rendőri akció tényét tagadta. "Félretájékoztatásról van szó, amely kárt okoz, és nem járul hozzá a kormány azon erőfeszítéseihez, amelyek hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés beteljesedését szolgálják" - mondta.

A boszniai belügyi szervek és a hágai Nemzetközi Törvényszék illetékesei sem értesültek Mladić elfogásáról. Florence Hartmann, a törvényszék szóvivője ugyanakkor megismételte a hágai főügyész korábbi nyilatkozatát, miszerint Mladić "a szerb hatóságok kézközelében van", azaz elfogása "bármikor bekövetkezhet". Később határozottan cáfolta a belgrádi híreket: "Tudomásunk szerint még csak akció sem volt folyamatban kézre kerítésére."

"Már a repülőn van"

A hivatalos tagadás ellenére egyre több belgrádi orgánum közli tényként a tábornok elfogását. A Beta hírügynökség - ami korábban még azt jelentette, hogy nem fogták el a tábornokot - szarajevői forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a háborús bűnös tábornok "már a repülőn van".

Az egyre zavarosabb jelentések szerint Mladićot nem is Tuzlában, hanem Belgrádtól száz kilométerre, a szerbiai Čer hegységben fogták el és onnan szállították át Tuzlába, ahonnan Hágába szállítják majd.

A tuzlai Orao támaszpont előtt állítólag újságírók és fotoriporterek hada vár az új információkra. Olyan hírek is felröppentek, hogy több szerbiai nagyvárosban gyülekeznek rokonszenvtüntetésre az emberek, állítólag Bosznia felől gépkocsioszlop tart Belgrádba.

A srebrenicai mészárlás értelmi szerzője

Mladićot népirtással, etnikai tisztogatással és egyéb, emberiesség elleni bűnök elkövetésével vádolják. A tábornok volt a boszniai szerb hadsereg főparancsnoka a háborúban, így ő rendelte el Szarajevó lövetését aknagránátokkal - az aknák legfeljebb emberölésre alkalmasak, komoly károkat nem okoznak -, illetve ő adott utasítást a srebrenicai muzulmán férfiak, mintegy nyolcezer ember lemészárlására is.

Olvassa el összeállításunkat a tíz éve szökésben lévő háborús főbűnös életéről. Bosznia láthatatlan tábornoka>>

Pártfogók a hatalomban

Mladić ellen tíz éve emeltek vádat. Milošević bukásáig mégis szabadon élhetett Szerbiában. Egyre több tény bizonyítja, hogy a diktatúra bukása után is segítette bujkálásában a szerb politikai elit egy része és a hadsereg vezetése.

Mladić elfogása kimondatlanul is Szerbia-Montenegró európai társulásának alapfeltétele. Az EU Horvátország esetében már sikerrel alkalmazta ezt a módszert, nem sokkal a horvátországi csatlakozási tárgyalások megkezdéséről hozott EU-kompromisszum után Ante Gotovina, a legkeresettebb horvát háborús bűűnös fogságba esett.  • Hírek
  • Személyi kölcsön