Dániel, Daniella
17 °C
30 °C

Montenegró már az EU-ba készül

2006.05.22. 12:41
Bár még változhat a montenegrói függetlenségi szavazás eredménye, a Szerbiával szövetséges pártok is elismerték vereségüket. Az ország függetlenségpárti vezetői már az EU-s társulási tárgyalások felújításán dolgoznak.

Bár még négy szavazókör 25 000 szavazatát nem számolták össze, a függetlenség hívei már győzelmüket ünneplik Montenegróban. Elvileg még változhat az eredmény, mivel a függetlenségre az előzetes eredmények szerint mintegy 45 000-rel érkezett több szavazat, mint a szerb-montenegrói államszövetség fentartására.

Nem lett patthelyzet

A hétszázezer lakosú köztársaságban a nem hivatalos végeredmény szerint a szavazók 55,4 százaléka támogatta a függetlenséget. Az Európai Unióval kötött megállapodás szerint az ország függetlenségéhez 55 százaléknyi igen szavazatra van szükség.

"Ez Montenegró elmúlt száz évének legfontosabb napja" - jelentette ki a B92 belgrádi rádiónak a függetlenségi tábor vezetője, Milo Dukanovic miniszterelnök. Hasonlóan nyilatkozott a szintén függetlenségpárti köztársasági elnök és Svetozar Marovic, Szerbia-Montenegró montenegrói elnöke is.

Legyen mindenki boldog

Predrag Bulatovic, Slobodan Milosevic egykori kegyeltje, az uniópártiak vezetője nyilatkozataiban maga is elismerte a vereséget. Igaz, koalíciójuk a szavazatok 78 százalékának feldolgozásakor még csak annyit ismert el, hogy a függetlenségre legalább 54 százaléknyian szavaztak - ez az eredmény pedig az EU-al kötött megállapodás szerint patthelyzetet teremtene, hiszen a többség akarata ellenére is az államszövetség fenntartását jelentené.

De mindkét tábor már a jövőre koncentrál és az országon belüli megosztottság elsimításának fontosságát hangoztatja. Dukanovic például minden montenegróit ünneplésre buzdított, hogy "ennek a napnak ne legyenek vesztesei".

Irány Európa

Filip Vujanovic montenegrói köztársasági elnök már a függetlenség gyakorlati oldalait elemezgette. Mint mondta, országa minden szempontból felkészült az azonnali függetlenségre - Montenegró 2003-ban csak az EU nyomására volt hajlandó szövetséget kötni Szerbiával, a két állam között csak névleges együttműködés volt, a kisebbik köztársaság gyakorlatilag évek óta független.

"Elsőként Belgráddal és Brüsszellel szeretnénk egyeztetni. Csatlakozni szeretnénk a békepartnerségi programhoz és társulási szerződést szeretnénk aláírni az EU-val. Ezeket a tárgyalásokat immár nem akadályozhatja az, hogy Szerbia nem adja ki a Nemzetközi Törvényszéknek [a körözött háborús bűnös] Ratko Mladic [boszniai szerb] tábornokot" - nyilatkozta Vujanovic a B92-nek.