Olivér
5 °C
8 °C

Újabb szlovák botrány Malina Hedvig miatt

2007.01.26. 21:14
Botrányosra sikeredett egy szlovák tévéadás, miután a műsorvezető a 120 perces program 5. percében elhagyta a stúdiót.

Előfordult már, hogy meghívott vendég kivonul egy élő televíziós adásból, de az aligha, hogy egy műsorvezető a 120 perces élő stúdióbeszélgetés ötödik percében vegye a kalapját. A szlovák köztelevízióban ez a napokban mégis megesett.

Igaz, hogy a köztévé új igazgatója a kivonuló Stefan Hríbnek már nem szánt műsorvezetői szerepet az évek óta futó, Lámpa alatt című éjszakai beszélgető-műsorában: Hríb a saját "kivégzési szertartásának" vendégeként kapott meghívót. Elment, de mert védelemre szoruló kollégáját, a már korábban elbocsátott Eugen Kordát nem hívták meg, Hríb az ötödik percben felállt a székből, és távozott.

Szolidaritás a Malina Hedvig miatt kirúgott kollégával

Tüntető kivonulásával az exműsorvezető tehát kirúgott kollégájával, Eugen Kordával, a szlovák televíziózás fenegyerekével vállalt szolidaritást. Korda azzal érdemelte ki eltávolítását, hogy kétrészes oknyomozó riportfilmet készített Malina Hedvig megveretésének körülményeiről és a lezárult nyomozás után válasz nélkül maradt kérdésekről. A magyar nemzetiségű nyitrai egyetemistát valaki kétségtelenül megverte. A sértett szerint két - máig ismeretlen - bőrfejű azért támadta meg, mert magyarul beszélt.

A rendőrségi nyomozás megállapításai szerint azonban Malina Hedvig a megveretését csak színlelte, kitalálta. Ezek után egy máig ismeretlen személy hamis tanúzás és a hatóságok megtévesztésének gyanúja miatt feljelentés tett a diáklány ellen, akinek ügyében most eljárás folyik.

Nyomásgyakorlástól sosem volt mentes a szlovák köztévé

A kétcsatornás szlovák köztelevíziónak (STV) fennállása óta sok igazgatója volt már. Tulajdonképpen mindegyikük dicstelenül távozott, nem utolsó sorban azért, mert a köztelevíziót a politikai erők rendszeresen pártpolitikai érdekek szolgálatába akarják állítani, s ez rendszerint többé-kevésbé sikerül is. Ez a vád ezúttal is sokszor elhangzott, nemkülönben a rutinos tagadás.

A televízió igazgatói székében még épp csak megmelegedett Radim Hreha tagadja, hogy egyik első döntését, a hírműsorok főszerkesztőjének leváltását politikai nyomásra kényszerült volna meghozni. Beismerte: nyomást ugyan érez, de nem nyomásra cselekszik.

Hogy a Malina Hedvig esetéről készült oknyomozó riportfilm kiegyensúlyozott volt-e vagy sem, azt a nézők többsége árnyaltabban ítéli meg, mint annakidején magát a Malina Hedvig-ügyet, amikor ugyanis úgy látszott, hogy a magyarok a lánynak, a szlovákok a rendőrségnek hisznek. Hogy az oknyomozó film készítői elfogultak voltak-e vagy sem, azt viszont a frekvenciatanács úgy látja, hogy igen. A testület szerint a filmben elhangzott vélemények nem voltak megfelelően kiegyensúlyozottak, ezért a grémium a köztelevízió ellen vizsgálatot kezdeményezett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?