Oszkár
20 °C
29 °C

Újabb szlovák botrány Malina Hedvig miatt

2007.01.26. 21:14
Botrányosra sikeredett egy szlovák tévéadás, miután a műsorvezető a 120 perces program 5. percében elhagyta a stúdiót.

Előfordult már, hogy meghívott vendég kivonul egy élő televíziós adásból, de az aligha, hogy egy műsorvezető a 120 perces élő stúdióbeszélgetés ötödik percében vegye a kalapját. A szlovák köztelevízióban ez a napokban mégis megesett.

Igaz, hogy a köztévé új igazgatója a kivonuló Stefan Hríbnek már nem szánt műsorvezetői szerepet az évek óta futó, Lámpa alatt című éjszakai beszélgető-műsorában: Hríb a saját "kivégzési szertartásának" vendégeként kapott meghívót. Elment, de mert védelemre szoruló kollégáját, a már korábban elbocsátott Eugen Kordát nem hívták meg, Hríb az ötödik percben felállt a székből, és távozott.

Szolidaritás a Malina Hedvig miatt kirúgott kollégával

Tüntető kivonulásával az exműsorvezető tehát kirúgott kollégájával, Eugen Kordával, a szlovák televíziózás fenegyerekével vállalt szolidaritást. Korda azzal érdemelte ki eltávolítását, hogy kétrészes oknyomozó riportfilmet készített Malina Hedvig megveretésének körülményeiről és a lezárult nyomozás után válasz nélkül maradt kérdésekről. A magyar nemzetiségű nyitrai egyetemistát valaki kétségtelenül megverte. A sértett szerint két - máig ismeretlen - bőrfejű azért támadta meg, mert magyarul beszélt.

A rendőrségi nyomozás megállapításai szerint azonban Malina Hedvig a megveretését csak színlelte, kitalálta. Ezek után egy máig ismeretlen személy hamis tanúzás és a hatóságok megtévesztésének gyanúja miatt feljelentés tett a diáklány ellen, akinek ügyében most eljárás folyik.

Nyomásgyakorlástól sosem volt mentes a szlovák köztévé

A kétcsatornás szlovák köztelevíziónak (STV) fennállása óta sok igazgatója volt már. Tulajdonképpen mindegyikük dicstelenül távozott, nem utolsó sorban azért, mert a köztelevíziót a politikai erők rendszeresen pártpolitikai érdekek szolgálatába akarják állítani, s ez rendszerint többé-kevésbé sikerül is. Ez a vád ezúttal is sokszor elhangzott, nemkülönben a rutinos tagadás.

A televízió igazgatói székében még épp csak megmelegedett Radim Hreha tagadja, hogy egyik első döntését, a hírműsorok főszerkesztőjének leváltását politikai nyomásra kényszerült volna meghozni. Beismerte: nyomást ugyan érez, de nem nyomásra cselekszik.

Hogy a Malina Hedvig esetéről készült oknyomozó riportfilm kiegyensúlyozott volt-e vagy sem, azt a nézők többsége árnyaltabban ítéli meg, mint annakidején magát a Malina Hedvig-ügyet, amikor ugyanis úgy látszott, hogy a magyarok a lánynak, a szlovákok a rendőrségnek hisznek. Hogy az oknyomozó film készítői elfogultak voltak-e vagy sem, azt viszont a frekvenciatanács úgy látja, hogy igen. A testület szerint a filmben elhangzott vélemények nem voltak megfelelően kiegyensúlyozottak, ezért a grémium a köztelevízió ellen vizsgálatot kezdeményezett.