Adalbert
13 °C
21 °C

Összeesküvés-elméletek Malina Hedvigről

2006.11.16. 07:41
A szlovák titkosszolgálat, a magyar és a szlovák szélsőségesek is megverhették Malina Hedviget, de a nyitrai diáklány is bántalmazhatta saját magát. A szlovák média az utóbbi napokban újabb és újabb összeesküvés-elméletekkel áll elő az augusztus 25-ei esetről, de hogy mi történt valójában, azt talán soha nem tudjuk meg.

Egyre több összeesküvés-elmélet születik Malina Hedvig, az augusztus 25-én Nyitrán megvert szlovákiai magyar lány ügyében. A lány azt állítja, hogy az egyetemre menet verték össze szlovák bőrfejűek, mert magyarul beszélt. A rendőrségi nyomozás viszont azzal zárult le, hogy nem történt atrocitás, a lány félt a szigorlatától, ezért találta ki a történetet.

Mi történt hát augusztus 25-én? Összeállításunkban minden verzió szerepel, ami eddig Szlovákiában vagy Magyarországon napvilágra került. Az igazság kiderülésére azonban vajmi kevés az esély, mivel a nyomozást lezárták, az állítólagos támadás helyszínén a nyomokat nem rögzítették, a feltételezett tettesek ellen körözést nem adtak ki.


(Forrás: Új Szó)

1. variáció

Tettes: a szlovák titkosszolgálat.

Ok a támadásra: a lányon keresztül lejáratni a magyarokat.

Forrás: szlovák média, például a közszolgálati televízió találgatásai.

Szlovákia és Magyarország viszonya Vladimír Meciar miniszterelnöksége óta nem látott mélypontra jutott augusztus végére. Júniusban hatalomra került a magát baloldalinak valló, valójában populista, ambíciói érdekében a magyarellenességtől sem idegenkedő Robert Fico, aki a kormányalakítás érdekében hajlandó volt a szélsőségesen magyargyűlölő Jan Slota pártját koalíciós társsá tenni.

Az új kormány miatt Szlovákiát több európai fórumon bírálták, ezért Ficónak kínosan kellett ügyelnie arra, hogy elkerülje a magyarellenességnek még a látszatát is. Egyenlőségjelet tett ugyan Slota pártja és a Magyar Koalíció Pártja közé, viszont külügyminiszterének első útja éppen Budapestre vezetett.

A kormányzati pozícióhoz nem jutó Slota a nyáron szinte hetente tett magyarellenes kijelentéseket, amikre személyesen a magyar miniszterelnök és a külügyminiszter reagált. A konfliktus az interneten és a futballpályákon folytatódott. Egy videón szlovák szélsőségesek magyar zászlót égettek, magyar bajnoki meccseken szlovákellenes transzparenseket feszítettek ki.

Malina Hedvig megverése után Gyurcsány Ferenc elhatárolódást kért Ficótól, a lány ügyvédje pedig a szlovákiai magyar párt egyik parlamenti képviselője lett. Ezzel politikai dimenzióba került az atrocitás. Szlovákia felvette a kesztyűt, és szeptember 12-én maga Fico, és belügyminisztere, Robert Kalinák jelentette be: a magyar diáklány megverése kitaláció.

Szlovákiának éppen az volt az érdeke, ami történt: egy magyarok által felfújt magyarellenes megnyilvánulás, amiről később, legalábbis reményeik szerint, bebizonyosodik, hogy hazugság. Ezzel nemcsak az ügy főszereplőjét, hanem az egész szlovákiai magyar közösséget és az érdekében fellépő Magyarországot is lejáratják.

A nyomozás körülményei azonban számos kérdést felvetnek: miért nem adtak ki országos körözést az elkövetők ellen, a rendőrség miért csak hét nap múlva adta át a szakértőknek azt a borítékot, amelyen a perdöntőnek számító DNS-mintát találtak és ha igaz, amit a belügyminiszter állított, hogy az ügyben 620 személyt hallgattak ki, ennek miért nincs nyoma a jegyzőkönyvben.

2. variáció

Tettes: szlovák szélsőségesek.

Ok a támadásra: magyarellenesség.

Forrás: Malina Hedvig vallomása.

Malina Hedvig megverése nem előzmény nélküli, Robert Fico hatalomra jutása után többször is bántalmaztak magyarokat. Révkomáromban például egy magyarul tüzet kérő férfit vertek meg a nyáron.

A lány magyarul adott útbaigazítást egy autósnak, és ez annyira feldühített két, a közelben tartózkodó szlovák fiatalembert, hogy az egyetemhez közel megverte és megrugdosta, a blúzára pedig a "Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára" és "Halál az élősdiekre" szöveget írták.

A lány vallomása alapján készült fantomképen két kopasz fiatalember látszik. A szlovák szélsőségesen nacionalista mozgalmak különösen erősek, tevékenységük nem merül ki futballhuliganizmusban vagy rasszista nóták éneklésében.

Tavaly ősszel például újnácik öltek meg egy pozsonyi bölcsészhallgatót, Pöstyén egyik éjszakai szórakozóhelyén pedig több vendéget megvertek. Pár évvel ezelőtt, egy koncert után, egy roma fiatalembert szúrtak agyon.

3. variáció

Tettes: Malina Hedvig.

Ok a "támadásra": vizsgadrukk.

Forrás: szlovák rendőrség.

Malina Hedvig nem készült fel rendesen az augusztus végi szigorlatra, ezért eljátszotta azt, hogy megverték. A lány először úgy emlékezett, hogy telefonján beszélt magyarul mielőtt megtámadták. Valójában, derült ki a lány híváslistájáról, telefonjáról nem indítottak és nem fogadtak hívást, vallomását ezért úgy módosította, hogy egy autósnak adott magyarul útbaigazítást.

A rendőrség vizsgálata szerint DNS-mintákkal bizonyítható, hogy a lány saját maga postázta saját címére iratait, ráadásul igen suta módon, a szülőfalujával szomszédos Pozsonyeperjesről.

A diáklány sérüléseiről - az első jelentések szerint a 23 éves, dunaszerdahelyi lány belső vérzéssel vonszolta be magát a nyitrai bölcsészkarra - a rendőrségi szakértők megállapították, hogy még az állítólagos támadás előttről származnak. A lány az első információkkal ellentétben agyrázkódást sem szenvedett, zúzódások és véraláfutások sem voltak a testén, a vérnyomok pedig a saját orrvérzéséből származó vér elkent nyomai, mert hogy bevallása szerint stresszhelyzetben orrvérzése van.

Ezt a verziót gyöngíti, hogy a postázás pillanatában a lány kórházban volt, a borítékot pedig felbontotta, miután megkapta a küldeményt. A támadás után a kórházban a lányt ellátó orvos azt nyilatkozta, hogy a lány sérülései ugyan nem súlyosak, de frissen keletkeztek: fel volt dagadva az ajka, vérzett az orra és a lábán véraláfutások voltak.

4. variáció

Tettes: magyar szélsőségesek.

Ok a támadásra: Szlovákia befeketítése.

Forrás: a szlovák média.

A szlovák közszolgálati televízió megszólaltatta azt a szélsőséges fiatalembert, akiről az egyik fantomkép készült, és aki ellen a rendőrség nem adott ki országos körözést. Ő azt nyilatkozta, hogy az eset közelében volt ugyan, de a lányt nem bántotta sem ő, sem szlovák társa. Szerinte magyar bőrfejűek akciójáról volt szó, akik így akarták bemártani a szlovákiai skinheadeket. (Elég valószerűtlen ugyanakkor, hogy egy augusztusi reggelen magyar és szlovák bőrfejűek egymást lesik a nyitrai egyetem közelében, és arra várnak, mikor támadja meg a másik Malina Hedviget.)

Elég sajátos, hogy nem a szlovák rendőrség, hanem egy magyar nacionalista mozgalom, a hatvannégy vármegye akkori vezetője, Toroczkai László azonosította a fantomképek alapján a támadókat, és vitte el fényképüket a nyitrai rendőrségre. Ha csakugyan nem szlovákok, hanem magyarok verték meg a lányt, akkor Malina Hedvignek össze kellett volna játszania támadóival, különben nem tudott volna ennyire jó személyleírást adni két valóban létező szlovák nacionalistáról.