Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Megrugdostak egy magyar diáklányt Szlovákiában

2006.08.25. 19:22
Szlovákiában két ismeretlen megvert és megrugdosott egy 23 éves lányt a nyitrai egyetem közelében, aki magyarul beszélt mobiltelefonján. A lány blúzára a "Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára" és "Halál az élősdiekre" szöveget írták. Ján Packa országos rendőrfőkapitány külön nyomozóosztagot indított Nyitrára, hogy a támadókat bármilyen áron előkerítsék.

Ismeretlenek megvertek egy szlovákiai magyar egyetemista lányt pénteken Nyitrán, és magyarellenes szöveget írtak a blúzára. A támadás a város egyik aluljárójában történt.

A két ismeretlen azért támadt rá a 23 éves diáklányra, mert magyarul beszélt mobiltelefonján. Az ütlegelés és rugdosás után a lány blúzára a "Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára" és "Halál az élősdiekre" mondatot írták, értesült az MTI a nyitrai Konstantín Egyetem magát megnevezni nem kívánó forrásától.

Kirabolták

Az eset az egyetemhez közeli parkban történt. A német-magyar szakos diáklány éppen szigorlatra sietett. A 23 éves dunaszerdahelyi diáklány alhasi vérzéssel vonszolta be magát a Konstantín Egyetem bölcsészeti tanszékére. A támadók az áldozat minden értéktárgyát elvették.

A lány kora délután még a nyitrai kórházban feküdt, de a szülei még a nap során a lakóhelye szerint illetékes dunaszerdahelyi kórházba viszik.

A magyar kormány határozottan elítélte a nyitrai támadást. A külügyminisztérium álláspontja szerint "a felelőtlen politikai nyilatkozatok a feszültség eszkalálódásához vezethetnek", ezért felszólították a szlovák kormányt, hogy ugyanolyan gyorsan és htaározottan határolódjanak el a történtektől, ahogy és amilyen gyorsan reagált a magyar kormány a magyar futballpályákon tapasztalt szlovákellenes megnyilvánulásokra. A külügyminisztérium egyben utasította a poszonyi magyar nagykövetséget, hogy kövesse "nagy figyelemmel" a szlovákiai történéseket és az ügy fejleményeit.

Szlovákiában a nacionalista erők nyáreleji választási győzelme óta megszaporodtak a magyarellenes megnyilvánulások. A kormányban helyet kapott a szélsőséges nacionalista Szlovák Nemzeti Párt is, melynek vezére, Jan Slota több nyilatkozatában is szapulta a magyarokat. De Robert Fico kormányfő is tett már magyarellenes indulatokat gerjesztő kijelentéseket.

Külön nyomozóosztag indul Nyitrára

Bugár Béla, a Magyar Koalíció pártjának elnöke a nyitrai inzultus ügyében tájékozódni próbált Robert Kalinák szlovák belügyminiszternél, aki szabadságon van, de azonnal intézkedett.

Ennek nyomán Ján Packa országos rendőrfőkapitány vette kezébe az ügyet. Packa délután sajtótájékoztatót tart, de máris tudni lehet, hogy azonnal külön nyomozóosztagot indított Nyitrára, és eltökélt szándéka, hogy a támadókat bármilyen áron, de előkeríti.

Egyértelműen elítélik

A pozsonyi magyar nagykövetség figyelemmel kíséri az eseményeket, és tájékozódik a fejleményekről a szlovákiai Nyitrán pénteken megvert magyar egyetemista lány ügyében, közölte a Külügyminisztérium szóvivője az MTI-vel. "A felelőtlen politikai nyilatkozatok hozzájárulhatnak az ilyen esetek előfordulásához" - fogalmazott Polgár Viktor. A szóvivő szerint "az ilyen esetekben az a célszerű megoldás, ha a kormányok határozottan és gyorsan elhatárolódnak ezektől az eseményektől".

Göncz Kinga külügyminiszter közlése szerint Szlovákiában egyértelműen elítélik a nyitrai magyar diáklány bántalmazását, s a Jan Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kivételével a politikai pártok egységesen határolódtak el. A szlovák rendőrség erélyes intézkedést ígért a Nyitrán pénteken megvert magyar egyetemista lány ügyében.

A brutálisan összevert magyar lányt várhatóan hétfőn engedik haza a kórházból, értesült a HavariaPress. A súlyosan megsebesült, de eszméleténél lévő áldozatot kórházi ágyánál felkereste a szlovák parlament emberjogi és kisebbségi bizottságának elnöke is, aki szerint felháborító, hogy a szlovák nacionalisták már nőkre is rátámadnak.

Bugár: Fico határolódjon el a szélsőségektől

Szlovákiában az utóbbi napokban egyre több inzultus, tettleges támadás éri az ottani magyarokat, ami az MKP elnöke, Bugár Béla szerint azért van, mert Robert Fico kész együtt kormányozni a szenvedélyes magyarellenességéről elhíresült Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával (SNS).

Bugár felszólította Ficót: személyesen és kormánya nevében haladéktalanul határolódjon el a Slota-féle szélsőséges jelenségektől és azonnal tegye meg azt, amit meg kell tenni. Félő ugyanis, hogy holnap már késő lesz, hiszen a mesterségesen gerjesztett magyarellenes indulatok megállíthatatlan fordulatot vehetnek.

A nyitrai eset után kiadott közleményében az MDF "fokozódó aggodalmát" fejezte ki a magyarokkal szemben elkövetett szlovákiai attrocitások miatt. Az MDF szerint a támadásokra a szlovák kormányban is szerepet kapó szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt vezére, Jan Slota buzdítja a szélsőségeseket. A Fidesz "a leghatározottabban" elítélte a támadást.  • Eladnék
  • Hírek