Erik, Alexandra
EUR 386,10 Ft
USD 366,61 Ft
11 °C
23 °C

Slota: A magyarok elnyomják a szlovákokat

2006.07.22. 22:10
Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) éles, szélsőségesnek minősített magyarellenes kijelentéseiről elhíresült elnöke egy cseh lapban szombaton közölt interjújában jelezte: irigyli a cseheket, hogy elűzték országuk területéről a németeket, s ezért ma már nincs olyan problémájuk velük, mint a szlovákoknak a magyarokkal Szlovákiában.

A Robert Fico vezette új szlovák kormánykoalíció egyik pártjának elnöke a konzervatív Lidové Novinyben megjelent beszélgetésben keményen bírálta a cseh pártokat és politikusokat, hogy "normális" pártnak tartják a Magyar Koalíció Pártját, amelynek állítólagos célja Szlovákiai szövetségi állammá való átalakítása, a trianoni szerződés és a Benes-dekrétumok átértékelése.

Betiltaná az MKP-t

Megjegyezte, hogy pártja nem a magyarok ellen van, hanem a MKP azon képviselői ellen harcol, akik kisebbségként elnyomják a többségi nemzetet, mégpedig annak saját területén. Amíg a MKP képviselői Szlovákiát nem tekintik hazájuknak, hanem Nagy-Magyarország részének, addig ő a párt betiltása mellett lesz. Az MKP által követelt politikai autonómiát Slota nagyon veszélyesnek tartja.

"Képzelje el, hogy Csehországban kikiáltanák a cseh-német köztársaságot. Ha ennek a veszélye fenyegetne, maguk is másképpen gondolkodnának. Nagyon nehéz lenne maguknak" - válaszolt Slota arra a kérdésre, hogy miért elfogadhatatlan az MKP autonómia törekvése, amikor Európában már sok autonómia létezik.

Dél-Szlovákiában a magyarok uralkodnak

A szlovák politikus úgy véli, hogy a szlovákok az egykori történelmi Magyarországon ezer évig "rabszolgaságban" éltek. Slota azt állította, hogy Dél-Szlovákiában a magyarok uralkodnak, és "a Szlovák Köztársaság felségterületén" elnyomják a szlovákokat, s ott szlovákul nem lehet senkivel szót érteni.

Slota szerint, míg Komáromban Cirill és Metód szlovák hittérítők szobrát a Matica Slovenská székházának a bejárata fölé tudták csak elhelyezni, addig Rozsnyóban "szobrot emeltek Kossuth Lajosnak, a szlovákok gyilkosának, aki aláírta Stúrék (szlovák nemzeti mozgalom a 19. század közepén) halálos ítéletét, Kassán pedig Rákóczinak emeltek szobrot, aki nyolcvanezer szlovákot gyilkolt meg". Attilának, aki "egész Európában gyilkolt" pedig Szlovákia szerte vannak emlékművei. "Ezek után valaki még csodálkozik, hogy létezik a SNS, amely azon szlovákok jogaiért harcol, akik ezer évig éltek magyar elnyomás alatt" - fejtette ki Slota.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét