Jó kis magyaellenes kormány alakult Szlovákiában

2006.06.28. 20:05
Eldőlt, hogy a magyarok nélkül áll fel az új szlovák kabinet. A választásokon győztes Robert Fico a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal és a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal alakít kormányt. Slota és Meciar a megállapodás szerint nem lesz tagja a kormánynak.

Kimarad a Magyar Koalíció Pártja az új szlovák kormányból. A választásokon győztes szoiciáldemokrata Smer elnöke, Robert Fico szerdán este bejelentette: a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) alakít kormányt.

Fico a döntést egyértelműnek nevezve úgy fogalmazott, hogy pártja ezt a két politikai erőt "hívja meg a kormányba," ahol azonban sem Slota, sem Meciar nem kap majd tárcát. Arra a kérdésre válaszolva, vajon a két ambíciózus politikus már értesült-e arról, hogy nem ülhet miniszteri székbe, Fico azt mondta: "Így szólt a megállapodás."

Elemzők első következtetése szerint a szociáldemokraták nem kényszerűség nyomán, hanem régen elhatározott szándékuk szerint döntöttek Slota és Meciar pártja mellett. Az ilyen koalíció lehetőségét a sajtó a választások óta úgynevezett katasztrófa-koalícióként emlegeti, mert a szélsőséges magyarellenességéről elhíresült és a belügyminiszteri posztra igényt tartó Slota pártjának kormányzati szerepével - Bugár Béla szavai szerint - Szlovákiában vége lesz a nyolc éve tartó nemzetiségi békének.

Fico kijelentette: a nemzetiségi jogok nem sérülnek, kormányának nem szándéka a status quo megváltoztatása. Fico és a nevében szociáldemokrata, ténylegesen baloldali populista pártja a választási kampányát Mikulás Dzurinda reformpolitikájának szapulására építette, így jelentősen beszűkítette koalíciós mozgásterét. Igazából csak a szélsőséges-nacionalista SNS és Vladimir Meciar nem sokkal szalonképesebb LS-HZDS-e kínálkozott koalíciós partnerként, főleg azután, hogy Fico egyik első nyilatkozatában a fasisztoid, Budapest lerohanását tervként fontolgató SNS-hez hasonlította a választásokon a várakozásokon felül teljesítő Magyar Koalíció Pártját (MKP).

Fico pártját az egyedüli baloldali pártként hirdette, és kijelentette, hogy nem hajlandó jobboldali programot folytatni. Kijelentésével nehéz helyzetbe hozhatja magát, mert szlovák politológusok szerint a jobboldali pártok, azaz az eddig koalícióban kormányzó MKP, Dzurinda kormányfő SKDÚ-ja és az előrehozott választásokat kirobbantó legkisebb koalíciós párt, a választásokon leszereplő kereszténydemokrata KDH, illetve Meciar pártja már a választások előtt egyeztetéseket tartott.

A szociáldemokrata Smer, a Ján Slota által megjelenített szélsőséges Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Vladimír Meciar vezette LS-HZDS szövetségével a lehető legrosszabb kormánykoalíció jön létre Szlovákiában - mondta az MTI-nek Bugár Béla.

A nyolc év kormányzati szerep után most ellenzékbe vonuló Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a Smer élén álló Robert Fico szerdai esti - Fico, Slota és Meciar szövetségét alkotó kormánykoalíciót előrevetítő - bejelentésére reagálva azt mondta: az MKP mindent megtett annak érdekében, hogy az SNS ne legyen a kormány tagja. "A Robert Fico vezette szociáldemokraták azonban így döntöttek, ezért a továbbiakban ez minden következményével együtt már az ő felelősségük, szőröstől-bőröstől nekik is kell majd megemészteniük" - fogalmazott Bugár.

"Ismétlem: igaz, hogy a legrosszabb kombináció jött létre, de hozzá kell tenni, hogy az új kormány konkrét lépéseit még ki kell várni, mint ahogyan ki kell várni a tárcák elosztását érintő fejleményeket és az új kormány magatartásának első konkrét jeleit is, mondta Bugár Béla.

Bugárt és Bárdos Gyulát, az MKP frakcióvezetőjét az MTI megkérdezte: marad-e a szerda esti fejlemény után akár fikarcnyi esély arra, hogy Vladimír Meciar esetleg nem lesz hajlandó egy kormányba vinni a pártját Slota pártjával, azzal a Slotával, akit Meciar az utóbbi években számtalan lesújtó kritikával illetett. Bugár és Bárdos egyhangúlag kijelentették: szó sincs róla, Meciar minden áron kormányzó párt élén akar állni.  • Hírek
  • Támogatások