Magyar és magyarellenes siker a szlovák választásokon

2006.06.18. 09:02
Hat párt lesz a következő szlovák parlamentben, az viszont még kérdéses, hogy melyik kap kormányalakítási megbízást. A választásokat mindenesetre a Smer-SD nyerte.

Hat pártja lesz a szombati előrehozott választás nyomán felálló új parlamentnek Szlovákiában.

Nyert a Smer

A vasárnap reggelre összesített előzetes eredmények szerint az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) a szavazatok 29,14 százalékát szerezte meg. 18,35 százalékkal második az eddigi miniszterelnök, Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS). Harmadikként a szélsőségesnek minősülő, eddig parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt (SNS) végzett 11,73 százalékkal. Alig valamivel kisebb, 11,68 százalékos eredményt ért a Magyar Koalíció Pártja (MKP), ami a párt mindenkori legjobb eredményének számít.

A szavazatok 29, 14 százalékának megszerzésével a Robert Fico vezette Irány - szociáldemokrácia (Smer-SD) nevű ellenzéki párt lett a győztese a szombaton tartott előrehozott szlovákiai választásoknak.

Fico fantasztikusnak nevezte vasárnap reggel az egyébként várható eredményt, ellenben egyelőre nem igazán lehet biztos abban, hogy kormányalakításra is ő kap megbízást az államfőtől, akinek jogkörei megengedik, hogy egy kormányképesebbnek ígérkező koalíció létrejötte esetén a kisebb pártok, ez esetben a jobbközép erők valamelyikét bízza meg kormányalakítással. Erre már 1989-ben, Vladimír Meciar bukása idején volt példa, és Robert Fico pártjával is ez történt az előző, 2002-es választáson.

Nem csak a magyarok

A koalícióképes jobbközép erők közül a legtöbb, a szlovákiai magyarság lélekszámának arányát is meghaladó 11,68 százalékos eredményt a Magyar Koalíció Pártja érte el. Ez a magyar párt mindenkori legjobb eredményének ígérkezik.

Mikulás Dzurinda, az SDKÚ-DS elnöke saját pártja, az MKP és a kereszténydemokrata KDH összesített sikerét a legerősebb erőnek nevezte, és tette ezt az országos szavazatok közel 100 százalékának összeszámolására alapozott adatok birtokában.

A hivatalos eredmények csak estére várhatók.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön