Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Nem vállal felelősséget főnökéért a szlovák külügyminiszter

2006.07.11. 13:54
Akár gesztusértékű is lehetett volna, hogy a szélsőjobboldallal megerősített szlovák kormány külügyminisztere elsőként Magyarországra látogatott. De Jan Kubis elmulasztotta az alkalmat, hogy gesztusokat tegyen, még saját kormányfője magyarellenes kijelentéseit sem akarta kommentálni, mondván az Robert Fico személyes véleménye volt.

Alaposan megizzasztották budapesti látogatásán Jan Kubist, Szlovákia új külügyminiszterét. Hiába látogatott először Magyarországra, itt máris szembesülnie kellett vele, hogy Európa nem nézi jó szemmel a szlovák kormányba bekerült szélsőjobboldaliak nyilatkozatait. Kubis sajtótájékoztatója nagy részén állandó védekezésre kényszerült párttársai és koalíciós partnerei magyarellenes kijelentései miatt.

A kormány nem, csak a tagjai magyarellenesek

"A koalíciós szerződésben leszögeztük, hogy a kormány demokratikus és európai értékeket vall" - próbált elhárítani minden érdeklődést. A kérdésre, hogy miként ítéli meg főnöke, Robert Ficó kormányfő minapi kijelentését, miszerint a magyar politikusok aknamunkája miatt függesztette fel pártja, a szociáldemokratának mondott nacionálpopulista Smer tagságát az Európai Szocialista Párt, Kubis kitérő választ adott. "A kormány nem felelős a koalíciós pártok, vagy a pártok politikusainak magánemberként tett nyilatkozataiért" - mondta.


Európai és demokratikus
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Bár Kubist Göncz Kinga magyar külügyminiszter személyes megbeszélésükön külön is felszólította, hogy a két ország jó viszonyának érdekében a szlovák kormány minden esetben határozottan határolódjon el a magyarellenes kijelentésektőlk, Kubis nem volt hajlandó erre a gesztusra.

Másképp értelmezi

Pedig gesztust tenni lett volna lehetőség, egyből adódott a Pozsonyban letartóztatott és meghurcolt, illegális idegenvezetéssel vádolt magyar turisták ügye. Kubis ígéretett tett rá, hogy az ügyben "gyorsan és jóhiszeműen" folytatják le az eljárást. Az Index érdeklődésére, hogy a jóhiszeműségnek ellentmond, hogy elődje, Eduard Kukan ígéretével szemben egyáltalán lefolytatják az eljárást, csak annyit felelt, hogy ez az értesülés ellentmond az ő értelmezésével, majd megint a koalíciós szerződésben foglaltakra - demokrácia, európai értékek - terelte a szót.


Szlovák invázió fenyeget
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ugyanígy nem határolódott el Jan Slota, a szélsőjobboldali kormánypárt, az SNS vezérének Budapest tankkal lerohanását vizionáló kijelentéseitől sem. Pedig emiatt a Jobbik még 3-4 fő részvételével tüntetést is tartott a sajtótájékoztató helyszíne előtt.

Cselekedeteik alapján szeretnének megítéltetni

A két miniszter tárgyalásain szó esett a gazdasági együttműködés bővítéséről, Kubis külön kiemelte, hogy országa 40 millió koronával (kb. 300 millió forinttal) támogatja az Ipolyon átívelő határhíd építését. Szót ejtettek Bős-Nagymarosról is, de az egyórás plenáris találkozó a témák bővebb kifejtésére nem adott lehetőséget.

Kubis mindenesetre hangsúlyozta, hogy Magyarország és Szlovákia nemcsak szomszédok, de EU- és NATO-tagként szövetségesek is. Egyben reményét fejezte ki, hogy szövetségi kapcsolatai révén akár hetente is találkozhat Göncz Kingával, így folyamatosan lehetőség lesz a két ország közti egyeztetésekre. Kérte, hogy kormányát ne az előzetes félelmek, hanem tényleges cselekedetei alapján ítéljék meg, majd újra hangsúlyozta, hogy a kormány - a koalíciós szerződés szerint - demokratikus és európai.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!