Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Brutális magyarosítást emleget Slota

2006.07.29. 13:19
Brutális magyarosításról, nagymagyar veszélyről nyilatkozott a Presse című osztrák lapnak Jan Slota. A kormányra került szélsőjobboldal vezére mostanában szombaton szereti leginkább szapulni a magyarokat. Beszólásai egyre komolyabban terhelik a szlovák-magyar viszonyt.

"Brutális magyarosítás zajlik Szlovákiában" - vélekedett Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenes kijelentései miatt többször is bírált elnöke a Die Presse című osztrák lap hétvégi kiadásának adott interjúban. "Szlovákia déli részén több ezer cég van magyarok tulajdonában. Aki ott állást keres, annak esélye sincs, ha nem beszél magyarul" -idézte a lap Slotát, aki szerint egyértelmű bizonyíték a magyarosításra, hogy míg korábban 250 ezer magyar élt Szlovákiában, számuk most 450 ezer.

Nagymagyar veszély

A "szlovákiai magyarok túlnyomó többsége lojális" a szlovák államhoz. "De a magyarok pártja szélsőséges, soviniszta-nagymagyar párt" - niylatkozta a Pressének.

"Azokkal a szlovákiai magyarokkal szemben, akik nem hűek hazájukhoz és ehelyett a Magyar Köztársaságot tekintik hazájuknak, nagyon nagy fenntartásaim vannak" - tette hozzá a szlovák kormánypártok elnökeiből álló, legfőbb döntéshozónak tekintett koalíciós tanács tagja.

A melegeket se szereti

Magyarellenes kirohanásán túl homofóbiájáról is bizonyságot tett nyilatkozatában. "Nincs semmi kifogásom a homoszexuálisok ellen. De azt ellenzem, hogy propagandát űzhessenek, hogy az utcákon vonulhassanak, mintha a világ nagy és a legegészségesebb urai volnának" - mondta.

"Én mindig nyíltan megmondom, amit gondolok. Ezért nem vagyok jó politikus, mert a mai Európában az a jó politikus, aki jól tud tettetni. De választási eredményünk felhatalmazást ad nekünk" - elemezte saját ámokfutásait a lapnak nyilatkozva.

Hiller Ficót figyelmeztette

Slota fékezhetetlen nácizmusa egyre komolyabb problémát jelent a magyar-szlovák viszonyban. Hiller István, az MSZP elnöke szombaton levélben fordult Robert Fico szlovák kormányfőhöz, aki bevette kormányába a náci pártot. "Pártom, a Magyar Szocialista Párt határozottan elítéli Slota úr és pártja, az SNS idegengyűlölő, magyarellenes nézeteit" - írta Hiller.

Levelében a pártelnök arra szólítja fel a szlovák miniszterelnököt, hogy tegye világossá álláspontját, és ítélje el Ján Slota úr megjegyzéseit. Hiller István szerint - bár az MSZP tiszteletben tartotta a szlovákiai választók döntését - lett volna arra mód, hogy másfajta működőképes koalíció alakuljon. "A döntés az Öné, de a felelősség is" - írja az MSZP elnöke.