Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Brutális magyarosítást emleget Slota

2006.07.29. 13:19
Brutális magyarosításról, nagymagyar veszélyről nyilatkozott a Presse című osztrák lapnak Jan Slota. A kormányra került szélsőjobboldal vezére mostanában szombaton szereti leginkább szapulni a magyarokat. Beszólásai egyre komolyabban terhelik a szlovák-magyar viszonyt.

"Brutális magyarosítás zajlik Szlovákiában" - vélekedett Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenes kijelentései miatt többször is bírált elnöke a Die Presse című osztrák lap hétvégi kiadásának adott interjúban. "Szlovákia déli részén több ezer cég van magyarok tulajdonában. Aki ott állást keres, annak esélye sincs, ha nem beszél magyarul" -idézte a lap Slotát, aki szerint egyértelmű bizonyíték a magyarosításra, hogy míg korábban 250 ezer magyar élt Szlovákiában, számuk most 450 ezer.

Nagymagyar veszély

A "szlovákiai magyarok túlnyomó többsége lojális" a szlovák államhoz. "De a magyarok pártja szélsőséges, soviniszta-nagymagyar párt" - niylatkozta a Pressének.

"Azokkal a szlovákiai magyarokkal szemben, akik nem hűek hazájukhoz és ehelyett a Magyar Köztársaságot tekintik hazájuknak, nagyon nagy fenntartásaim vannak" - tette hozzá a szlovák kormánypártok elnökeiből álló, legfőbb döntéshozónak tekintett koalíciós tanács tagja.

A melegeket se szereti

Magyarellenes kirohanásán túl homofóbiájáról is bizonyságot tett nyilatkozatában. "Nincs semmi kifogásom a homoszexuálisok ellen. De azt ellenzem, hogy propagandát űzhessenek, hogy az utcákon vonulhassanak, mintha a világ nagy és a legegészségesebb urai volnának" - mondta.

"Én mindig nyíltan megmondom, amit gondolok. Ezért nem vagyok jó politikus, mert a mai Európában az a jó politikus, aki jól tud tettetni. De választási eredményünk felhatalmazást ad nekünk" - elemezte saját ámokfutásait a lapnak nyilatkozva.

Hiller Ficót figyelmeztette

Slota fékezhetetlen nácizmusa egyre komolyabb problémát jelent a magyar-szlovák viszonyban. Hiller István, az MSZP elnöke szombaton levélben fordult Robert Fico szlovák kormányfőhöz, aki bevette kormányába a náci pártot. "Pártom, a Magyar Szocialista Párt határozottan elítéli Slota úr és pártja, az SNS idegengyűlölő, magyarellenes nézeteit" - írta Hiller.

Levelében a pártelnök arra szólítja fel a szlovák miniszterelnököt, hogy tegye világossá álláspontját, és ítélje el Ján Slota úr megjegyzéseit. Hiller István szerint - bár az MSZP tiszteletben tartotta a szlovákiai választók döntését - lett volna arra mód, hogy másfajta működőképes koalíció alakuljon. "A döntés az Öné, de a felelősség is" - írja az MSZP elnöke.  • Eladnék
  • Hírek