Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Súlytalannak tartják Göncz levelét a szlovákok

2006.07.26. 16:43
A szlovák államfő nem tud azonosulni Jan Slota magyarokat alázó kijelentéseivel, a miniszterelnök nem vállal felelősséget, míg külügymnisztere a "magyar kormány nyugtalanságának világos megnyilvánulásaként" értékeli Göncz Kinga a hét elején megfogalmazott levelét.

Ivan Gasparovic szlovák államfő nem tud azonosulni a kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén álló Ján Slota újabb magyarellenes kijelentéseinek "megfogalmazásával". Gasparovic szerdán Pozsonyban annak kapcsán érintette Slotának a Lidové Noviny című cseh lapban megjelent magyarellenes kijelentéseit, hogy egy újságíró megkérdezte tőle, mit szól Göncz Kinga - szlovák kollégájához, Ján Kubishoz írott - leveléhez, amelyben a magyar diplomácia vezetője Budapest azon elvárásának adott hangot, hogy a szlovák kormány határolódjon el Slota európai normáktól idegen kijelentéseitől.

Mire fel aggódunk?
A magyarellenes kirohanásairól elhíresült Ján Slota a cseh lapban ismét olyan magyar történelmi személyiségeket nevezett a szlovák nép tömeggyilkosainak, mint II. Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos. Irigykedve szólt a csehekről, amiért azok a második világháború után a kisebbségek jogfosztását és kitelepítését törvényesítő Benes-dekrétumok után ki tudták űzni a Csehországban addig őshonos szudétanémet kisebbséget, s ezért ma Prágának nincs olyan gondja a németekkel, mint Pozsonynak van a szlovákiai magyarokkal, akiknek vezetői Slota szerint folyamatosan veszélyeztetik Szlovákia területi egységét, mert a történelmi Magyarország újrateremtésén mesterkednek.

Robert Fico miniszterelnök is megszólalt Göncz levelével kapcsolatban. A szlovák kormányfő nem tulajdonít jelentőséget Göncz Kinga magyar külügyminiszter szlovák kormányzati elhatárolódást sürgető levelének. Fico nem úgy látja, hogy Szlovákia és Magyarország között bármilyen probléma állt volna elő, Göncz Kinga levelét pedig "nem tartja fontosnak" - fogalmaz a SITA, és idézi Robert Fico ezzel kapcsolatosan elhangzott mondatát, miszerint: "A világban annyi mindenféle levél kering."

"Én nem lehetek és nem is leszek sem a hírmagyarázója, sem pedig lapszéli jegyzetírója a mások szájából elhangzott politikai kijelentéseknek" - mondta Fico. Hangsúlyozta, hogy miniszterelnökként egyedül a kormány tevékenységéért és a kormánytagok kijelentéseiért vállal felelősséget. Egyébként - mondta Fico - a magyar-szlovák kapcsolatok "teljesen normálisak", és helytelen lenne ezt a kapcsolatrendszert a nemzeti kisebbségek kérdéskörére szűkíteni. Szavai szerint "a Magyar Köztársasággal fennálló kiterjedt kapcsolatokban vagyunk érdekeltek, és én e tekintetben semmilyen problémát nem látok".

Ján Kubis, Göncz Kinga levelének címzettje is csak annyit mondott, hogy "a magyar kormány nyugtalanságának világos megnyilvánulásaként" értékeli a levelet. Göncz Kinga a hét elején levélben kérte szlovák kollégája, Ján Kubis közbenjárását annak érdekében, hogy az új szlovák kormány tegyen lépéseket a Slota-féle megnyilvánulások elkerülésének érdekében. A magyar diplomácia vezetője azt írta: bízik abban, hogy a szlovák kormány nem enged teret a szélsőséges hangulatkeltésnek. A hét elején Gyurcsány Ferenc is bírálta szlovák politikustársát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?