Edina
-12 °C
-3 °C

Hamis tanúzásért feljelentették Malina Hedviget

2006.11.10. 14:17
Nem a főügyészség, hanem egy magánszemély tett feljelentést az állítása szerint magyarsága miatt augusztus végén megvert Malina Hedvig ügyében.

Szlovákiában hamis tanúzásért feljelentették Malina Hedviget, értesült a Magyar Rádió.

Kitalációnak minősítették

Malina augusztus 25-én reggel véresen, ütésnyomokkal arcán és fején ment be a nyitrai Konstantin Egyetemre. Azt állította, két ismeretlen azért verte meg, mert magyarul beszélt. Blúzára magyarellenes feliratokat írtak.

A rendőrség szeptember 11-én azzal zárta le a nyomozást, hogy nem történt rasszista támadás, a diáklány az egészet csak kitalálta. Ezt megerősítette az ügyészség is, amikor a diáklány panaszát elutasította, de arról nem döntött, hogy hamis tanúzásért tesz-e feljelentést.

Vagy-vagy

Most nem a főügyész, hanem egy magánszemély tett feljelentést. A nyitrai járási ügyész csütörtök este juttatta el a feljelentést a nyomozó hatósághoz. Ott döntenek majd a további lépésekről: vagy rögtön elutasítják vagy a tényállás áttekintése után határoznak az eljárás folytatásáról.

Sem Malina Hedvig, sem ügyvédje nem nyilatkozik az ügyben, olvasható a rádió honlapján. A szlovák sajtó többször is felszólította a diáklányt, vállalja a műszeres hazugságvizsgálatot annak ellenére, hogy a bíróság nem ismeri el perdöntő bizonyítékként. A hatályos törvények értelmében Szlovákiában háromtól öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki hamisan tanúskodik és félrevezeti a hatóságokat.