Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Hamis tanúzásért feljelentették Malina Hedviget

2006.11.10. 14:17
Nem a főügyészség, hanem egy magánszemély tett feljelentést az állítása szerint magyarsága miatt augusztus végén megvert Malina Hedvig ügyében.

Szlovákiában hamis tanúzásért feljelentették Malina Hedviget, értesült a Magyar Rádió.

Kitalációnak minősítették

Malina augusztus 25-én reggel véresen, ütésnyomokkal arcán és fején ment be a nyitrai Konstantin Egyetemre. Azt állította, két ismeretlen azért verte meg, mert magyarul beszélt. Blúzára magyarellenes feliratokat írtak.

A rendőrség szeptember 11-én azzal zárta le a nyomozást, hogy nem történt rasszista támadás, a diáklány az egészet csak kitalálta. Ezt megerősítette az ügyészség is, amikor a diáklány panaszát elutasította, de arról nem döntött, hogy hamis tanúzásért tesz-e feljelentést.

Vagy-vagy

Most nem a főügyész, hanem egy magánszemély tett feljelentést. A nyitrai járási ügyész csütörtök este juttatta el a feljelentést a nyomozó hatósághoz. Ott döntenek majd a további lépésekről: vagy rögtön elutasítják vagy a tényállás áttekintése után határoznak az eljárás folytatásáról.

Sem Malina Hedvig, sem ügyvédje nem nyilatkozik az ügyben, olvasható a rádió honlapján. A szlovák sajtó többször is felszólította a diáklányt, vállalja a műszeres hazugságvizsgálatot annak ellenére, hogy a bíróság nem ismeri el perdöntő bizonyítékként. A hatályos törvények értelmében Szlovákiában háromtól öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki hamisan tanúskodik és félrevezeti a hatóságokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?