Emőke
-4 °C
9 °C

Hamis tanúzás miatt indulhat eljárás Malina Hedvig ellen

2006.10.17. 21:14
A nyitrai ügyészség szerdán várhatóan elveti Malina Hedvig panaszát. Az egyetemista lány augusztus 25-én összeverve ment be az egyetemre és azt állította, hogy megverték, mert magyarul beszélt.

Előzetes értesülések szerint a nyitrai ügyészség szerdán bejelenti, hogy megalapozatlannak találta annak a nyitrai magyar egyetemista lánynak a panaszát, akit állítása szerint augusztusban két ismeretlen azért vert meg, mert ő magyarul beszélt.

A rendőrség szerint csak kitalálta

Annak apropóján, hogy kedden Hedvig névnapja volt, két szlovák kereskedelmi televízió arról számolt be esti híradójában, hogy a szlovák ügyészség szerdán nagy valószínűség szerint bejelenti: elveti Malina Hedvig panaszát és helybenhagyja azt a korábbi döntést, hogy a rendőrség megszüntette az ismeretlen elkövetők elleni nyomozást.

A rendőrség korábban arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, az állítólagos sértett csak kitalálta, hogy megverték, és a blúzára magyarellenes feliratokat írtak.

Hamis tanúzás eljárást indíthatnak

Szlovákia legfőbb ügyészsége az értesülést nem kommentálta, mondván, hogy minden ezzel kapcsolatos információt szerdán a nyitrai kerületi ügyészség tesz majd közzé.

Az egyik kereskedelmi csatorna egy korábbi értesülésre hivatkozva azt is közölte, hogy ha Malina Hedvig panaszát az ügyészség elveti, akkor a diáklány ellen hamis tanúzás gyanúja miatt eljárást indítanak.

A nyitrai egyetem magyar tanszékének diákja augusztus 25-én reggel összeverve ment be az egyetem tanszékére, és azt állította, hogy két ismeretlen bőrfejű megverte őt, mert magyarul beszélt.

Némasági fogadalmat tettek

Malina Hedvig ügyét előbb a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamenti frakciójához tartozó Gál Gábor ügyvéd vállalta el, de másnap visszalépett, mert - indoklása szerint - nem szeretné, hogy a politikai síkra terelődött ügy további politikai színezettel telítődjön. Álláspontja szerint Malina Hedvig számára is ez a legkedvezőbb döntés.

A politikai síkra terelődést akarja elkerülni az MKP is, valamint Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, aki "némasági fogadalmat" tett, az eset végérvényes tisztázásáig sem a párt, sem a belügyminiszter nem nyilatkozik.

A magyar egyetemista lány jogi képviseletét ezek után egy szlovák ügyvéd, Roman Kvasnica vette át.