Kitalációnak tartják a nyitrai magyarverést

2006.09.12. 18:15
Nem beszélt mobiltelefonon és maga postázta állítólag ellopott iratait saját címére a magyar diáklány, akit állítása szerint magyar nemzetisége miatt vertek meg ismeretlenek - ismertette a rendőrségi nyomozás fejleményeit Robert Fico szlovák miniszterelnök. Ezeket a Magyar Koalíció Pártja sem kívánja kétségbe vonni. Bugár Bélának, a párt elnökének azért még vannak aggályai, szerinte például nehéz nem létező elkövetőkről személyleírást adni.

Csupán színlelte megveretését az a nyitrai, magyar származású diáklány, akit állítása szerint nemzetisége miatt ért bántalmazás, jelentette be belügyminiszterével közös keddi sajtótájékoztatóján Robert Fico szlovák kormányfő. Robert Kalinák belügyminiszter részletesen ismertette a rendőrségi nyomozás során megállapított, a lány vallomását cáfoló tényeket.

Ezek után a szlovák kormány "aktív ellenségeinek mérlegelniük kell, hogyan tovább" - fogalmazott Fico, aki elszomorítónak nevezte, hogy kormánya magyarázkodásokra kénytelen pazarolni az erejét azért, mert egy diáklánynak vizsgadrukkja volt. Fico hangsúlyozta: kormánya ezután is következetesen fellép a szélsőséges jelenségek ellen, de azok ellen is, akik koholmányokkal ártanak Szlovákiának.

Nem is telefonált

A lány, M. Hedvig azt állította, hogy augusztus 25-én ketten támadtak rá, mert mobiltelefonján magyarul beszélt. Kalinák szerint a mobilszolgáltató adatai szerint a támadás napján a lány telefonjáról nem indítottak és nem fogadtak hívást. A lány azt állította, hogy kifosztották, majd elrabolt iratait postán visszaküldték neki. A rendőrség vizsgálata szerint DNS-mintákkal bizonyítható, hogy a lány saját maga postázta saját címére iratait, ráadásul igen suta módon, a szülőfalujával szomszédos Pozsonyeperjesről (Jahodná).


Fico közölte, hogy a kormány fellép azok ellen is, akik koholmányokkal ártanak Szlovákiának

A diáklány sérüléseiről - az első jelentések szerint a 23 éves, dunaszerdahelyi lány belső vérzéssel vonszolta be magát a nyitrai bölcsészkarra - a rendőrségi szakértők megállapították, hogy még az állítólagos támadás előttről származnak. A lány az első információkkal ellentétben agyrázkódást sem szenvedett, zúzódások és véraláfutások sem voltak a testén, a vérnyomok pedig a saját orrvérzéséből származó vér elkent nyomai, mert hogy bevallása szerint stresszhelyzetben orrvérzése van.

Az eljárás megszűnt, a nyomozás folytatódik

Kalinák azt nem tudta megmondani, hogy az ezek szerint hamisan valló diáklány ellen indul-e eljárás. Azt a lapértesülést viszont megerősítette, hogy az eredetileg ismeretlen tettes ellen indított eljárást megszüntették. A szlovák rendőrség szóvivője nem sokkal később annyit pontosított, hogy az eljárást ugyan megszüntették, de a nyomozást folytatják.

A már a keddi szlovák lapokban megszellőztetett bejelentés után Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke is sajtótájékoztatót tartott. Mint mondta, az MKP-nak nem áll szándékában kétségbe vonni a rendőrségi vizsgálat megállapításait, de néhány gyanús körülményre fel szeretné hívni a figyelmet.

Bugár nem érti

Bugár nem érti, hogy hogyan készülhetett fantomkép a két feltételezett elkövetőről. "Próbáljanak önök egy nem létező elkövetőről leírást adni" - érvelt. A fantomképeket a diáklány vallomása alapján készítették.

Bugár azt is kifogásolta, hogy a lányt csak tíz nappal a támadás után vizsgálta orvosszakértő, pedig "tudvalevő, hogy a véraláfutások hét-nyolc nap múltán eltűnnek".

A magyar származású diáklány nyitrai esete után több, etnikai incidens is történt Szlovákiában és Magyarországon is. Az egyik incidenssel, a besztercebányai futballstadion lelátóján kifeszített, "Halál a magyarokra" feliratú transzparens - őrizetben levő - gazdái ellen a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján bírósági eljárás indul. A magyar kormány a magyarellenes támadások után arra szólította a poszonyi magyar nagykövetséget, hogy kiemelt figyelemmel kövesse a szlovákiai történéseket.

Értesüléseink szerint a pozsonyi magyar nagykövetségen nem szolgál a rendőrségi ügyekért felelős rendőrattasé. A magyar diplomaták legfeljebb nyilvános forrásokból értesülhetnek a nyitrai ügy fejleményeiről, de mivel a megtámadott nyitrai lány szlovák állampolgár, semmilyen viszonyban nincs Magyarországgal, így a követség nem is léphetne fel ügyében, ami így tulajdonképpen szlovák belügynek minősül. A magyar külügyminisztérium délutánra ígérte hivatalos reakcióját a történtekre.  • Hírek
  • Hírek