Szilvia
5 °C
16 °C

Kitalációnak tartják a nyitrai magyarverést

2006.09.12. 18:15
Nem beszélt mobiltelefonon és maga postázta állítólag ellopott iratait saját címére a magyar diáklány, akit állítása szerint magyar nemzetisége miatt vertek meg ismeretlenek - ismertette a rendőrségi nyomozás fejleményeit Robert Fico szlovák miniszterelnök. Ezeket a Magyar Koalíció Pártja sem kívánja kétségbe vonni. Bugár Bélának, a párt elnökének azért még vannak aggályai, szerinte például nehéz nem létező elkövetőkről személyleírást adni.

Csupán színlelte megveretését az a nyitrai, magyar származású diáklány, akit állítása szerint nemzetisége miatt ért bántalmazás, jelentette be belügyminiszterével közös keddi sajtótájékoztatóján Robert Fico szlovák kormányfő. Robert Kalinák belügyminiszter részletesen ismertette a rendőrségi nyomozás során megállapított, a lány vallomását cáfoló tényeket.

Ezek után a szlovák kormány "aktív ellenségeinek mérlegelniük kell, hogyan tovább" - fogalmazott Fico, aki elszomorítónak nevezte, hogy kormánya magyarázkodásokra kénytelen pazarolni az erejét azért, mert egy diáklánynak vizsgadrukkja volt. Fico hangsúlyozta: kormánya ezután is következetesen fellép a szélsőséges jelenségek ellen, de azok ellen is, akik koholmányokkal ártanak Szlovákiának.

Nem is telefonált

A lány, M. Hedvig azt állította, hogy augusztus 25-én ketten támadtak rá, mert mobiltelefonján magyarul beszélt. Kalinák szerint a mobilszolgáltató adatai szerint a támadás napján a lány telefonjáról nem indítottak és nem fogadtak hívást. A lány azt állította, hogy kifosztották, majd elrabolt iratait postán visszaküldték neki. A rendőrség vizsgálata szerint DNS-mintákkal bizonyítható, hogy a lány saját maga postázta saját címére iratait, ráadásul igen suta módon, a szülőfalujával szomszédos Pozsonyeperjesről (Jahodná).


Fico közölte, hogy a kormány fellép azok ellen is, akik koholmányokkal ártanak Szlovákiának

A diáklány sérüléseiről - az első jelentések szerint a 23 éves, dunaszerdahelyi lány belső vérzéssel vonszolta be magát a nyitrai bölcsészkarra - a rendőrségi szakértők megállapították, hogy még az állítólagos támadás előttről származnak. A lány az első információkkal ellentétben agyrázkódást sem szenvedett, zúzódások és véraláfutások sem voltak a testén, a vérnyomok pedig a saját orrvérzéséből származó vér elkent nyomai, mert hogy bevallása szerint stresszhelyzetben orrvérzése van.

Az eljárás megszűnt, a nyomozás folytatódik

Kalinák azt nem tudta megmondani, hogy az ezek szerint hamisan valló diáklány ellen indul-e eljárás. Azt a lapértesülést viszont megerősítette, hogy az eredetileg ismeretlen tettes ellen indított eljárást megszüntették. A szlovák rendőrség szóvivője nem sokkal később annyit pontosított, hogy az eljárást ugyan megszüntették, de a nyomozást folytatják.

A már a keddi szlovák lapokban megszellőztetett bejelentés után Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke is sajtótájékoztatót tartott. Mint mondta, az MKP-nak nem áll szándékában kétségbe vonni a rendőrségi vizsgálat megállapításait, de néhány gyanús körülményre fel szeretné hívni a figyelmet.

Bugár nem érti

Bugár nem érti, hogy hogyan készülhetett fantomkép a két feltételezett elkövetőről. "Próbáljanak önök egy nem létező elkövetőről leírást adni" - érvelt. A fantomképeket a diáklány vallomása alapján készítették.

Bugár azt is kifogásolta, hogy a lányt csak tíz nappal a támadás után vizsgálta orvosszakértő, pedig "tudvalevő, hogy a véraláfutások hét-nyolc nap múltán eltűnnek".

A magyar származású diáklány nyitrai esete után több, etnikai incidens is történt Szlovákiában és Magyarországon is. Az egyik incidenssel, a besztercebányai futballstadion lelátóján kifeszített, "Halál a magyarokra" feliratú transzparens - őrizetben levő - gazdái ellen a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján bírósági eljárás indul. A magyar kormány a magyarellenes támadások után arra szólította a poszonyi magyar nagykövetséget, hogy kiemelt figyelemmel kövesse a szlovákiai történéseket.

Értesüléseink szerint a pozsonyi magyar nagykövetségen nem szolgál a rendőrségi ügyekért felelős rendőrattasé. A magyar diplomaták legfeljebb nyilvános forrásokból értesülhetnek a nyitrai ügy fejleményeiről, de mivel a megtámadott nyitrai lány szlovák állampolgár, semmilyen viszonyban nincs Magyarországgal, így a követség nem is léphetne fel ügyében, ami így tulajdonképpen szlovák belügynek minősül. A magyar külügyminisztérium délutánra ígérte hivatalos reakcióját a történtekre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?