Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Malina Hedvig az ügyészséghez fordult

2006.09.19. 15:56
A nyitrai magyar egyetemista, Malina Hedvig ügyét egy szlovák ügyvéd vállalta el, a 22 oldalon összeírt panaszt is ő adta át az ügyészségnek. A panasz részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, feltételezések szerint kifogást emel a nyomozás leállítása és a rendőri bánásmód ellen.

Panasszal fordult az ügyészséghez kedden Malina Hedvig, a Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemista, akit állítása szerint azért vertek meg ismeretlenek, mert magyarul beszélt. A szlovák hatóságok szerint az eset meg volt rendezve, a 23 lányt senki nem verte meg.

Malina Hedvig panaszának részletei nem ismertek. Bizonyos, hogy a lány kitart eredeti vallomása mellett, kifogást emel a nyomozás beszüntetése ellen és valószínű, hogy panasza a rendőrség vele szemben tanúsított magatartására is vonatkozik.

Az egyetemista azután vállalta a sajtónyilvánosságot és adta elő esetét a múlt héten az újságíróknak, hogy - mint elmondta - néhány nappal korában hat órán át tartó kihallgatáson a rendőrök ordítoztak vele és arra akartak rávenni, hogy vonja vissza a megtámadásáról szóló vallomását.

Magyar helyett szlovák ügyvéd

Malina Hedvig ügyét előbb a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamenti frakciójához tartozó Gál Gábor ügyvéd vállalta el, de másnap visszalépett, mert - indoklása szerint - nem szeretné, hogy a politikai síkra terelődött ügy további politikai színezettel telítődjön. Álláspontja szerint Malina Hedvig számára is ez a legkedvezőbb döntés.

A politikai síkra terelődést akarja elkerülni az MKP is, valamint Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, aki "némasági fogadalmat" tett, az eset végérvényes tisztázásáig sem a párt, sem a belügyminiszter nem nyilatkozik.

A magyar egyetemista lány jogi képviseletét ezek után egy szlovák ügyvéd, Roman Kvasnica vette át, védence 22 oldalon leírt panaszát is ő adta át kedden a nyitrai ügyészségnek. Az ügyész néhány nap múltán dönti el, vajon méltányolja-e vagy sem az abban felsorakoztatott kifogásokat.