Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Malina Hedvig az ügyészséghez fordult

2006.09.19. 15:56
A nyitrai magyar egyetemista, Malina Hedvig ügyét egy szlovák ügyvéd vállalta el, a 22 oldalon összeírt panaszt is ő adta át az ügyészségnek. A panasz részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, feltételezések szerint kifogást emel a nyomozás leállítása és a rendőri bánásmód ellen.

Panasszal fordult az ügyészséghez kedden Malina Hedvig, a Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemista, akit állítása szerint azért vertek meg ismeretlenek, mert magyarul beszélt. A szlovák hatóságok szerint az eset meg volt rendezve, a 23 lányt senki nem verte meg.

Malina Hedvig panaszának részletei nem ismertek. Bizonyos, hogy a lány kitart eredeti vallomása mellett, kifogást emel a nyomozás beszüntetése ellen és valószínű, hogy panasza a rendőrség vele szemben tanúsított magatartására is vonatkozik.

Az egyetemista azután vállalta a sajtónyilvánosságot és adta elő esetét a múlt héten az újságíróknak, hogy - mint elmondta - néhány nappal korában hat órán át tartó kihallgatáson a rendőrök ordítoztak vele és arra akartak rávenni, hogy vonja vissza a megtámadásáról szóló vallomását.

Magyar helyett szlovák ügyvéd

Malina Hedvig ügyét előbb a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamenti frakciójához tartozó Gál Gábor ügyvéd vállalta el, de másnap visszalépett, mert - indoklása szerint - nem szeretné, hogy a politikai síkra terelődött ügy további politikai színezettel telítődjön. Álláspontja szerint Malina Hedvig számára is ez a legkedvezőbb döntés.

A politikai síkra terelődést akarja elkerülni az MKP is, valamint Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, aki "némasági fogadalmat" tett, az eset végérvényes tisztázásáig sem a párt, sem a belügyminiszter nem nyilatkozik.

A magyar egyetemista lány jogi képviseletét ezek után egy szlovák ügyvéd, Roman Kvasnica vette át, védence 22 oldalon leírt panaszát is ő adta át kedden a nyitrai ügyészségnek. Az ügyész néhány nap múltán dönti el, vajon méltányolja-e vagy sem az abban felsorakoztatott kifogásokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?