Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Zavaros ellentmondások a nyitrai incidens ügyében

2006.09.14. 16:18
A magyar kormány bízik abban, hogy a Nyitrán tanuló diáklány ügyében a vizsgálat megnyugtató eredményt hoz, mondta csütörtökön a külügyi szóvivő. Malina Hedvig kiállt a nyilvánosság elé is, ügyvédjével együtt panaszt tesznek a rendőrségi eljárás ellen. A szlovák rendőrfőkapitány szerint lebecsülik munkáját, Kalinák belügyminiszter pedig úgy véli, Hedvig ügyvédje, aki az MKP képviselője is, politikai ügyet akar kreálni az esetből.

Az elmúlt napokban számtalan információ keringett a sajtóban arról, hogy mit vallott Malina Hedvig, a Nyitrán tanuló magyar származású egyetemista lány, akit állítása szerint augusztus 25-én két férfi megtámadott és megvert, mert hallották őt magyarul beszélni. A szlovák hivatalos álláspont szerint a 23 éves lány csak színlelte a megverését, senki nem is verte meg őt.

Érvek és ellenérvek
  • Telefon: "A három kihallgatás alatt egyszer sem állítottam, hogy telefonon beszéltem" - mondta Hedvig a vele készült interjúban, viszont magyarul igazított útba egy párt, akik egy magyar rendszámú autóban ültek, ezt hallhatták a támadók. A sajtóban először olyan hírek szerintek meg, amelyek szerint a lányt ezért verték meg, mert támadói halloották, ahogy valakivel telefonon magyarul beszélt. Kalinák ugyanakkor arra hivatkozott, hogy a mobilszolgáltató adatai szerint a támadás napján a lány telefonjáról nem indítottak és nem fogadtak hívást.
  • Ruhák vizsgálata: A rendőrség kifogásolta, hogy míg a lány blúza száraz és a feliratoktól eltekintve tiszta volt, a lány zakója vizes lett. Hedvig elmondta, hogy a zakó a helyszínen maradt, csak másnap kapta vissza, közben az eső is esett. Az ügyvéd szerint hibázott a rendőrség, hogy a szoknyát egyáltalán nem vizsgálták meg.
  • Boríték: A lány azt állította, hogy kifosztották, majd elrabolt iratait postán visszaküldték neki. A rendőrség vizsgálata szerint DNS-mintákkal bizonyítható, hogy a lány saját maga postázta saját címére iratait. Hedvig viszont a nemzeti ünnep miatt csak két nappal azután adta át a borítékot a rendőrségnek, hogy megkapta, és rányálazta a bélyeget, mert a rendőrségnek arra is szüksége volt.
  • Írásminta: A szlovák rendőrség által felkért grafológus szakértő szerint a blúzra írt szöveg valószínűleg a lánytól származik. Gál Gábor, a lány ügyvédje viszont újabb írásszakértői véleményt akar készíttetni, mert az eljárás során egyáltalán nem kértek írásmintát a lánytól, egy 15 éves korában kézzel írt útlevélkérelem alapján alkottak véleményt, amit nem is biztos, hogy ő töltött ki.
  • Orvosi vizsgálat: A diáklány sérüléseiről a rendőrségi szakértők megállapították, hogy még az állítólagos támadás előttről származnak. Hedvig és ügyvédje ugyanakkor azzal magyarázza ezt az eredményt, hogy csak 10 nappal a támadás után végeztették el az orvos szakértői vizsgálatot, addigra egészen másképp néztek ki a sebek és a zúzódások.

Szlovákiában jogállamiság van, ezért a magyar kormány bízik abban, hogy a Nyitrán tanuló diáklány ügyében a vizsgálat megnyugtató eredményt hoz, mondta el Polgár Viktor külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján. Azt várjuk, hogy minden kétséget kizáróan eloszoljanak azok a kételyek, amelyek az ügyet körüllengik, ez Magyarország és Szlovákia érdeke egyaránt, tette hozzá kérdésre válaszolva.

A magyar diplomáciának "vannak lehetőségei" a tájékozódásra az ügyben, így a magyar kormány nem kéri el a vizsgálati anyagokat Pozsonyból. A szóvivő fontosnak nevezte, hogy a nyitrai ügyre Európa is odafigyel.

Diplomáciai párbeszéd?

"Úgy beállítani az ügyet, hogy az egész koholmány, nincs mögötte semmi, az nagyon leegyszerűsítő megközelítése a történteknek. A magyarellenesség nem Nyitrával kezdődött" – jelentette ki Polgár Viktor. Hozzátette, hogy már akkor sokan kifejezték aggodalmukat, amikor még csak sejteni lehetett, hogy egy, "az európai normákat nem mindenben osztó" párt kerül be a pozsonyi kormánykoalícióba. A szóvivő kitért arra is, hogy Ján Slota magyarellenes kijelentései, és Göncz Kinga külügyminiszter ennek kapcsán írt levele jóval megelőzte az augusztus 25-iki nyitrai esetet.

Magyarország és Szlovákia között egyetértés van abban, hogy Gyurcsány Ferenc és Robert Fico miniszterelnök október elején, a visegrádi országok kormányfői találkozójának keretében kétoldalú megbeszélést is folytassanak. A külügyi szóvivő közölte, hogy Göncz Kinga külügyminiszternek - aki jövő hétfőn utazik New Yorkba az ENSZ-közgyűlésre - egyhetes amerikai útja során számos multilaterális szervezet ülésén "lesz módja beszélgetni" szlovák partnerével, Ján Kubissal.

Hedvig szerint magyarverés

Hedvig szerdán először lépett a nyilvánosság elé, és ismét kijelentette, kitart eddigi vallomása mellett, hajlandó akár hazugságvizsgálatnak is alávetni magát. Gál Gáborral, ügyvédjével együtt magyarverésnek tartják az esetet, így panaszt tesznek a rendőrség ellen, mert hétfőn leállították az eljárást, valamint azért is, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy Hedviget szombaton 6 órán keresztül hallgatták ki, és megpróbálták őt rávenni vallomása visszavonására.

Ján Packa tábornok, országos rendőrfőkapitány "a rendőrség munkájának lebecsüléseként" értelmezi Malina Hedvig és ügyvédje magatartását. "A büntetőeljárást azért szüntettük meg, mert hitelt érdemlően bebizonyosodott, hogy ez a bűncselekmény nem történt meg" – erősítette meg álláspontját szerdán.

Gál Gábort bírálatok érik amiatt, hogy a Magyar Koalíció Pártjának aktív képviselőjeként ügyvédi gyakorlatot vállal. Robert Kalinák belügyminiszter szerint, aki korábban szintén ügyvédként praktizált, ez azt bizonyítja, hogy az MKP politikai ügyet akar kreálni Malina Hedvig esetéből. Gál Gábor szerdai sajtótájékoztatóján visszautasította a vádakat.