M. Hedvig ügyvédje cáfolja a szlovák kormányfő kijelentéseit

2006.09.12. 21:52
Teljes képtelenségnek tartja a szlovák kormányfő és belügyminiszter állításait a Nyitrán – állítólag – megvert magyar lány ügyvédje. Kedden Robert Fico és Robert Kalinák bejelentette: a nyomozás adatai szerint csupán színlelte megveretését a felsővámosi egyetemista. Gál Gábor az Indexnek azt mondta: a lány magyar autósokat igazított útba, aztán verték meg, a rendőrségi vizsgálatban pedig sok a hiányosság és a furcsaság.

Képtelenségnek tartja M. Hedvig ügyvédje Robert Fico szlovák kormányfő és Robert Kalinák belügyminiszter keddi bejelentését, amely szerint csupán színlelte megveretését az a magyar származású diáklány, akit állítólag nemzetisége miatt vertek meg. A poszonyi Új Szónak adott exkluzív nyilatkozatában a lány szintén állítja, "végig igazat mondtam".

Ezek után a szlovák kormány "aktív ellenségeinek mérlegelniük kell, hogyan tovább" - fogalmazott Fico, aki elszomorítónak nevezte, hogy kormánya magyarázkodásokra kénytelen pazarolni az erejét azért, mert egy diáklánynak vizsgadrukkja volt. Fico hangsúlyozta: kormánya ezután is következetesen fellép a szélsőséges jelenségek ellen, de azok ellen is, akik koholmányokkal ártanak Szlovákiának.

Autósokat igazított útba magyarul


M. Hedvig azon a bizonyos napon
(Forrás: Új Szó)

M. Hedvig csendes, visszahúzódó lány, alaposan felkészült az aznapi vizsgáira, így semmi érdeke nem fűződött ahhoz, hogy egy ilyen fiktív történettel meneküljön meg a számonkéréstől – mondta az Indexnek Gál Gábor, galántai ügyvéd, a Magyar Koalíció Pártjának képviselője, a szlovák parlament összeférhetetlenségi bizottságának elnöke.

A verés miatt, s az az után következő médiaérdeklődés hatására a lány sokkot kapott, így számos részletre utóbb rosszul emlékezett – mondta a jogi képviselő. Az ügyvéd panaszt fog tenni amiatt, hogy védencét szombaton hat órán át hallgatta ki a rendőrség és megpróbálta rávenni vallomása visszavonására. M. Hedvig az Új Szónak adott nyilatkozata szerint a rendőrök "kimondottan durvák voltak, szidalmaztak. A mobiltelefonomat kikapcsoltatták velem, nem engedték, hogy ügyvédet hívjak. Azt mondták, hogy olyan hazug vagyok, hogy magam is elhiszem, amit mondok, szégyent hozok a nemzetemre és az egész országra". Gál Gábor szerint a rendőrségi nyomozásban számos más hiányosság és furcsaság is van.

M. Hedvig a rendőrök durvaságával és vallomása kétségbe vonásával indokolta, miért változott lényegi pontokon vallomása. A szombati kihallgatás után olyannyira elbizonytalanodott, hogy pszichológushoz fordult akinek "a segítségével sikerült sok mindent felelevenítenem."

Robert Kalinák belügyminiszter szerint a mobilszolgáltató adatai szerint a támadás napján a lány telefonjáról nem indítottak és nem fogadtak hívást. A lány a sokk miatt arra emlékezett (rosszul), hogy telefonon beszélt valakivel a támadás előtt – mondta az ügyvéd.

Az egyetemre menet azonban augusztus 25-én reggel 7-8 óra között egy kék színű, magyar rendszámú autóból egy magyar pár szólította meg és útbaigazítást kért tőle angolul és németül – mondta az ügyvéd. Hedvig erre azt mondta, hogy angolul és németül nem beszél, magyarul viszont igen, és így segített a fiatal párnak.

Ezt a beszélgetést hallhatták meg a közelben a támadók, akik azért rontottak a lányra, mert magyarul szólalt meg – hangsúlyozta Gál Gábor. Ennek bizonyítására az ügyvéd a nyilvánosság útján azt kérte: jelentkezzen az harminc év körüli magyar autós pár, amelyik emlékszik arra, hogy augusztus 25-én Nyitrán útbaigazítást kért egy fiatal lánytól.

Csak a blúzt vizsgálták

Külügy: nem a nyitrai eset miatt feszült a szlovák-magyar viszony

Nem a Nyitrán történtek miatt, hanem az ezt megelőző magyarellenes megnyilvánulások miatt vált feszültté az utóbbi időben Magyarország és Szlovákia viszonya - mondta a Külügyminisztérium szóvivője Robert Fico bejelentésére reagálva.

A nyitrai eset előtt már hetekkel "a magyar kormány szóban és írásban kérte, hogy a szlovák kormány határozottan, egyértelműen és félreérthetetlenül határolódjon ez azoktól a magyarellenes, kisebbségellenes kijelentésektől, amelyekről mindannyian tudunk. (...) Ez nem történt meg nagyon sokáig" - fogalmazott Polgár Viktor.

A magyar külügyi szóvivő megerősítette: Magyarország abban érdekelt, hogy a közös európai értékrenden alapuló magyar-szlovák jó viszonyt ne zavarhassák meg szélsőséges megnyilvánulások, politikusi nyilatkozatok, de félreértések és provokációk sem. Hozzátette: ezek ellen mind a két kormánynak fel kell lépnie, és egyértelműen kell fogalmaznia.

A 23 éves lány elmondása szerint a két ismeretlen szlovák férfi ezután megverte és megrugdosta őt, a blúzára pedig a "Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára" és "Halál az élősdiekre" szöveget írták.

A szlovák rendőrség által felkért grafológus szakértő szerint a blúzra írt szöveg valószínűleg a lánytól származik. Ezzel kapcsolatban az ügyvéd azt mondta: védencétől nem kértek írásmintát, az íráskép egybevetését egy általa 15 éves korábban beadott, kézzel írott útlevélkérelem alapján végezték.

Gál Gábor szerint ez nem vethető egybe a blúzra írt nyomtatott betűkkel, s az is lehet, hogy az összevetéshez használt hivatalos dokumentumot korábban nem a lány töltötte ki. Az ügyvéd ezért újabb írásszakértői véleményt fog kérni.

Az ügyvéd szerint több más ponton is sajátos megállapításra jutott a szlovák rendőrség. A belügyminiszter például utalt arra, hogy a támadás után a lány kabátja vizes volt, a blúza viszont nem, amelyikben állítólag hosszabb ideig feküdt a fűben és a sárban. Sőt a blúz a néhány vérfolton és a feliratokon kívül patyolattiszta volt.

Hedvig nem vette fel a zakóját, a kezében vitte azt - mondta Gál Gábor. A fű aznap délelőtt még száraz volt, s a zakót csak a támadás estéjén találták meg a fűben, dél körül pedig aznap esett az eső. Persze, hogy vizes volt a zakó – jegyezte meg az ügyvéd. Furcsa ugyanakkor, hogy a rendőrség a lánynak csak a blúzát kérte el vizsgálatra, a szoknyáját nem.

Sérülések, nyálminta

Az első jelentések szerint a 23 éves, felsővámosi lány belső vérzéssel vonszolta be magát a nyitrai bölcsészkarra. A rendőrségi szakértők szerint ezek még az állítólagos támadás előttről származnak. A lány az első információkkal ellentétben agyrázkódást sem szenvedett, zúzódások és véraláfutások sem voltak a testén, a vérnyomok pedig a saját orrvérzéséből származó vér elkent nyomai, mert hogy bevallása szerint stresszhelyzetben orrvérzése van – szól a hivatalos szlovák álláspont.

A támadás után a kórházban a lányt ellátó orvos azt nyilatkozta, hogy a lány sérülései ugyan nem súlyosak, de frissen keletkeztek: fel volt dagadva az ajka, vérzett az orra és a lábán véraláfutások voltak. Hedviget a támadás után lefényképezték az egyetemen, elég megnézni ezeket a képeket, az áldozat nem úgy néz ki rajtuk, mint egy színlelt támadás után - mondta az ügyvéd.


További képek
(Forrás: Új Szó)

A lány a rendőröknek azt is állította, hogy kifosztották, majd elrabolt iratait postán visszaküldték neki. A szlovák rendőrség vizsgálata szerint DNS-mintákkal bizonyítható, hogy a lány saját maga postázta saját címére iratait és óráját, ráadásul igen suta módon, a szülőfalujával szomszédos Pozsonyeperjesről (Jahodná). A rendőrségi kihallgatáskor viszont az állítólag ellopott órát a lány már a kezén viselte, jegyezte meg a szlovák belügyminiszter.

Hedvig egy hétfői napon kapta meg postán iratait egy borítékban. Kedden nemzeti ünnep volt, így csak szerdán jelentette ezt a rendőrségnek - közölte az Indexszel Gál Gábor. Két napig tehát nála volt a boríték, így az többször a kezében volt. Amikor a rendőrök jöttek és kérték, hogy adja át, a boríték már a szemétkosárba került. Mikor a rendőrök kérdezték, hol van a bélyeg, az azóta leesett bélyeget a lány a saját nyálával ragasztotta vissza borítékra, így nem csoda, ha az ő DNS-nyomait találták meg rajta – hangsúlyozta az ügyvéd.

Még ha ő is adta volna fel a borítékot magának, annyira hülye nem lehet – fogalmazott az ügyvéd, hogy azt ezek után átadja a rendőrségnek.

Bugár nem érti

Robert Kalinák azt nem tudta megmondani, hogy az esetlegesen hamisan valló diáklány ellen indul-e eljárás. Azt a lapértesülést viszont megerősítette, hogy az eredetileg ismeretlen tettes ellen indított eljárást megszüntették. A szlovák rendőrség szóvivője nem sokkal később annyit pontosított, hogy az eljárást ugyan megszüntették, de a nyomozást folytatják.

Nyugodtan indítsanak eljárást hamis vád miatt, így nekik kell bizonyítaniuk, ami nem lesz könnyű – mondta az Indexnek Gál Gábor.

A már a keddi szlovák lapokban megszellőztetett bejelentés után Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke is sajtótájékoztatót tartott. Mint mondta, az MKP-nak nem áll szándékában kétségbe vonni a rendőrségi vizsgálat megállapításait, de néhány gyanús körülményre ő is fel szeretné hívni a figyelmet.

Bugár nem érti, hogy hogyan készülhetett fantomkép a két feltételezett elkövetőről. "Próbáljanak önök egy nem létező elkövetőről leírást adni" - érvelt. A fantomképeket a diáklány vallomása alapján készítették.

Bugár azt is kifogásolta, hogy a lányt csak tíz nappal a támadás után vizsgálta orvosszakértő, pedig "tudvalevő, hogy a véraláfutások hét-nyolc nap múltán eltűnnek".  • Hírek
  • Bankszámla