Árpád
-2 °C
3 °C

M. Hedvig ügyvédje cáfolja a szlovák kormányfő kijelentéseit

2006.09.12. 21:52
Teljes képtelenségnek tartja a szlovák kormányfő és belügyminiszter állításait a Nyitrán – állítólag – megvert magyar lány ügyvédje. Kedden Robert Fico és Robert Kalinák bejelentette: a nyomozás adatai szerint csupán színlelte megveretését a felsővámosi egyetemista. Gál Gábor az Indexnek azt mondta: a lány magyar autósokat igazított útba, aztán verték meg, a rendőrségi vizsgálatban pedig sok a hiányosság és a furcsaság.

Képtelenségnek tartja M. Hedvig ügyvédje Robert Fico szlovák kormányfő és Robert Kalinák belügyminiszter keddi bejelentését, amely szerint csupán színlelte megveretését az a magyar származású diáklány, akit állítólag nemzetisége miatt vertek meg. A poszonyi Új Szónak adott exkluzív nyilatkozatában a lány szintén állítja, "végig igazat mondtam".

Ezek után a szlovák kormány "aktív ellenségeinek mérlegelniük kell, hogyan tovább" - fogalmazott Fico, aki elszomorítónak nevezte, hogy kormánya magyarázkodásokra kénytelen pazarolni az erejét azért, mert egy diáklánynak vizsgadrukkja volt. Fico hangsúlyozta: kormánya ezután is következetesen fellép a szélsőséges jelenségek ellen, de azok ellen is, akik koholmányokkal ártanak Szlovákiának.

Autósokat igazított útba magyarul


M. Hedvig azon a bizonyos napon
(Forrás: Új Szó)

M. Hedvig csendes, visszahúzódó lány, alaposan felkészült az aznapi vizsgáira, így semmi érdeke nem fűződött ahhoz, hogy egy ilyen fiktív történettel meneküljön meg a számonkéréstől – mondta az Indexnek Gál Gábor, galántai ügyvéd, a Magyar Koalíció Pártjának képviselője, a szlovák parlament összeférhetetlenségi bizottságának elnöke.

A verés miatt, s az az után következő médiaérdeklődés hatására a lány sokkot kapott, így számos részletre utóbb rosszul emlékezett – mondta a jogi képviselő. Az ügyvéd panaszt fog tenni amiatt, hogy védencét szombaton hat órán át hallgatta ki a rendőrség és megpróbálta rávenni vallomása visszavonására. M. Hedvig az Új Szónak adott nyilatkozata szerint a rendőrök "kimondottan durvák voltak, szidalmaztak. A mobiltelefonomat kikapcsoltatták velem, nem engedték, hogy ügyvédet hívjak. Azt mondták, hogy olyan hazug vagyok, hogy magam is elhiszem, amit mondok, szégyent hozok a nemzetemre és az egész országra". Gál Gábor szerint a rendőrségi nyomozásban számos más hiányosság és furcsaság is van.

M. Hedvig a rendőrök durvaságával és vallomása kétségbe vonásával indokolta, miért változott lényegi pontokon vallomása. A szombati kihallgatás után olyannyira elbizonytalanodott, hogy pszichológushoz fordult akinek "a segítségével sikerült sok mindent felelevenítenem."

Robert Kalinák belügyminiszter szerint a mobilszolgáltató adatai szerint a támadás napján a lány telefonjáról nem indítottak és nem fogadtak hívást. A lány a sokk miatt arra emlékezett (rosszul), hogy telefonon beszélt valakivel a támadás előtt – mondta az ügyvéd.

Az egyetemre menet azonban augusztus 25-én reggel 7-8 óra között egy kék színű, magyar rendszámú autóból egy magyar pár szólította meg és útbaigazítást kért tőle angolul és németül – mondta az ügyvéd. Hedvig erre azt mondta, hogy angolul és németül nem beszél, magyarul viszont igen, és így segített a fiatal párnak.

Ezt a beszélgetést hallhatták meg a közelben a támadók, akik azért rontottak a lányra, mert magyarul szólalt meg – hangsúlyozta Gál Gábor. Ennek bizonyítására az ügyvéd a nyilvánosság útján azt kérte: jelentkezzen az harminc év körüli magyar autós pár, amelyik emlékszik arra, hogy augusztus 25-én Nyitrán útbaigazítást kért egy fiatal lánytól.

Csak a blúzt vizsgálták

Külügy: nem a nyitrai eset miatt feszült a szlovák-magyar viszony

Nem a Nyitrán történtek miatt, hanem az ezt megelőző magyarellenes megnyilvánulások miatt vált feszültté az utóbbi időben Magyarország és Szlovákia viszonya - mondta a Külügyminisztérium szóvivője Robert Fico bejelentésére reagálva.

A nyitrai eset előtt már hetekkel "a magyar kormány szóban és írásban kérte, hogy a szlovák kormány határozottan, egyértelműen és félreérthetetlenül határolódjon ez azoktól a magyarellenes, kisebbségellenes kijelentésektől, amelyekről mindannyian tudunk. (...) Ez nem történt meg nagyon sokáig" - fogalmazott Polgár Viktor.

A magyar külügyi szóvivő megerősítette: Magyarország abban érdekelt, hogy a közös európai értékrenden alapuló magyar-szlovák jó viszonyt ne zavarhassák meg szélsőséges megnyilvánulások, politikusi nyilatkozatok, de félreértések és provokációk sem. Hozzátette: ezek ellen mind a két kormánynak fel kell lépnie, és egyértelműen kell fogalmaznia.

A 23 éves lány elmondása szerint a két ismeretlen szlovák férfi ezután megverte és megrugdosta őt, a blúzára pedig a "Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára" és "Halál az élősdiekre" szöveget írták.

A szlovák rendőrség által felkért grafológus szakértő szerint a blúzra írt szöveg valószínűleg a lánytól származik. Ezzel kapcsolatban az ügyvéd azt mondta: védencétől nem kértek írásmintát, az íráskép egybevetését egy általa 15 éves korábban beadott, kézzel írott útlevélkérelem alapján végezték.

Gál Gábor szerint ez nem vethető egybe a blúzra írt nyomtatott betűkkel, s az is lehet, hogy az összevetéshez használt hivatalos dokumentumot korábban nem a lány töltötte ki. Az ügyvéd ezért újabb írásszakértői véleményt fog kérni.

Az ügyvéd szerint több más ponton is sajátos megállapításra jutott a szlovák rendőrség. A belügyminiszter például utalt arra, hogy a támadás után a lány kabátja vizes volt, a blúza viszont nem, amelyikben állítólag hosszabb ideig feküdt a fűben és a sárban. Sőt a blúz a néhány vérfolton és a feliratokon kívül patyolattiszta volt.

Hedvig nem vette fel a zakóját, a kezében vitte azt - mondta Gál Gábor. A fű aznap délelőtt még száraz volt, s a zakót csak a támadás estéjén találták meg a fűben, dél körül pedig aznap esett az eső. Persze, hogy vizes volt a zakó – jegyezte meg az ügyvéd. Furcsa ugyanakkor, hogy a rendőrség a lánynak csak a blúzát kérte el vizsgálatra, a szoknyáját nem.

Sérülések, nyálminta

Az első jelentések szerint a 23 éves, felsővámosi lány belső vérzéssel vonszolta be magát a nyitrai bölcsészkarra. A rendőrségi szakértők szerint ezek még az állítólagos támadás előttről származnak. A lány az első információkkal ellentétben agyrázkódást sem szenvedett, zúzódások és véraláfutások sem voltak a testén, a vérnyomok pedig a saját orrvérzéséből származó vér elkent nyomai, mert hogy bevallása szerint stresszhelyzetben orrvérzése van – szól a hivatalos szlovák álláspont.

A támadás után a kórházban a lányt ellátó orvos azt nyilatkozta, hogy a lány sérülései ugyan nem súlyosak, de frissen keletkeztek: fel volt dagadva az ajka, vérzett az orra és a lábán véraláfutások voltak. Hedviget a támadás után lefényképezték az egyetemen, elég megnézni ezeket a képeket, az áldozat nem úgy néz ki rajtuk, mint egy színlelt támadás után - mondta az ügyvéd.


További képek
(Forrás: Új Szó)

A lány a rendőröknek azt is állította, hogy kifosztották, majd elrabolt iratait postán visszaküldték neki. A szlovák rendőrség vizsgálata szerint DNS-mintákkal bizonyítható, hogy a lány saját maga postázta saját címére iratait és óráját, ráadásul igen suta módon, a szülőfalujával szomszédos Pozsonyeperjesről (Jahodná). A rendőrségi kihallgatáskor viszont az állítólag ellopott órát a lány már a kezén viselte, jegyezte meg a szlovák belügyminiszter.

Hedvig egy hétfői napon kapta meg postán iratait egy borítékban. Kedden nemzeti ünnep volt, így csak szerdán jelentette ezt a rendőrségnek - közölte az Indexszel Gál Gábor. Két napig tehát nála volt a boríték, így az többször a kezében volt. Amikor a rendőrök jöttek és kérték, hogy adja át, a boríték már a szemétkosárba került. Mikor a rendőrök kérdezték, hol van a bélyeg, az azóta leesett bélyeget a lány a saját nyálával ragasztotta vissza borítékra, így nem csoda, ha az ő DNS-nyomait találták meg rajta – hangsúlyozta az ügyvéd.

Még ha ő is adta volna fel a borítékot magának, annyira hülye nem lehet – fogalmazott az ügyvéd, hogy azt ezek után átadja a rendőrségnek.

Bugár nem érti

Robert Kalinák azt nem tudta megmondani, hogy az esetlegesen hamisan valló diáklány ellen indul-e eljárás. Azt a lapértesülést viszont megerősítette, hogy az eredetileg ismeretlen tettes ellen indított eljárást megszüntették. A szlovák rendőrség szóvivője nem sokkal később annyit pontosított, hogy az eljárást ugyan megszüntették, de a nyomozást folytatják.

Nyugodtan indítsanak eljárást hamis vád miatt, így nekik kell bizonyítaniuk, ami nem lesz könnyű – mondta az Indexnek Gál Gábor.

A már a keddi szlovák lapokban megszellőztetett bejelentés után Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke is sajtótájékoztatót tartott. Mint mondta, az MKP-nak nem áll szándékában kétségbe vonni a rendőrségi vizsgálat megállapításait, de néhány gyanús körülményre ő is fel szeretné hívni a figyelmet.

Bugár nem érti, hogy hogyan készülhetett fantomkép a két feltételezett elkövetőről. "Próbáljanak önök egy nem létező elkövetőről leírást adni" - érvelt. A fantomképeket a diáklány vallomása alapján készítették.

Bugár azt is kifogásolta, hogy a lányt csak tíz nappal a támadás után vizsgálta orvosszakértő, pedig "tudvalevő, hogy a véraláfutások hét-nyolc nap múltán eltűnnek".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?