Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Újabb magyarellenes bűncselekmény Szlovákiában

2006.08.27. 23:36
A rendőrség őrizetbe vette azt a három fiatalt, akik "Halál a magyarokra!" - felíratú transzparenst lóbáltak egy meccsen. A szlovák kormányfő kemény fellépést ígért a magyarellenes gyűlölködőkkel szemben, de a nyitrai incidens szerinte a világon bárhol történhetett volna. Közben a megvert nyitrai diáklány az Új Szónak mesélt a támadásról.

A szlovák miniszterelnök vasárnap Besztercebányán elhangzott ígérete szerint kormánya könyörtelenül és kemény kézzel fellép a szélsőséges faji és nemzetiségi gyűlölködés minden megnyilvánulása ellen.

Robert Fico a Besztercebányához (Banská Bystrica) közeli Lubinán, az 1944-es antifasiszta Szlovák Nemzeti Felkelés évfordulós ünnepségének résztvevőjeként szólva érintette a szlovákiai magyarok elleni erőszakos jelenségeket.

'Halál a magyarokra'


Robert Fico
Ficónak egészen időszerű oka is volt szólni az egyre aggasztóbb magyarellenes gyűlölködésről. Egy nappal korábban, épp a besztercebányai stadion lelátóján újabb magyarellenes bűncselekmény történt: három kassai fiatalember - az egyikük fiatalkorú - a szombati labdarúgó mérkőzésen tizenegy méter hosszú és másfél méter széles óriástranszparensen jelenítette meg az óhaját: "Halál a magyarokra!"

A közép-szlovákiai kerületi székváros rendőrsége tétovázás nélkül, már vasárnap mindhármukat faji és nemzetiség elleni uszítás miatt vád alá helyezte, rendőrségi őrizetbe vette, és vizsgálati fogvatartásukat indítványozta az ügyésznél. Az MTI tudósítójának ismeretei szerint a bíróság a két nagykorú férfit három, a fiatalkorút másfél éves börtönbüntetésre ítélheti.

A szélsőséges magyarellenességéről elhíresült Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával (SNS) együtt kormányzó Fico szólt az eddigi legdurvább magyarellenes támadásról, egy Nyitrán tanuló magyar diáklány az esetéről. Az illetőt az azóta országos körözés alatt álló két ismeretlen férfi azért vert meg, majd írt a blúzára magyarellenes szöveget, mert a vizsgájára tartó, egy néptelen ligeten áthaladó lány a mobiltelefonjába magyarul beszélt.

Az eset után Ján Packa országos rendőrfőkapitány igen határozott fellépést, a tettesek előkerítését ígérte. Fico vasárnap Besztercebányán a rendőrfőkapitány intézkedésére hivatkozva megerősítette a kormány kemény fellépésének szándékát, de úgy vélekedett, hogy "ami Nyitrán történt, az a világon bárhol megtörténhet.

Az áldozat emlékezik

A szlovákiai Új Szó közölte a Nyitrán megvert lány vallomását a brutális incidensről.

"Nem szóltam semmit, erre újra figyelmeztettek, majd odajöttek hozzám, hallottam-e, mit mondtak. Azt feleltem, hallottam, és szeretném, ha békén hagynának - mondta el lapunknak a lány. - Erre megkérdezték, hová megyek, és azt feleltem, hogy az egyetemre. Ma már nem mész sehová, röhögtek, és valószínűleg leüthettek, mert innen kezdve csak arra emlékszem, hogy magas fűben állok. Nem tudom, hogy kerültem oda, csak azt tudom, hogy a két férfi rám parancsolt, vessem le a zakómat és a harisnyámat, vegyem ki a fülemből a fülbevalóimat és adjam oda a pénztárcámat. Szó nélkül engedelmeskedtem nekik, mégis arcon ütöttek és hasba rúgtak. Több rúgást is kaphattam, mert ismét elvesztettem az eszméletemet. Nem tudom, mikor mehettek el, arra eszméltem a fűben, hogy nagyon fázom. Futni kezdtem a gyalogösvényen az egyetem felé, és csak azt éreztem, hogy még a cipőm is nagyon nehéz, ezért lerúgtam. Jöttek szembe járókelők, és figyeltem a reakcióikat, nagyon furcsán nézhetek ki, de senki nem állt meg, még csak nem is néztek rám, pedig az orromból dőlt a vér. Valahogy bejutottam a tanszékre, és ott aztán a tanáraim hívták a mentőket." - közölte a lap a lány visszaemlékezését.

Az Új Szó szerint a lány az eset után még nem döntötte el, hogy folytatja-e a tanulmányait Nyitrán, de az biztos, hogy nem szeretne továbbra is a városban lakni.

Nem találják őket

Vasárnap kora estig mindössze egyetlen bejelentés érkezett a szlovák rendőrségre azóta, hogy a nyitrai magyar diáklány elleni pénteki támadás másnapján közzétették az ismeretlen támadók fantomképeit.

A Nyitra megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjének közlése szerint az egyetlen hivatalos bejelentésen kívül több olyan személy is jelentkezett a rendőrségen, akik a fantomképek alapján felismerni vélték a támadókat, de közülük egyik sem volt nyomravezető.

A két bőrdzsekis, kopaszra nyírt fiatal férfi pénteken reggel az egyetemhez vezető néptelen ligetben azért támadta meg a csallóközi Vásárúton élő és a nyitrai Konstantín Egyetem német-magyar szakán tanuló 23 éves magyar nemzetiségű lányt, mert meghallották, hogy az a mobiltelefonján magyarul beszél. A hosszan és súlyosan bántalmazott egyetemista lány blúzára a támadók magyarellenes feliratokat írtak. Emiatt kétség sem fér hozzá, hogy a nyári kormányváltás óta felerősödött, több tettlegességgel is járó magyarellenes gyűlölködés újabb esete történt. A rendőrség is ilyen indítékok alapján nyomoz.

Ján Packa országos rendőrfőkapitány röviddel az inzultus után különleges nyomozó-kommandót telepített a diákvárosba és kijelentette: az intenzív nyomozás addig tart, amíg a támadókat el nem kapják. Ha sikerül őket bíróság elé állítani, héttől tizenkét évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik őket.  • Vennék
  • Hírek