Idióták a határon

2006.08.28. 12:47

Gyurcsány Ferenc onnét kapott segítséget, ahonnét azt senki sem várta. Az idiótáktól. Az idióta Ján Slotától, az idióta futballhuligánoktól és azoktól a féregszerű, agynélküli létformáktól, akik pénteken összerugdostak egy magyar diáklányt Nyitrán. Ennyi kellett a teljesen szétesett, megzavarodott magyar miniszterelnöknek ahhoz, hogy újraválasztása óta az első nagyjából értelmes nyilatkozatát tegye.

(Muszáj egyet játszani azzal a vidám gondolattal, hogy a végén a baloldali reformpolitika rákap a nemzeti érzületű retorika ízére, és néhány hét múlva már arról delirál Szekeres Imre, hogy tankokkal kéne elvinni Zsolnára az Új Egyensúlyt.)

Nyolc éven át viszonylagos csönd volt odaát. A korrupt és ostoba Meciarnak még szüksége volt a jól bevált mumusra, a dőzsölő nemzetidegen mítoszára, hogy takargathassa vele milliónyi takargatnivalóját. Meciar bukása után Szlovákia elhagyni látszott a kisantant rosszkedvű, paranoid pukkancsállamainak tengelyét, sőt még mintaország is lett, bár a gyönyörű makroszámok mögött továbbra is súlyos szociális gondok bújtak meg, hiába öntötték a pénzt a külföldiek a korábban messzire elkerült országba, az életszínvonal csak lassan vagy alig emelkedett, és ebbe jól bele is bukott a mintaországot faragó jobbközép kormány. A választók odaát is éppen olyan választók, mint itthon, könnyű rákenni őket a háromhatvanas kenyérre.

ugyanazokat a Skrewdriver-számokat hallgatják esténként a horogkeresztes i-Podról

A júniusi választásokon győztes, Fico vezette szalonkommunisták pedig maguk mellé vették a koalícióba Ján Slota debilitásig nacionalista szélsőpártját, a Szlovák Nemzetit. Kommerek és nácik tugedör. Barna-vörös, igazi kelet-európai couleur locale, amibe egy-egy ország bele szokott rokkanni, és emberek szoktak meghalni miatta, persze. Jó, talán ennyire nem súlyos a helyzet, a barna-vörösnek ez már egy pasztellesített, európaiasított változata, de azért Ceausescu nagyokat vigyoroghat a sírjában.

Egy-két hét kellett ennek a kis csodacsapatnak, hogy felpiszkálja néhány mentálisan ingatag helyi erőben a legalantasabb ösztönöket. Slota hőzöngéseit az élősködő magyarokról és a Budapest irányába indítandó tankokról akár körbe is röhöghetnénk, hiszen Szlovákia katonai és gazdasági potenciálja nagyjából egy Szváziföld erősségű hatalom legyőzésére volna elég, de odaát van Szlovákiában félmilliónyi magyar, és ők érthető módon nem tudnak felszabadultan nevetni Slota ökörségein.

Ezek az ökörségek természetesen éppen azokat háborítják föl legjobban, akik pontosan ugyanúgy gondolkoznak a világról, mint Slota és hívei, csak a "magyar" és a "szlovák" szavakat cserélik föl. A magyarzászló-égető szlovák skinheadeknek magyar skinheadek hörögtek választ. Ugyanazokat a bomberdzsekiket és bakancsokat hordják, és ugyanazokat a Skrewdriver-számokat hallgatják esténként a horogkeresztes i-Podról.

Nevetséges, tényleg, de valahogy megint elhagyja az embert a humorérzéke. Pláne, ha az ember szlovákiai magyar.

előbb-utóbb az érdekegyeztető tanácsba is meghívják majd őket

A népek közti nívós eszmecsrébe bekapcsolódtak a magyarság legjobb erői, a futballhuligánok is néhány nagyon hülye transzparenssel. (Nota bene: a futballhuligánokat normálisabb országokban bebörtönzik, vagy minimum kitiltják a stadionokból, minálunk viszont, minthogy rajtuk kívül más már régen nem jár meccsre, politikai tényezőként kezelik őket, nyilatkoznak itt-ott, klubvezetést buktatnak olykor, előbb-utóbb az érdekegyeztető tanácsba is meghívják majd őket, vagy a tévékuratóriumba, bár ott nem fognak feltűnni néhány náluk is sötétebb álcivil között.) Aztán jött a diáklányverés. A pozsonyi Új Szó publicistája szerint van összefüggés.

És ha hozzávesszük, hogy a vajdasági magyarok ügyét szélsőjobbos provokációkkal segítő, délvidéki fegyveres szervezkedésről álmodozó Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom már pozsonyi megmozdulásokat tevez, és ott sürög-forog néhány vanabí magyar Slota, akkor szomorúan vehetjük tudomásul: Fico zsúrkomenistái és zsebfasisztái jól számoltak, nekik itten gazdasági eredményeket produkálni nem kell, keményen dolgozni nem kell, elég benyögni néhány agresszív ökörséget, a túloldalról biztosan jön a válasz, máris lehet hivatkozni a veszélyre, és így tovább, megvan a program a következő évekre.

(És még szegény reform-Gyurcsány szekerét is megtolják, mellesleg.)  • Hírek
  • Bankszámla