Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Nyitrai incidens: a rendőrség a lakosságtól kér segítséget

2006.08.28. 19:04
A szlovák rendőrség hétfőn közleményben kérte a lakosságot, hogy bejelentésekkel segítsen kézre keríteni a "nemzetiségi indítékból elkövetett rablótámadás" elkövetõit.

A szlovákiai Nyitrán pénteken reggel két kopaszra nyírt bőrdzsekis férfi azért támadott meg és brutálisan bántalmazott, majd kirabolt egy 23 éves magyar diáklányt, mert az a mobiltelefonján magyarul beszélt. Az eset az eddigi legdurvább volt az utóbbi napokban elszaporodott magyarellenes szlovákiai atrocitások sorában.

Különleges nyomozócsoportok

Ján Packa, Szlovákia országos rendőrfőkapitánya a történtek után különleges rendőrségi nyomozócsoportokat küldött a diákvárosba és a tv-kamerák elõtt ígérte meg, hogy addig nyomoznak, amíg a tettesek kézre nem kerülnek. Szombaton elkészültek a lehetséges elkövetõk fantomképei, de mert ezek csak a hétfõn megjelent lapokban kerültek közszemlére, a rendõrség vasárnap estig nem kapott érdemben értékelhetõ bejelentést.

A nyitrai rendőrség szóvivõjének közlése szerint a városban megerõsítették a járõrszolgálatot. Milos Fábry rendőrségi szóvivő megerősítette: a rendőrség rendelkezik a tettesek elfogásához szükséges erőkkel és eszközökkel, de a nyomozás részleteiről és a bevetett erõk számáról egyelőre nem tájékoztatott.

A pozsonyi diplomácia is reagált

Pozsonyi külügyi közlemény szerint a szlovák kormány a nyitott kétoldalú kérdések és mechanizmusok kezelésére az alapszerződés kínálta eszközöket tartja a legalkalmasabbnak, ezért a kisebbségi és a belügyi kérdésekben illetékes vegyes bizottságok összehívását indítványozta.

Juraj Migas szlovák nagykövet azt is javasolta, hogy a magyar és a szlovák külügyminiszter "közös nyilatkozatban ítélje el azokat az incidenseket, amelyek a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság területén a közelmúltban megestek".

A magyar diplomácia elismeri Pozsony igyekezetét

A szlovák félnek átadott magyar szóbeli jegyzék kifejezetten elismeri azokat a lépéseket, amelyeket a hétvégén a pozsonyi kormány, Robert Fico miniszterelnök, illetve a szlovák hatóságok tettek. Ezt a magyar külügyi tárca szóvivõje mondta hétfõn az MTI-nek. Polgár Viktor arra reagált, hogy a szlovák külügyminisztérium az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott közleményben meglepetésének adott hangot, mert szerinte a magyar fél nem méltányolja a szlovák kormány és a hatóságok erõfeszítéseit, amelyeket a szélsõséges magyarellenes jelenségek megfékezése érdekében kifejtettek.

A magyar külügyi szóvivő hangsúlyozta: a magyar vélemény változatlanul az, hogy az ilyen szélsőséges incidensekre azonnali, egyértelmű és határozott elhatárolódásnak kell következnie a politika, a kormányok részéről. "A magyar kormány ezt megtette, a miniszterelnök és a külügyminiszter is, és a jövőben is megteszi. A politikusoknak felelõsséggel kell viseltetniük, mintát mutatni a társadalom előtt" - szögezte le Polgár Viktor.

A HÖOK a magyarellenes cselekmények megfékezését kéri

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a magyar nemzetiségû nyitrai lányt ért incidens miatt felszólítja a szlovák kormányt, hogy a törvény legteljesebb szigorával lépjen fel a tettesekkel szemben, illetve a jövõben mindent tegyen meg az etnikai bûncselekmények megelõzése érdekében - közölte a szervezet hétfõn.

A HÖOK mély megrendüléssel értesült arról, hogy egy magyar nemzetiségû, szlovák állampolgárságú egyetemista lányt etnikai jellegû támadás ért múlt péntek délelõtt Nyitrán. A brutálisan megvert lány "bűne" mindössze annyi volt, hogy magyarul beszélt mobiltelefonján - olvasható a szervezet közleményében.

A HÖOK megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyar egyetemisták és főiskolások ügyeire, és kiváló kapcsolatot ápol úgy a szlovákiai magyar diákszervezettel, mint a szlovák országos hallgatói önkormányzattal.

A HÖOK egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy az idõsebb generációkban esetlegesen meglévő nemzeti ellentétek átültetése a fiatalokba rendkívüli veszélyekkel járhat, hiszen a két ország hallgatóinak, azaz jövendõ értelmiségének kiemelten fontos szerepe van abban, hogy Magyarország és Szlovákia között békés együttélés, továbbá mindkét ország és mindkét nemzet javát szolgáló együttmûködés alakuljon ki.  • Vennék
  • Bankszámla