Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Ez leginkább a vajdasági magyarverésekhez hasonlítható

2006.08.28. 13:39
A magyar kormány határozott fellépést és politikai példamutatást vár Szlovákiától a magyarellenes megnyilvánulások elfojtására, nehogy még veszélyesebb folyamatok induljanak el, hangzott el a külügyi államtitkár és az ügy fontossága miatt szabadságáról hazahívott szlovák nagykövet hétfői egyeztetésén. A magyar külügy még tanakodik az igazságügyi minisztérium segítségével, hogy mit tegyenek a magyarországi szlovákellenes kirohanások ellen, bár Gyurcsány Ferenc már korábban felszólított a magyarokat, hogy legyenek jók és demokraták.

A magyar kormány kedvezőtlen folyamatnak tartja, hogy a szlovák kormányban idegengyűlölő, kisebbségellenes erők kaptak helyet, áll abban a jegyzékben, amelyet hétfőn adott át a szlovák kormánynak a budapesti külügyminisztérium.

Magyar-szlovák csörte a hétvégén

Újabb vihart kavart a magyar-szlovák kapcsolatokban, hogy csütörtökön két ismeretlen megvert és megrugdosott egy 23 éves lányt a nyitrai egyetem közelében, aki magyarul beszélt mobiltelefonján. A lány blúzára a "Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára" és "Halál az élősdiekre" szöveget írták. Korábban Révkomáromban egy magyarul tüzet kérő férfit bántalmaztak. Mindkét eset Robert Fico hatalomra jutása után történt, és leginkább a vajdasági magyarverésekhez hasonlítható.

Megszakította szabadságát a nagykövet

Ján Kubis szlovák külügyminiszter visszarendelte szabadságáról Szlovákia budapesti nagykövetét, hogy ezzel is nyomatékosítsa az ügy fontosságát a magyar fél részére, így Juraj Migas Szlovákia ügyvivőjének kíséretében érkezett hétfőn délelőtt a Külügyminisztériumba, ahol háromnegyed órás egyeztetésen vettek részt Szőke László államtitkárral. A találkozón kézhez kapták a magyar kormány álláspontját szóbeli jegyzék formájában.

A magyar vezetés jelezte is, hogy a gyújtó hangú kijelentések kapcsán elmaradt kormányzati elhatárolódás olyan politikailag megengedő környezetet biztosít, ami az emberek számára azt az üzenetet közvetíti, hogy a sértő, bántó, provokatív kijelentésekhez hallgatólagos beleegyezést kapnak, mondta el Szőke László az esemény után tartott sajtótájékoztatóján, ahol röviden összefoglalta az átadott szóbeli jegyzék tartalmát.

Fellépni a tendencia ellen

A magyar kormány szerint a politikának kéne pozitív példát mutatnia, és világosan meghúznia a határt, különben a szélsőséges kijelentéseket egyre több tett is követheti. Szőke László a nyitrai eset kapcsán köszönetet mondott, hiszen a szlovák hatóságok határozott fellépést és a tettesek előkerítését ígérték. A magyar kormány állásfoglalása végül kitért arra is, hogy a tendencia ellen mielőbb fel kell lépni, mert tovább eszkalálódhat és még veszélyesebb folyamatok indulhatnak el.

A Magyarországon történt szlovákellenes kirohanásokról Gyurcsány Ferenc a hétvégén kijelentette, hogy a magyaroknak tartózkodniuk kell a szlovákok elleni cselekedetektől, a nagykövet ugyanakkor arra kérte a magyar külügyet, hogy folyamatosan tájékoztassák őket azokról a lépésekről, amelyeket a magyar hatóságok tesznek az ilyen indíttatású tettek megfékezésére. Szőke László elmondta, hogy a külügyi és az igazságügyi tárca egyeztetést tart a témában.

Szlovák válaszközlemény

A szlovák diplomácia hétfőn közleményben adott hangot meglepetésének, szerintük a magyar fél nem méltányolja a szlovák kormánynak és a szlovák hatóságoknak azokat az erőfeszítéseit, amelyeket a szélsőséges magyarellenes jelenségek megfékezése érdekében kifejtettek.

Az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott közlemény kitér arra, hogy Juraj Migas tájékoztatta a magyar felet, hogy "a szlovák kormány és a jelentős politikai pártok, köztük a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is egyértelműen elítélték a szélsőségesség és a gyűlölködés mindazon jelenségeit, amelyek az elmúlt napokban a Szlovák és a Magyar Köztársaság területén megestek". "A szlovák kormány a maga területén teljes elszántsággal kész folytatni az ilyen megnyilvánulások ellen foganatosított intézkedéseit" – mondta a nagykövet Budapesten.

A pozsonyi külügyminisztérium úgy véli, hogy az esetek "túlzott publicitása, a nyilatkozatok sokasága és a magyar fél mértéktelen reagálásai a feszültségkeltés légkörét erősítik", Szlovákia ráadásul úgy tapasztalja, hogy "a magyar szervek internacionalizálják kérdést, melynek nemzetközi pertraktalásával országunk jó hírnevét károsítják".

A közlemény szerint Juraj Migas megerősítette, a szlovák kormány a továbbra is a jószomszédi kapcsolatok és a jó szomszédviszony további fejlesztésében, a helyzet megnyugtató rendezésében érdekelt. A nagykövet magyar partnerével közölte, hogy Pozsony a nyitott kétoldalú kérdések és mechanizmusok kezelésére a két ország közti alapszerződés kínálta eszközöket tartja a legalkalmasabbnak, ezért a kisebbségi és a belügyi kérdésekben illetékes vegyes bizottságok összehívását indítványozta. Juraj Migas ugyanakkor hétfőn Budapesten azt javasolta, hogy a magyar és a szlovák külügyminiszter "közös nyilatkozatban ítélje el azokat az incidenseket, amelyek a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság területén a közelmúltban megestek".

Fico után romlott meg a kapcsolat

Vladimir Meciar nyolc évvel ezelőtti bukása után a magyar-szlovák viszony sokat javult, a Magyar Koalíció Pártja biztos támasza volt Mikulas Dzurinda kormányának. A szlovákiai magyarok és szlovákok, valamint a magyar és szlovák kormány között a magát baloldalinak tartó Robert Fico júniusi hatalomra jutásával kezdett elmérgesedni a viszony.

A választásokat megnyerő szlovák miniszterelnök, a hatalom érdekében, szövetkezett Meciar és a magyarellenes, Budapestre küldendő szlovák tankokról vizionáló Ján Slota pártájával. Robert Fico már a koalíciós tárgyalások megkezdése előtt egyenlőségjelet tett Slota Európában szalonképtelen Szlovák Nemzeti Pártja és az európai értékeket valló Magyar Koalíció Pártja közé.

Az új szlovák kormány megalakulása után akár jelzésértékű is lehetett volna, hogy az új pozsonyi külügyminiszter első külföldi útja Budapestre vezetett. A látogatásnak politikai haszna nem sok volt, mivel kormányfője magyarellenes kijelentéseit azzal intézte el, hogy az Fico magánvéleménye volt.

A szlovák kormányban semmilyen funkciót nem vállaló Ján Slota magyarellenes kijelentéseiből a nyáron már minden hétre jutott egy. Dél-szlovákiai magyar uralomról beszélt, és azt ígérte, hogy a Magyar Koalíció Pártja betiltásának szenteli munkásságát.

Durvuló viszony

Egy hét múlva brutális magyarosításról, nagymagyar veszélyről nyilatkozott a nemzeti párt vezére. Göncz Kinga külügyminiszter július végén levélben kérte ki Slota megnyilvánulásait, de Gyurcsány Ferenc kormányfővel szóban is elítélték a szélsőséges politikust a nézetei miatt.

A Szlovák Nemzeti Párt és a Magyar Koalíció Pártájnak viszonya július végére és augusztus elejére odáig fajult, hogy politikusaik kölcsönösen feljelentgették egymást. Duray Miklóst, az MKP ügyvezető alelnökét azért perelték be, mert a nemzeti pártot fasisztának nevezte, vezetőjét nemzeti gyűlöletet hirdetőnek, aki fegyveres akcióra buzdít Magyarország ellen. Az MKP Slotát jelentette fel az idézett nyilatkozatai miatt.

A magyar-szlovák konfrontáció webes változata augusztus elején kavart vihart. Egy videón szlovák fiatalok magyar zászlót égettek, mire a magyar válasz nem késett sokat. Egyrészt a magyar külügyminisztérium tájékoztatást kért Pozsonytól, másrészt ismeretlenek a "Nem felejtünk" feliratot festették a budapesti szlovák nagykövetség épülete előtti járdára, illetve a Ferencváros és a Budapest Honvéd futballmeccsein szlovákellenes transzparensekkel tüntettek a drukkerek.

Robert Fico hatalomra jutása után a vajdasági magyarverésekhez hasonló atrocitások is előfordultak. Révkomáromban egy magyarul tüzet kérő férfit bántalmaztak, csütörtökön pedig két ismeretlen vert meg és rugdosott össze egy 23 éves, a támadás pillanatában a mobiltelefonján éppen magyarul beszélő lányt a nyitrai egyetem közelében. A lány blúzára ráírták: "Magyarok, takarodjatok a Duna túloldalára", "Halál az élősdiekre".

A hétvégén Gyurcsány Ferenc keményhangú nyilatkozatában elhatárolódásra szólította fel a nyitrai eset kapcsán Robert Ficót, mire a szlovák kormányfő elítélte a lány megverését, de kikérte, hogy erre a magyar miniszterelnök figyelmeztesse őt. A szlovák kormány egy különleges rendőri egységet is Nyitrára vezényelt, de a lány bántalmazói még nincsenek meg.

Diplomáciai lépések

Hétfőre a Külügyminisztériumba kérették Szlovákia budapesti ügyvivőjét - a nagykövet szabadságát tölti -, hogy szóbeli jegyzékben közöljék Budapest álláspontját. Ján Slota is elítélte a magyar lány elleni támadást, bár szerinte a kialakult helyzetet a Magyar Koalíció Pártja és Magyarország az indulatok további korbácsolására akarja felhasználni.

A hétvégén történt még, hogy egy pécsi futballmeccsen is szlovákellenes rigmusokat skandáltak, emiatt a játékvezető néhány percre félbeszakította a játékot. Szlovákiában közben három futballszurkoló ellen népellenes uszításért emelt vádat a szlovák ügyészség, akik a pécsi meccsel egy napon egy besztercebányai meccsen "Halál a magyarokra" feliratú transzparenst feszítettek ki.

A magyar kormány bár egyértelmű elhatárolódást vár szlovák kollégáitól, egyelőre nem tett határozott lépéseket, hogy Magyarországon konkrét intézkedéseket helyezzen kilátásba a szlovákellenes magyarok szankcionálására.

Garázdaság gyanúja miatt indult vizsgálat

Nem történt közösség elleni izgatás a szombati Pécs-MTK labdarúgó-mérkőzésen, a rendőrség garázdaság gyanúja miatt vizsgálódik a szlovákellenes szurkolók ügyében, közölte a város rendőrkapitánya hétfőn. A labdarúgó-mérkőzésen készült videofelvétel, valamint a tanúvallomások nem igazolták a közösség elleni izgatás gyanúját. Erről akkor lehetne beszélni, ha a felirat és a bekiabálások uszító jellegű cselekvésre ingereltek volna, mondta Cserép Attila.

A rendőr ezredes magyarázata szerint a "Felvidék kitartás!" feliratú drapéria kifeszítése és az eddigi adatok szerint két-három embertől érkező "Utálunk Szlovákia!" megjegyzés nem tekinthető annak. Garázdaságnak viszont igen, ezért a felelősöket további vizsgálatokkal igyekeznek beazonosítani és felelősségre vonni.

Cserép Attila utalt rá, hogy a mérkőzést a játékvezető a 79. percben félbe szakította, miután a partjelzője tudatta vele, hogy a lelátón feltűnt a "Felvidék kitartás!" drapéria, a pécsi szurkolótábor felöl pedig szlovákellenes bekiabálásokat hall. A rendőrkapitány elmondta azt is, hogy a drapériát a meccs külső biztosítását ellátó egyik rendőrtiszt utasítására a helyi biztonsági emberek vetették le a drukkerekkel.