Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Visszalépett a nyitrai egyetemista ügyvédje

2006.09.14. 18:24
Gál Gábor ügyvéd, aki egyben a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamenti képviselője és a szlovák parlament összeférhetetlenségi bizottságának elnöke, Malina Hedviggel és családjával közösen döntött úgy, hogy nem folytatja a nyitrai egyetemista lány jogi képviseletét. A lépést a jogász azzal indokolta, hogy mióta elvállalta az ügyet, személyét és pártját folyamatos támadások érték. Malináék időközben állítólag egy szlovák ügyvédet fogadtak Gál helyett.

Nem látja el a továbbiakban a nyitrai magyar egyetemista, Malina Hedvig jogi képviseletét Gál Gábor ügyvéd, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamenti képviselője, a szlovák parlament összeférhetetlenségi bizottságának elnöke. Gál csütörtökön az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott sajtónyilatkozatban kijelenti, emberi szempontból semmi akadályát nem látja annak, hogy Malina Hedvig képviseletét a jövőben is ellássa, hiszen ügyvédi gyakorlatában számos hasonló ügyet képvisel, és ennek sem pártbeli hovatartozása, sem képviselői státusa okán nem lenne akadálya. A törvényhozás több képviselője is folytat ügyvédi gyakorlatot, mi több, korábban képviselőként Robert Fico kormányfő is ezt tette.

Gyurcsány szerint valaki hazudik
Gyurcsány Ferenc, magyar miniszterelnök a TV2-nek nyilatkozva azt mondta a nyitrai incidensről: egy biztos, hogy valaki hazudik az ügyben. Gyurcsány nem mondta el, hogy kire, mire gondol, de azt igen, hogy látott titkosszolgálati jelentéseket is Malina Hedvig esetéről.

A jogász, aki egyben a szlovák törvényhozás összeférhetetlenségi kérdéseket felügyelő bizottságának az elnöke, értésre adta, hogy visszalépése Malina Hedvig és családja egyetértésével, közös akarattal történt. Az ügyet azért vállalta el, mert a család erre felkérte, "de ettől a pillanattól kezdődően a személyemet és a Magyar Koalíció Pártját támadások érték." Ezért - mint írja - ügyfelével egyetértésben jutottak arra a következtetésre, hogy a vele történtek "olyan szférákba" kezdenek emelkedni, hogy annak fejleményei Gál Gábornak sem, Malina Hedvignek pedig végképp nem kedveznének.

Visszautasítja Kulinák vádjait

A jogász egyszersmind visszautasítja a szlovák belügyminiszter, Robert Kalinák vádjait, aki az vetette a szemére, hogy politikai kérdéssé avatta Malina Hedvig esetét. Gál a továbbiakban is az ügy hiteles kivizsgálását támogatja, épp ez indokolja, hogy erre a lépésre szánta rá magát, áll a közleményben.

Az MTI pozsonyi tudósítója több forrásból úgy tudja, hogy a jogász visszalépése mögött nem kell vizsgálati fordulatot sejteni. A visszalépés eredeti indítéka az összeférhetetlenséggel kapcsolatos vádaskodásokkal és azzal függ össze, hogy Gál nem a büntetőjog területén gyakorolja ügyvédi tevékenységét.

Malina Hedvig azt állítja, hogy augusztus 25-én Nyitrán két ismeretlen azért bántalmazta, mert magyarul beszélt. A rendőrség az ismeretlen tettesek ellen indult bűnvádi eljárást azért állította le, mert a nyomozásban arra a megállapításra jutott, hogy Malina Hedviget nem verték meg. Mivel a lány külsérelmi nyomait orvosi leletek, kórházi zárójelentés és a sérüléseit rögzítő fényképek dokumentálják, a sértett kitart eredeti vallomása mellett. Sérelmezi továbbá a rendőrség bánásmódját, és élni kíván a panaszjogával. Úgy tudni, panaszát nem juttatta el az illetékes ügyészhez.

Az MKP nem nyilatkozik többé a Malina-ügyről

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) csütörtökön úgy döntött, hogy a továbbiak során "nem kíván nyilatkozni Malina Hedvig egyetemi hallgató ügyéről". Az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott közlemény szerint az MKP azért döntött így, mert Malina Hedvig ügye "egyre inkább politikai felhangot kap".

"Szeretnénk bizonyítani, hogy mi nem kívánjuk az esetet átpolitizálni" - fogalmaz a párt szóvivője, Solymos Lívia által jegyzet nyilatkozat. Ebben a Bugár Béla vezette szlovákiai magyar politika erő leszögezi: az ügy politikai felhangjait nem akarván erősíteni, az MKP a jövőben az egyetemi hallgató elleni támadás kérdéseit firtató vitaműsorokban sem vesz részt. A párt reményének ad hangot, miszerint az ügy körülményeinek kivizsgálása folytatódik, s fény derül "arra, mi is történt valójában, hiszen érdekünk, hogy az igazság napvilágra kerüljön."

Szlovák ügyvédet fogadtak Malináék?

Az MKP kinyilvánítja: ha a nyomozás további szakaszában beigazolódik, hogy Malina Hedvig állításai nem felelnek meg a valóságnak, azért neki kell vállalnia a felelősséget. Az MTI nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy Gál visszalépése után Malina Hedvig jogi képviseletét egy szlovák ügyvéd vállalta, aki azonban nem óhajtja felfedni a kilétét, és nyilatkozni sem akar.

Az MTI kérdésére az MKP több vezetője azt nyilatkozta, hogy döntés mögött oktalanság lenne valamilyen új fejleményt vagy fordulatot gyanítani. Ugyanezt a szóvivő, Solymos Lívia is megerősítette. A TASR késő délutáni jelentése szerint érintőlegesen a szlovák államfő is szólt a kérdésről. Az ügyben először megszólaló Ivan Gasparovic azt mondta, hogy Malina Hedvig esete nem a politikusokra, hanem a jogi ügyekben eljárni hivatott intézményekre, "a rendőrségre, az ügyészségre és a bíróságokra tartozik.

A továbbiakban ezek a kizárólagosan a törvényhez, nem pedig a politikai megnyilatkozásokhoz igazodó jogintézmények hivatottak eljárni." Szavai szerint az elnök hisz az objektív igazságban, amely ebben az esetben majd megmutatkozik. A lány anyja előzőleg fölvetette azt lehetőséget, hogy végső soron nemzetközi jogi fórumhoz is fordulhat a család.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!