Ágnes
2 °C
11 °C

Gyújtogatók sodorták veszélybe Sydney-t

2001.12.27. 12:49
Szándékos gyújtogatás okozta a Sydney környéki bozóttüzek jelentős részét. A rendőrség nagy erőkkel keresi a tetteseket. Új-Dél-Wales bizonyos részeit katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították csütörtökön.
Megdöbbenésének és csüggedésének adott hangot Ausztrália miniszterelnöke, amikor megtudta, hogy a Sydney-t fenyegető tüzek többségét szándékosan gyújtották. Az Új-Dél-Wales körzeti tűzoltóság megbízottja, Phil Koperberg elmondta, hogy negyven, eddig nem tiztázott esetben elképzelhető a szándékos gyújtogatás. A rendőrség különleges akciócsoportot hozott létre a tettesek kézrekerítésére.

Súlyos büntetés

Új-Dél-Wales tartomány elnöke Andrew Refshauge elmondta, hogy a tettesekre a legsúlyosabb kiszabható büntetést kérik majd. Eddig azonban egyetlen letartóztatás sem történt.

Az ausztrál kormány katasztrófasújtott területnek nyilvánította csütörtökön Új-Dél-Wales államnak azokat a részeit, ahol a bozóttűz pusztít. John Howard kormányfő a nap folyamán felkereste a Sydneytől délnyugatra a legsúlyosabban érintett öt körzetet. Elmondta: saját szemével győződött meg arról, hogy mekkora kárt okoztak a lángok. Találkozott a tűzesetek kárvallottjaival is. Az ausztrál kormány félmillió ausztrál dollárt különített el az áldozatok megsegítésére.

Jelentős károk

Ausztrália legnagyobb városát már háromnapja füst borítja, Új-Dél-Walesben körülbelül 100 helyen égnek a bozóttüzek, eddig 150 ház vált a lángok martalékává, és ezreket kellett kitelepíteni. Tizenkétezer épületben nincs áram és nem lehet közlekedni számos közúton. A tűzoltoknak és a lakóknak sikerült mintegy 1100 otthont megmenteni.A helyzet súlyosbodik, mert forróbb, szelesebb idő várható a környéken. A légszennyezettségi mutatók már így is majdnem rekord közeli értékeket mutatnak.