Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Magyarok elleni diszkriminációról beszélt Hegyi Gyula Brüsszelben

2008.09.02. 13:27
Magyarok elleni osztrák diszkriminációról ejtett szót Hegyi Gyula az MSZP európai parlamenti képviselője az EP plenáris ülésén Brüsszelben, a schengeni rendszer működésének vitájában.

Az osztrák rendőrök időnként útlevelet követelnek a beutazó magyaroktól, s ennek hiányában büntetéseket szabnak ki, áll az MSZP EP-delegációjának a témáról kedden kiadott közleményében. Hegyi Gyula ezt elfogadhatatlannak és a schengeni rendszer megsértésének nevezte.

Ugyancsak elfogadhatatlannak mondta, hogy több, Magyarországról Ausztriába vezető utat lezártak az osztrák hatóságok. A képviselő hangsúlyozta: a magyar közvélemény nagy örömmel fogadta az ország csatlakozását a szabad utazást biztosító schengeni rendszerhez, s ezért különösen felháborodik egyes osztrák hatóságok törvénysértésén.

Hegyi Gyula a plenáris ülésen sürgette, hogy az Európai Bizottság Ausztriával szemben is érvényesítse a schengeni követelményeket.

Ugyanehhez a vitához írásos felszólalást nyújtott be Gál Kinga (Fidesz-MPSZ). Ebben problematikusnak nevezte az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, hogy az unión kívüli országok állampolgárainak határátlépésekor ne csak a vízum érvényességét ellenőrizzék, hanem ujjlenyomatot is vegyenek tőlük.

Ez hatalmas fennakadásokat okozhat az Európai Unió külső határain - vélekedett Gál Kinga, üdvözölve egyúttal a parlamenti jelentéstevő módosító javaslatait, amelyek szúrópróbaszerűvé tennék és jelentősen csökkentenék az ellenőrzések számát.