Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Magyarok elleni diszkriminációról beszélt Hegyi Gyula Brüsszelben

2008.09.02. 13:27
Magyarok elleni osztrák diszkriminációról ejtett szót Hegyi Gyula az MSZP európai parlamenti képviselője az EP plenáris ülésén Brüsszelben, a schengeni rendszer működésének vitájában.

Az osztrák rendőrök időnként útlevelet követelnek a beutazó magyaroktól, s ennek hiányában büntetéseket szabnak ki, áll az MSZP EP-delegációjának a témáról kedden kiadott közleményében. Hegyi Gyula ezt elfogadhatatlannak és a schengeni rendszer megsértésének nevezte.

Ugyancsak elfogadhatatlannak mondta, hogy több, Magyarországról Ausztriába vezető utat lezártak az osztrák hatóságok. A képviselő hangsúlyozta: a magyar közvélemény nagy örömmel fogadta az ország csatlakozását a szabad utazást biztosító schengeni rendszerhez, s ezért különösen felháborodik egyes osztrák hatóságok törvénysértésén.

Hegyi Gyula a plenáris ülésen sürgette, hogy az Európai Bizottság Ausztriával szemben is érvényesítse a schengeni követelményeket.

Ugyanehhez a vitához írásos felszólalást nyújtott be Gál Kinga (Fidesz-MPSZ). Ebben problematikusnak nevezte az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, hogy az unión kívüli országok állampolgárainak határátlépésekor ne csak a vízum érvényességét ellenőrizzék, hanem ujjlenyomatot is vegyenek tőlük.

Ez hatalmas fennakadásokat okozhat az Európai Unió külső határain - vélekedett Gál Kinga, üdvözölve egyúttal a parlamenti jelentéstevő módosító javaslatait, amelyek szúrópróbaszerűvé tennék és jelentősen csökkentenék az ellenőrzések számát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?