Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A harmadik világnak adnák a feleslegessé vált marhákat

2001.02.16. 23:33
Azok az Uniós tagországok, amelyek mindenütt el tudják végezni a marhakór kiszűréséhez szükséges vizsgálatokat eldönthetik, hogy az eddigi elképzelések alapján megsemmisítik, vagy tárolják, esetleg segélyként a harmadik világba küldik a felesleges marhahúst. A javaslatot most tárgyalja az illetékes igazgatási szakbizottság, döntés március 2-án várható - tájékoztatott az MTI.
Az Unióban január 1-jén életbe lépett döntések értelmében nem kerülhet forgalomba olyan 30 hónaposnál idősebb szarvasmarha, amelyen nem végeztek BSE-tesztet. Ezeknek az állatoknak a húsát meg kell semmisíteni.

Franz Fischler agrárbiztos a héten a BSE terjedésének megfékezését célzó hétpontos intézkedési tervet nyujtott be megtárgyalásra az Európa Parlamentben. A tenyésztőknek meghatározott összeg semmiképpen sem változna (70 százalékát az unió, 30 százalékát a tagországok fizetnék), bármilyen módszert is tart az adott ország megoldásnak. Azok az államok, amelyek teljes körű vizsgálatokat tudnak végezni (mint például Németország és Ausztria), saját költségére tárolhatja is a marhahúst, de annak későbbi értékesítése esetén az Uniós segélyt vissza kell fizetnie.

A harmadik világnak jó lesz

Ma már alternatívaként merül fel, hogy az Uniós országok az élelmezési nehézségekkel küszködő harmadik világbeli területeknek, kétoldalú segélyprogramok keretében juttatnák el felesleges készleteik egy hányadát. A bizottság viszont nem akarja, hogy az Európában feleslegessé vált marhahússal elárasszák a harmadik világot, és tönkretegyék az ottani piacot.

Ennek az elképzelésnek éppen az lehet a hátulütője, hogy az olcsó marhahús kiszoríthatja az ottani piacról a helyi termelőket, ami az egyébként sem jó állapotban lévő gazdaságok helyzetén sokat ronthat. Megközelítőleg kijelenthető: amit az Uniós tagállamok megspórolnának itt, azt a helyi termelők elveszítik, és persze nem ugyanúgy érinti Zambiát tízezer euró kiesése, mint mondjuk Franciaországot.

A bizottság deklarálta: az eddig érvényben lévő ,,megoldás", csak egy lehetséges alternatíva realizálódása. Minden más elképzelést is megtárgyalnak. Ennek keretén belül merült fel az a lehetőség is, hogy Észak-Koreába kétszázezer tonna húst szállítanának - a felhalmozódott készletekből - igencsak jutányos áron.

Plusz egymilliárd a BSE ellen

A bizottság a múlt hónap végén 971 millió euróval növelte a BSE elleni harcra szánt idei összegeket. Ebből 700 milliót szánnak a megsemmisítési céllal történő felvásárlások támogatására. Szakemberek 2001-re további tíz százalékos eséssel számolnak a marhahús piacán, ami megközelítőleg 900 ezer tonna hús felhalmozódását vetíti előre.