Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Már Busht is Vietnamra emlékezteti Irak

2006.10.19. 11:24
Valóban a vietnami háborúra emlékeztet az iraki helyzet, ismerte el George W. Bush. Az elnök ugyanakkor kitart amellett, hogy Irakban maradjanak az amerikai csapatok.

Jogosan vetik össze az iraki helyzetet az 1968-as vietnami Tet-offenzívával, ismerte el az ABC-nek adott nyilatkozatában George W. Bush amerikai elnök. A republikánusok mindeddig minden vietnami párhuzamot tagadtak Irakkal kapcsolatban.

Érdekes, hogy Bush a Tet-offenzívához hasonlította az iraki helyzetet, hiszen az észak-vietnami hadsereg és a Viet-Kong a vietnami holdújév idejére időzített támadása a vietnami háború fordulópontja volt. Bush éppen ezért nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a növekvő amerikai és iraki veszteségek ellenére az amerikai hadsereg kampánya nem áll bukásra.

Októberben, az iraki harcok eddigi legvéresebb hónapjában eddig hetven amerikai katona vesztette életét.

Kitartást kér

Bush szerint a Tet-offenzíva sikere nem ismétlődhet meg, ha az amerikaiak kitartóbbak. A Tet katonailag bukás volt, de az amerikaiakat ért veszteségek megfordították az addig inkább háborúpárti közhangulatot. Ebbe bukott bele Lyndon B. Johnson elnök is a novemberi választásokon.

Bush nyilatkozata után a Fehér Ház igyekezett tompítani az elmondottakon. "Az elnök az akkori és a mostani propagandahadjáratra gondolt, amikor összehasonlította a Tet-offenzívát a mostani helyzettel. És csak azt ismételte, amit már korábban is mondott: az ellenség határozottságunkat akarja letörni" - áll a Fehér Ház a BBC-n idézett közleményében.

Bush az interjúban valóban kiállt eddigi politikája mellett, mint mondta, az al-Kaida még mindig aktív Irakban. "Azt hiszik, ha elég nagy káoszt okoznak, akkor az amerikai nép kiábrándul az iraki háborúból, a kormányzat pedig emiatt a kivonulás mellett dönt" - nyilatkozta az ABC-nek.