Judit
3 °C
7 °C

Újra megbotlott Bush nyelve

2007.05.08. 12:00
Jelentősen megöregítette a brit királynőt ünnepi beszédében George W. Bush. Az amerikai elnök köszönetet mondott II. Erzsébetnek, amiért 1776-ban segített megünnepelni az Egyesült Államokat. A hibát tréfával ütötte el, majd szokásaitól eltérően este negyed tizenegyig ébren volt, és még frakkot is öltött a díszvacsorára.

Sok dolog miatt lehetne emlékezetes II. Erzsébet brit királynő washingtoni látogatása, de valószínűleg mégis Bush újabb nyelvbotlása marad majd meg az emberekben. "ön segített megünnepelnünk országunk kétszáz éves fennállását 1776-ban" - mondta, majd egy torokköszörülés után 1976-ra pontosított. A londoni Times beszámolója szerint a királynő arcára széles mosoly ült, miközben kedvesen oldalra pillantott a dadogó Bushra. "ön úgy néz rám, ahogy csak egy anya tud a gyermekére" - vágta ki magát a szituációból. A Fehér Ház gyepén összegyűlt sokaság kacagása töltötte be a teret.

Pedig Bush igazán összeszedte magát. A királynő tiszteletére és neje, Laura, valamint a külügyminiszter Condoleezza Rice nyomására fehér nyakkendőt kötött, frakkba bújt és kivételesen nem vonult el aludni este kilenckor - elnöksége alatt először este negyed tizenegyig ébren maradt.

"Hogyan készül fel George W. Bush, ez a törülközővel verekedő, a vizet üvegből vedelő, tele szájjal beszélő texasi a díszvacsorára az angol királynővel?" - tette fel a kérdést a New York Times is. Hogy máshogy, felesége erőszakosságával.

Mint kiderült, a királynő meghívásának ötlete is Laura Bushtól származott, és ő kényszerítette rá az elnököt, hogy eddigi szokásaival szakítva tisztességes díszvacsorát adjon a magasrangú vendég tiszteletére. Az összeesküvésben a külügyminiszter és a Fehér Ház desszertséfje is segítette, akinek így végre alkalma nyílt villogtatni tudását.

Laura Bush mindenre odafigyelt. Még arra is jutott ideje, hogy a díszvacsora reggelén az ABC televízió reggeli műsorában bemutassa Oscar de la Renta tervezte ruháját. Jó oka volt rá, tavaly decemberben már pórul járt kedvenc tervezője egyik ruhájával. A Fehér Ház karácsonyi díszfogadásán egy másik hölgy ugyanolyan estélyiben jelent meg, ezért kénytelen volt átöltözni.

Maga a látogatás amúgy meglehetősen protokoláris jellegű volt. A díszfogadáson Bush arról beszélt, hogy a britek és az amerikaiak alapértékei - a személyi szabadság - ugyanazok, és hogy együtt harcolnak a demokráciáért a világban. A visszafogottabb királynő erre úgy válaszolt, hogy a hivatalos látogatások "alkalmat adnak a jövőbe tekintésre, hogy megújíthassuk elkötelezettségünket a prosperálóbb, biztonságosabb és szabadabb világ mellett", írja a londoni Times.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?