Tankokkal Buddha ellen

2001.03.03. 13:35
Március 1-vel vette kezdetét a tálibok "tisztítóhadjárata", amely során el akarnak pusztítani minden iszlám előtti emléket, köztük a világ legmagasabb Buddha-szobrait. Az ENSZ vasárnap tárgyalni kíván az afgán külügyminisztériummal, hogy megakadályozza az akció folytatását.
Iszlámellenes jelképek?
Az Afganisztán területének 95 százalékát ellenőrzésük alatt tartó tálibok elrendelték az ország területén található Buddha-szobrok elpusztítását, mivel szerintük azok a bálványimádók jelképei és iszlámellenesek. Egyelőre nem tisztázott, melyik minisztérium felelős a szobrok sorsáért, és a tálib nyilatkozatokat sem erősítették meg független forrásokból.

Kudratullah Dzsamál tálib tájékoztatási és kulturális miniszter bejelentette: "megkezdődtek a rombolási munkálatok Kabulban, Dzsalálábádban, Herátban, Kandahárban, Gazniban és Bámijánban .... az ország összes szobrát megsemmisítjük." Az AIP afgán hírügynökség, amely jelenleg Pakisztánban működik, azt jelentette, hogy nagy mennyiségű robbanóanyagot szállítottak a két óriás-Buddhához, és a környék lakosságát eltávolították.

A tálib milicisták mindenféle eszközt felhasználnak a romboláshoz, harckocsikat és rakétavetőket is. A célpontok közül nem képez kivételt a Kabultól 125 kilométerre nyugatra fekvő Bámijan melletti sziklába faragott két V. századi szobor sem. Ezek a világ legmagasabb - 53 és 37 méter magas - Buddha-szobrai.

A tálibok szoborrombolásai heves nemzetközi tiltakozást váltottak ki. Megfigyelők szerint nem csak az emberiség történelmének egy darabját semmisítik meg a milicisták, de kárt okoznak vele Afganisztánnak és az iszlámnak is. Az ország elszigeteltsége tovább súlyosbodhat, miközben egyre nagyobb szüksége lenne nemzetközi segítségre.

A New York Metropolitan Museum of Arts azt is felajánlotta, hogy megveszi a táliboktól a szobrokat, faragványokat. A tálib külügyminisztérium közlése szerint hivatalosan még nem keresték meg őket ezügyben.

Szakértők szerint elképzelhető, hogy a mostani akció bosszúhadjárat az ENSZ szankciói ellen. Az ENSZ januárban rendelte el a segélyszállítmányok megszakítását, miután a tálibok nem voltak hajlandóak kiadni az oszrág területén rejtőzködő, nemzetközi terrorizmussal vádolt Oszama bin Ladent.

Az ENSZ kulturális követe vasárnap Iszlámabádba utazik, hogy tárgyalóasztalnál próbálja megállítani a további pusztításokat.