Ágnes
-1 °C
2 °C

Bukaresti botrány a Bolyai egyetem miatt

2007.06.20. 20:16
Az RMDSZ felvetette a Bolyai Tudományegyetem újraalapításának ügyét az Európai Parlamentben, emiatt a román parlament legnagyobb ellenzéki pártjai (a kormány egyébként kisebbségben van) azt követelik, hogy a miniszterelnök mondjon le, a magyar párt pedig lépjen ki a kabinetből.

Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök lemondását és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a kormányból való kilépését kérik fontos román ellenzéki pártok politikusai azt kifogásolva, hogy a romániai magyar érdekvédelmi szervezet felvetette a Bolyai Tudományegyetem újraalapításának ügyét az Európai Parlamentben.

Együtt lépnek fel a szocdemek és a demokraták

A bukaresti törvényhozásban a legnagyobb frakciót képező Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jelenleg legnépszerűbb politikai erő, a Traian Basescu államfőt támogató Demokrata Párt (PD) politikusai fogalmazták meg ezeket a követeléseket. Azután tették ezt, hogy az RMDSZ három európai parlamenti képviselője írásbeli nyilatkozatot terjesztett elő az európai törvényhozásban. Céljuk az, hogy kollégáik szükséges számú aláírásának összegyűjtése esetében napirendre tűzzék az 1959-ben megszüntetett állami magyar egyetem helyreállításának ügyét.

Vasile Puscas PSD-s képviselő, aki a Romániát 2004-ig irányító Nastase-kormány EU-főtárgyalója volt, úgy véli, az RMDSZ-nek azért kell távoznia a kormányból, mert a kormány politikájával ellentétes törekvései vannak. (Jelenleg a Nemzeti Liberális Párt, a PNL és az RMDSZ alkot kisebbségi kormányt Romániában.)

Románia törekvéseinek mond ellent az RMDSZ?

A képviselő szerint a Bolyai egyetem napirendre tűzésének szándéka azt bizonyítja, hogy az RMDSZ olyan, a romániai kisebbségeket illető saját stratégiával rendelkezik, amelyet Románia EU-csatlakozása után kíván gyakorlatba ültetni. Puscas szerint a kormány nem rendelkezik ilyen tervvel, ezért az RMDSZ-es képviselők olyan témákat vetnek fel az EP-ben, amelyek ellentmondanak a Románia által képviselt álláspontnak. A politikus úgy látja, hogy a Bolyai egyetem ügyének napirenden tartása árt a Kolozsváron jelenleg működő Babes-Bolyai Tudományegyetemnek (BBTE).

Az elmúlt hónapok alatt lezajlott számos belpolitikai konfliktus miatt Tariceanuval háborúban álló PD négy európai parlamenti képviselője is a kormány és az RMDSZ álláspontja között létező ellentmondásra hívta fel a figyelmet. Azt kérik Tariceanutól, mondjon le, hiszen az RMDSZ képviselői által előterjesztett nyilatkozatban a romániai magyarság szervezete határozottan elítélte "a román kormány diszkriminatív magatartását".

Sértés a románok ellen

Szerintük Románia ismét veszített amiatt, hogy a miniszterelnök képtelen úrrá lenni "a belpolitikai káoszon", ezért a lemondását követelik. Azt sérelmezik, hogy "a kormányon belüli feszültségek" Brüsszelben kerülnek nyilvánosságra, ez pedig ront Románia európai megítélésén.

Az ügy kapcsán megszólalt a szintén ellenzéki, de parlamenti erejét tekintve az előző két politikai erőnél sokkal jelentéktelenebb Konzervatív Párt (PC) vezetője is. Dan Voiculescu pártelnök szerint a Bolyai egyetem felvetése az RMDSZ "újabb sértő megnyilvánulása Románia és a románok ellen".

Kelemen Hunor RMDSZ-es képviselő szerint kezdeményezésük se nem különcködő, se nem szokatlan, hiszen a Bolyai egyetem újraalapítására vonatkozó törekvéseik tizenhét év óta ismertek.