Klaudia
-4 °C
2 °C

Bush: Készen állunk, felkészültünk

2003.01.03. 22:00
Az amerikai elnök pénteken ismét figyelmeztette Szaddám Huszein iraki elnököt arra, ha nem semmisíti meg tömegpusztító fegyvereit, az USA kész a katonai fellépésre. George Bush egy texasi katonai támaszponton több ezer éljenző katona előtt kijelentette: "Nem azért fogtok harcolni, hogy embereket igázzatok le, hanem azért, hogy felszabadítsátok őket."
George Bush amerikai elnök pénteken ismét figyelmeztette Szaddám Huszein iraki elnököt, hogy az Egyesült Államok kész a katonai fellépésre, ha Irak nem hajlandó felszámolni tömegpusztító fegyvereit. Az elnök a texasi Fort Hood támaszponton éljenző katonák ezrei előtt kijelentette: "Készen állunk, felkészültünk."

A döntés Szaddám Huszein kezében

A legnagyobb amerikai katonai bázis mintegy 100 kilométerre fekszik Crawfordtól, ahol az elnök az ünnepeket töltötte. A hadsereg zöld gyakorló zakóját viselő elnök beszédében hangsúlyozta, hogy Szaddám Huszein megpecsételi saját sorsát, ha a nemzetközi közvéleményt semmibe véve megtagadja a leszerelést. Nem azért fogtok harcolni, hogy embereket igázzatok le, hanem azért, hogy felszabadítsátok őket - hangoztatta George Bush. Az elnök mindenesetre hozzátette, hogy a döntés Szaddám Huszeiné, ő maga utolsó lehetőségként, végső esetben dönt csak a háború mellett.

"Készen állunk a veszélyekre

Tudjuk, milyen kihívásokkal és veszélyekkel kell szembenéznünk, az amerikaiak mostani nemzedéke azonban készen áll erre. Vállaljuk a vezetés terhét. A béke és a szabadság ügyében lépünk fel és ebben az ügyben győzni fogunk - mondta George Bush. Az amerikai fegyveres erők szavai szerint már vívják a XXI. század első háborúját, a terrorizmus ellen viselnek hadat.

A koreai konfliktus más

Az elnök igyekezett kidomborítani a különbséget Irak és a nukleáris programjának felújítására készülő Észak-Korea között. Phenjan esetében az elnök szerint a világnak továbbra is egy hangon kell beszélnie, hogy eltántorítsa az észak-koreai rezsimet atomfegyverkezési ambícióitól. Irak esetében a világ már szólt és azt egy hangon tette.

Bush elnök legutóbb csütörtökön adott hangot annak a reményének, hogy az észak-koreai nukleáris válság békésen megoldható és a Koreai-félsziget atomfegyvermentes lesz. Richard Boucher, az amerikai külügyminisztérium szóvivője pénteken elutasította a phenjani kormánynak aznap megismételt követelését, hogy Észak-Korea és az Egyesült Államok kössön meg nem támadási szerződést egymással. A szóvivő szerint a kérdés az, hogy Észak-Korea hajlandó-e felhagyni nukleáris programjával. A szóvivő megerősítette, hogy az Egyesült Államoknak nem áll szándékában megtámadni Észak-Koreát.

Tengerészgyalogosok érkeznek a perzsa-öbölbe

A kaliforniai Camp Pendletonban az 1. tengerészgyalogos expedíciós erő szóvivője pénteken megerősítette, hogy hamarosan tengerészgyalogosokat vezényelnek a támaszpontról a Perzsa-öböl térségébe. A szóvivő nem közölte, hogy a bázison állomásozó 45 ezer tengerészgyalogosból hányan, mikor és pontosan hova indulnak útnak. A hadsereg ugyanakkor az elkövetkező napokban több mint 11 ezer, sivatagi hadviselésre kiképzett amerikai katonát vezényel a Perzsa-öböl térségébe.

A 3. gyalogsági hadosztály 1. és 3. dandárja csatlakozik a már Kuvaitban gyakorlatozó 2. dandár mintegy 4000 katonájához, s így a teljes hadosztályt felvonultatják a térségben. Donald Rumsfeld védelmi miniszter a múlt héten írta alá azt a parancsot, amelynek értelmében az elkövetkező hetekben összesen mintegy 50 ezer katonát vezényelnek a Perzsa-öböl térségébe, s ezzel a térségben állomásozó amerikai erők létszáma a duplájára emelkedhet.