Emőke
-4 °C
9 °C

Százhúszezer amerikai készül Irak megtámadására

2003.01.02. 11:06
Bár Bush szerint az Irak elleni támadás nem eldöntött kérdés, az amerikaiak hamarosan megkétszerezhetik a Perzsa-öböl térségében tartózkodó csapataik létszámát. Jelenleg hatvanezer katona áll Irak határán, a három repülőgép-hordozóhoz heteken belül újabb három csatlakozhat. Az amerikaiak igyekezete érthető, amennyiben január végéig nem döntenek a hadműveletek elindításáról, a támadás akár fél évet is késhet.
Újabb tizenötezer katonát indított a Perzsa-öböl térségébe az Egyesült Államok, a jelenleg is Irak mellett állomásozó hatvanezer fős amerikai hadsereg létszáma hamarosan megduplázódhat - jelentette a Reuters. A Husszein rezsimjének megdöntését célzó katonai csapás előkészületei során most először mozgósítottak egy teljes hadosztályt, a sivatagi hadviselésben jártas III. gyalogsági hadosztály összes katonáját a térségbe irányították.

Repülőgép-hordozók, kórházhajó

A hadosztály felszerelését, tankjait és helikoptereit már korábban az iraki határ közelébe szállították - írja a BBC. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter emellett még F-15-ös és B-1-es bombázókat is készenlétbe helyeztette. A Perzsa-öbölben állomásozó három repülőgép-hordozó egyikének ugyan lejárt a járőrszolgálata, a vezérkar mégis maradásra szólította. További három hordozóhajó indulásra kész, így hamarosan hat repülőgép-hordozó áll készenlétben a támadásra - írja a BBC. Az amerikaiak egy kórházhajót is az öbölbe irányítottak.

Hőség és homokviharok

Kattintson a nagyításhoz! Bár Bush és kormánya szerint a háború megindítása nem eldöntött kérdés, a mozgósítások a katonai nyomás fokozására utalnak. Az amerikaiak igyekezete érthető, amennyiben január végéig nem döntenek a katonai akció megindításáról, a hadművelet akár féléves késedelmet is szenvedhet. Márciustól kezdődően ugyanis a sivatagban folyamatos a felmelegedés, júliusban és augusztusban az átlaghőmérséklet meghaladhatja a 48 fokot. A hőmérsékletet még elviselhetetlenebbé teheti, hogy az amerikai csapatok feltehetően a hadműveletek idején is viselni fogják vegyvédelmi felszereléseiket.

Áprilistól homokviharok is nehezíthetik a hadműveleteket, a rossz látási viszonyok gyakorlatilag ellehetetlenítik a bombázásokat - írja a BBC. Mivel a forróság egészen októberig is eltarthat, így ismét télig kellene várnia az amerikaiaknak, bár egyes vezérkari tisztek szerint az időjárási körülmények nem feltétlenül hátráltatják majd a támadást.

Félgőzzel

Ennek megkezdéséig azonban még jelentős csapatmozgásokra lehet számítani, a Közel-Keleten jelenleg állomásozó és hamarosan megérkező százhúszezres amerikai haderő létszáma ugyanis meg sem közelíti az 1991-es öbölháborúban, Kuvait felszabadításakor bevetett kétszázötvenezer fős seregét. A hadműveletek várható költsége legalábbis megegyezhet az 1991-es 61 milliárd dollárral, bár korábbi becslések 100-200 milliárd dollárt sem tartottak kizártnak.