Eleonóra
-1 °C
2 °C

Bush nem készül újabb háborúra

2003.04.23. 09:56
Az Amerikai Egyesült Államok elnöke nem tervez háborút a közeljövőben, és tagadta, hogy Szíria lenne a következő célpont - írja a Newsweek. Washington szerint Damaszkusz egyre jobban megérti aggodalmaikat a Huszein-rezsim elmenekült tagjaival kapcsolatban.
George W. Bush amerikai elnök jelenleg nem forgat a fejében újabb háborús terveket, jelentette a Newsweek egy keddi washingtoni sajtóbeszélgetésre hivatkozva. Annak kapcsán, hogy Irak után esetleg Szíria lehet az amerikai katonai tervezés következő célpontja, az elnök kijelentette: "Jelenleg nem gondolkozom egyetlen újabb hadműveleten sem. Nem is tudok elképzelni olyan helyzetet vagy eseményt, amely - miközben itt beszélgetünk - katonai intézkedést tenne szükségessé."

Damaszkusz megértő

Az amerikai kormány korábban azzal vádolta Szíriát, hogy menedéket nyújt a bukott iraki rezsim vezetőinek, illetve hogy tömegpusztító fegyver kifejlesztésén dolgozik. Vasárnap azonban Bush elnök kijelentette: bizonyos jelek arra utalnak, hogy Damaszkusz megérti az Egyesült Államok aggályait.

A pénz nem számít

A keddi sajtóbeszélgetésen Busht szemmel láthatóan nem izgatták az iraki síiták iszlám állam létrehozását célzó követelései. A háború költségeiről szólva kifejtette: annak idején megmondta az amerikai népnek, hogy a pénz nem játszik szerepet. Bármennyibe is fog kerülni a háború megnyerése, a pénzt elő fogjuk teremteni. Hozzátette, hogy szerencsére a katonai főcsapás viszonylag gyorsan befejeződött Irakban.