Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Bush az önálló palesztin állam mellett

2002.06.14. 12:06
A palesztin államiság megteremtését célzó indítványát jövő héten ismerteti George W. Bush. Az elnök szerint a javaslat segítene a közel-keleti erőszakhullám felszámolásában, és reményt adna az izraeli megszállás alatt élő palesztinoknak.
George W. Bush amerikai elnök Fejszál szaúd-arábiai külügyminiszterrel tartott csütörtöki megbeszélésén célzott arra, hogy a jövő héten ismerteti a közel-keleti rendezéssel kapcsolatos elképzeléseit. A Fejszál szaúdi herceggel folytatott megbeszélések fő témája az volt, hogyan lehetne a még pontos határok nélküli palesztin államra hivatkozni a hivatalos dokumentumokban.

Ezenkívül szó esett még arról, hogyan lehet levezényelni az izraeli kivonulást a Gázai-övezetből és Ciszjordániából, hogy a palesztin intézmények újból működőképessé váljanak. A szaúdi herceg a tárgyalás után elégedetten nyilatkozott az elnök elképzeléseiről.

Remény a palesztinoknak

A húsz perces találkozón Bush nem részletezte elképzeléseit, de hozzátette: a tervek a térségben dúló erőszak felszámolását mozdítanák elő. Emellett reményt adnának az izraeli megszállás alatt élő palesztinoknak és vezetőik felelősségtudatát is erősítenék. Bush már tavaly elfogadta az önálló palesztin állam ötletét, de sohasem beszélt arról, hogy mikor és hogyan kellene Izraelnek kivonulni a Gázai-övezetből és Ciszjordániából.

Powell ideiglenes államról beszélt

Colin Powell amerikai külügyminiszter hét közepén még azt mondta, hogy az önálló palesztin állam megteremtéséhez először szükség volna egy ideiglenes állam létrehozására. (Saron pártja korábban már többször elvetette az önálló palesztin állam gondolatát.) Az amerikai külügyminiszter szerint ez a palesztinok számára is "láthatóvá" tenné a haladást. Powell úgy beszélt a Palesztin Hatóságról, mint egy lehetséges kormányról. Azt is világossá tette, hogy az izraeli nyomás ellenére továbbra is Jasszer Arafatot tekintik tárgyalófélnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!