Valér
-1 °C
0 °C

Bush szerint volt jogi alapja a háborúnak

2004.09.16. 20:41
Tony Blair brit kormányfő és George Bush amerikai elnök is visszautasította, hogy az Irak elleni háború jogellenes lett volna. Előzőleg Kofi Annan ENSZ-főtitkár bírálta az Irak elleni háborút, aláhúzva, biztonsági tanácsi határozatra lett volna szükség az invázióhoz, nem pedig egyoldalú lépésekre.
Kofi Annan a BBC világszolgálatának adott, szerda éjjel sugárzott interjúban jogellenesnek és az ENSZ alapokmányával ellentétesnek minősítette az iraki háborút, és azt mondta, hogy az Irak elleni katonai fellépésről nem egyoldalúan, hanem biztonsági tanácsi határozattal kellett volna dönteni.

Bush: a BT megszavazta a háborút

George Bush elnök visszautasította Kofi Annan értékelését és leszögezte, hogy a Biztonsági Tanács igenis megszavazta a katonai fellépést Szaddám Huszein diktátor rezsimje ellen.

"A Egyesült Nemzetek Szervezete ugyanazokat a hírszerzési értesüléseket vizsgálta meg, amelyek nekem is a rendelkezésemre álltak, és arra a következtetésre jutott, hogy Szaddám Huszein fenyegetést testesít meg. A Biztonsági Tanács 15 szavazattal, ellenszavazat nélkül úgy határozott, hogy Szaddám Huszeinnek fel kell tárnia arzenálját s le kell szerelnie, ellenkező esetben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Úgy vélem, ha a nemzetközi szervezetek mondanak valamit, akkor jobb, ha tartják is magukat a kimondott szóhoz" - hangoztatta Bush elnök a minnesotai St Cloud városában.

Nagy-Britannia csütörtökön visszautasította Kofi Annan bírálatát. Tony Blair brit miniszterelnök hivatala vitatta Annan kijelentéseit, és felidézte a brit főállamügyész, Lord Goldsmith 2003. március 17-i állásfoglalását, mely szerint három ENSZ-határozat is igazolta az erő alkalmazását Irakkal szemben.

Párizs és Róma nem kommentál

Hervé Ladsous francia külügyi szóvivő viszont elzárkózott Annan nyilatkozatának kommentálásától, mondván, hogy a tárcának volt alkalma a megfelelő időben nagyon világosan kifejteni álláspontját. Axel Poniatowski francia képviselő, Jacques Chirac elnök pártjának tagja úgy nyilatkozott, hogy Franciaország vonakodása az ismételt állásfoglalástól azt jelzi: az iraki háború jogszerűségéről folytatott vita lezárult.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök kormánya, amely támogatta az iraki beavatkozást, nem kommentálta Annan bírálatát.

A spanyolok viszont nincsenek meglepve

A baloldali spanyol kormány, amely ellenzi az iraki háborút, úgy nyilatkozott, hogy Annan kijelentései nem lepték meg. "Ez az, amit José Luis Rodriguez Zapatero (spanyol miniszterelnök) mondott az elmúlt másfél évben kormányfői minőségében és előtte, mint az ellenzék vezetője" - mondta Javier Valenzuela spanyol külügyi szóvivő. "Nem leptek meg bennünket Annan kijelentései. Ezt mondta Spanyolország, és ezért vonultunk ki Irakból" - fűzte hozzá.

Varsó: volt jogi alap a háborúhoz

A lengyel külügyminisztérium nyilatkozatban csatlakozott a brit állásponthoz, rámutatva, hogy az 1441. számú BT-határozat elegendő jogi alapot nyújtott a háborúhoz. Bronislaw Komorowski volt nemzetvédelmi miniszter, jelenleg ellenzéki képviselő azt mondta, hogy Annan nagyon éles, és némileg érzelmektől áthatott nyilatkozatot tett. Magánvéleményt hangoztatott, ami az ő tisztségében nem engedhető meg. Annan nyilatkozata - mondta a korábbi nemzetvédelmi miniszter - nehéz, skizofrén helyzetbe hozta Lengyelországot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!