Árpád
-2 °C
4 °C

Illegális háborúval vádolja Busht az ENSZ-főtitkár

2004.09.16. 11:38
Másfél évvel az iraki háború után jogtalannak minősítette a hadműveletek megindítását Kofi Annan. Az ENSZ főtitkára szerint a Biztonsági Tanács nem adott egyértelmű felhatalmazást a harcok megkezdésére. A háborús koalíció tagjai visszautasítják a vádakat.
A biztonsági tanácsnak kellett volna határoznia az iraki háború megindításáról, jelentette ki másfél évvel az események után a BBC-nek Kofi Annan. Az ENSZ-főtitkár megfogalmazása szerint a brit-amerikai akció "nem állt összhangban az ENSZ alapítólevelével". A főtitkár csak a BBC riporterének nyomására fogalmazott úgy, hogy a háború "illegális" volt.

A főtitkár szerint ugyanakkor az esetből számos tanulság vonható le. "Az ENSZ és az Egyesült Államok is megtanulhatta, hogy jobb a világszervezet kereteiben együttműködni a szövetségesekkel".

Kétértelmű határozat

A háborút elindító kormányok azonban visszautasítják Annan vádjait. A brit külügyminiszter szóvivője szerint jogászaik alaposan áttanulmányozták az ENSZ vonatkozó határozatait, és azok felhatalmazást adtak a harcok megkezdésére.

Az ENSZ 2002. novemberében fogadta el ultimátumszerű, 1441-es határozatát, mely többszöri hosszabbítás után 2003. március 17-ét határozta meg végső határidőként az illegális fegyverprogramok felszámolására. A határozat, bár nem fogalmazott egyértelműen, jogilag felhatalmazást adott a háborúra.

Ennek ellenére az Egyesült Államok és Nagy-Britannia elkészített egy egyértelműbb felhatalmazást adó határozattervezetet is, ezt azonban az orosz-francia vétó veszélye miatt később nem terjesztette be, és az eredeti, Irakot az együttműködés elmaradása esetén a legsúlyosabb következményekkel fenyegető 1441-es határozat alapján kezdte meg a hadműveleteket.

Utólagos jóváhagyás

Némileg zavaró Annan nyilatkozatában, hogy bár a háború megkezdése valóban okot adhat a vitákra, a megszállás legalizálásával a Biztonsági Tanács utólagosan jóváhagyta a háborút.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?