Tekla
8 °C
20 °C

Illegális háborúval vádolja Busht az ENSZ-főtitkár

2004.09.16. 11:38
Másfél évvel az iraki háború után jogtalannak minősítette a hadműveletek megindítását Kofi Annan. Az ENSZ főtitkára szerint a Biztonsági Tanács nem adott egyértelmű felhatalmazást a harcok megkezdésére. A háborús koalíció tagjai visszautasítják a vádakat.
A biztonsági tanácsnak kellett volna határoznia az iraki háború megindításáról, jelentette ki másfél évvel az események után a BBC-nek Kofi Annan. Az ENSZ-főtitkár megfogalmazása szerint a brit-amerikai akció "nem állt összhangban az ENSZ alapítólevelével". A főtitkár csak a BBC riporterének nyomására fogalmazott úgy, hogy a háború "illegális" volt.

A főtitkár szerint ugyanakkor az esetből számos tanulság vonható le. "Az ENSZ és az Egyesült Államok is megtanulhatta, hogy jobb a világszervezet kereteiben együttműködni a szövetségesekkel".

Kétértelmű határozat

A háborút elindító kormányok azonban visszautasítják Annan vádjait. A brit külügyminiszter szóvivője szerint jogászaik alaposan áttanulmányozták az ENSZ vonatkozó határozatait, és azok felhatalmazást adtak a harcok megkezdésére.

Az ENSZ 2002. novemberében fogadta el ultimátumszerű, 1441-es határozatát, mely többszöri hosszabbítás után 2003. március 17-ét határozta meg végső határidőként az illegális fegyverprogramok felszámolására. A határozat, bár nem fogalmazott egyértelműen, jogilag felhatalmazást adott a háborúra.

Ennek ellenére az Egyesült Államok és Nagy-Britannia elkészített egy egyértelműbb felhatalmazást adó határozattervezetet is, ezt azonban az orosz-francia vétó veszélye miatt később nem terjesztette be, és az eredeti, Irakot az együttműködés elmaradása esetén a legsúlyosabb következményekkel fenyegető 1441-es határozat alapján kezdte meg a hadműveleteket.

Utólagos jóváhagyás

Némileg zavaró Annan nyilatkozatában, hogy bár a háború megkezdése valóban okot adhat a vitákra, a megszállás legalizálásával a Biztonsági Tanács utólagosan jóváhagyta a háborút.