11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 0
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Blix: Irak együttműködik, de nem eléggé

2003.03.07. 17:44
Blix szerint több jel utal az együttműködés javulására, a főfegyverzetellenőr azonban hiányolja a tiltott fegyverprogramok dokumentációját. Blix visszafogott beszámolója valószínűleg nem enyhíti a BT megosztottságát az Iraki háború kérdésében. Az átdolgozott amerikai-brit határozati javaslat tíz napot adna Iraknak a határozatok teljesítésére, Busht a javaslat elutasítása sem tartaná vissza.
Sokat javult Irak együttműködési készsége, azonban az eddiginél több bizonyítékot kellene átadnia - összegezhető Hans Blix Biztonsági Tanács előtt tett pénteki jelentése. A világszervezet fő fegyverzetellenőre szerint Irak biztosította a hozzáférést a felkeresni kívánt helyszínekhez, és az ellenőrök "viszonylag kevés nehézségbe" ütköztek.

Hiányolta a dokumentációt

Reményei szerint a diktatúra a jövőben a dokumentációhoz is jobb hozzáférést biztosít. "Irak jól kiépített adminisztrációja több dokumentummal is szolgálhatna tiltott fegyverprogramjaival kapcsolatban" - mondta Blix. Irak decemberben "részletes jelentést" adott fegyverprogramjairól, ezek azonban nem tartalmaztak releváns információkat. Blix elmondása szerint az ellenőrzések elmúlt három hónapja során kevés használható dokumentumot kaptak az irakiaktól.

Vegyes benyomások

Blix szerint pozitív változás látható a tudósokkal folytatott meghallgatások terén is, bár az összkép vegyes. Az elmúlt hónapok során az ellenőrök 38 beszélgetést folytattak le, ebből azonban csak tíz alkalommal nem figyelték meg az elmondottakat az iraki kormány emberei. Ebből is hét interjúra csak a pénteki jelentést megelőző héten került sor.

Hasonlóan kétértelmű az al-Szamud 2 rakéták megsemmisítésének kérdése is. Irak ugyan elfogadta az ENSZ megállapítását, miszerint a rakéták megsértik az ENSZ határozatait, és elkezdték szétszerelésüket is, a folyamat lassú tempóban zajlik. Az elmúlt héten Irak 32 al-Szamud 2 rakétát semmisített meg a 120-ból. Egy friss jelentés szerint Irak ráadásul pénteken fel is függesztette a rakéták megsemmisítését. "Remélem, hogy ez csak pillanatnyi szünet" - mondta Blix.

Többen többre mennének

"Irak komoly erőfeszítéseket tesz azért", hogy pontos beszámolót készíthessen az 1991 óta megsemmisített vegyi és biológiai fegyvereiről - mondta Blix. A fegyverzetellenőr szerint azonban a legyártott mennyiségekkel is el kellene számolnia. A főellenőr szerint a jelenleginél kétszer több munkatárssal és információval jelentősebb eredményeket lehetne elérni. "Nem az a kérdés, mennyire működik együtt Irak, hanem az, hogy teljes mértékben együttműködik-e" - komentálta Blix jelentését Colin Powell amerikai külügyminiszter.

Változatlan helyzet

Blix kétértelmű és új elemekben szegény jelentése várhatóan nem változtatja meg a BT-tagok véleményét, a testület továbbra is erősen megosztott marad. Míg Franciaország, Oroszország és Kína határozottan elutasít bármely, a katonai akcióra feljogosító határozatot, az Egyesült Államok még a biztos kudarc ellenére is beterjesztené Nagy-Britanniával közös határozati javaslatát.

A határozati javaslatot pénteken annyiban módosították, hogy tíz napos határidőt szabtak Iraknak az 1441-es határozat teljesítésére, azaz Huszein diktatúrájának március 17-ig kellene megfelelnie a követelményeknek. Csütörtök esti beszédében Bush nyilvánvalóvá tette, hogy bár a "békéért imádkozik" kész az ENSZ beleegyezése nélkül is elindítani a támadást. Mint mondta, a döntés már csak napok kérdése.  • Hírek
  • Bankszámla