Bush a békéért imádkozik

2003.03.07. 03:23
Bár még mindig bízik a békés megoldás lehetőségében, a háborúra is felkészült George W. Bush. Élő egyenes adásban, főműsoridőben sugárzott sajtótájékoztatóján Franciaországot és Németországot az Egyesült Államok "barátjának és szövetségesének" nevezte az elnök. Bush "nem szereti a háborút", de Amerika biztonsága érdekében kész megtámadni az ENSZ határozatait semmibe vevő Huszeint.
"Az ENSZ Biztonsági Tanácsának arra a kérdésre kell választ adnia, leszerelte-e tömegpusztító fegyvereit Irak" - kezdte rendkívüli sajtótájékoztatóját George W. Bush. Véleménye szerint a válasz egyértelmű nem. Hírszerzési adatokra hivatkozva kijelentette, hogy Huszein diktatúrája még a fegyverzetellenőrök jelenléte ellenére is folytatja az ENSZ határozatait megsértő al-Szamud 2-es rakéták gyártását, mégpedig nagyobb ütemben, mint azok szétszerelése folyik.

Tizenkét évi időhúzás

"Szaddám Huszein időhúzásra játszik. Megértem, hiszen tizenkét évig sikeres volt" - mondta Bush, aki szerint most már csak napokon múlik a döntés Irak ügyében. Bár az amerikaiak Irak-politikáját számos bírálat érte, az elnök úgy vélte, hogy ha "erőt kell alkalmazni, számos ország csatlakozik majd" az Egyesült Államokhoz. Külön szólt Franciaországról és Németországról is.

A nézeteltérés ellenére barátok

A helyzetet ugyan a békepárti országok másként oldanák meg, "még mindig barátok vagyunk" - mondta, hangsúlyozva a transzatlanti szövetség stratégiai fontosságát. Bár az amerikaiak és a britek múlt héten benyújtott határozati tervezet-javaslata nem élvezi a BT-tagok támogatását, Bush mindenképpen szavazást kér a kérdésben. "Azt szeretném, ha a BT-tagok véleményt alkotnának" - mondta Bush, hozzátéve, hogy amennyiben Amerika biztonsága forog kockán, maguk hozzák meg a döntést.

Az irakiakért is imádkozik

"Nem szeretem a háborút, imádkozom a békéért, az amerikai katonák biztonságáért és az ártatlan irakiak életéért is" - jelentette ki Bush, bár mint mondta, ha Huszein lefegyverzéséhez erőt kell alkalmazni, akkor ezt megteszik. "Bízom benne, hogy a leszerelés békésen is sikerül. Ezért terjesztettük be novemberben az Iraknak még egy utolsó esélyt adó, egyhangúlag elfogadott 1441-es határozatot is" - mondta az elnök.

Bush többször is hangsúlyozta, hogy a harcok során törekedni fognak mind az amerikai katonák, mind az iraki civil lakosság életének védelmére. A hadműveletekkel egy időben kiterjedt humanitárius akciót is kezdenének, élelmiszer- és gyógyszersegélyeket osztanának.

Észak-Koreában a diplomáciáé a terep

Az észak-koreai atomválságot Bush regionális konfliktusnak minősítette, melynek megoldásában számít Kína, Oroszország, Dél-Korea és Japán aktív részvételére is. "Dolgozunk a diplomáciai megoldáson. Keményen dolgozunk" - jelentette ki Bush.  • Hírek
  • Hírek