Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Rendkívüli BT-ülést sürget Párizs, Berlin és Moszkva

2003.03.15. 22:43
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli miniszteri szintű ülését szorgalmazta az iraki helyzet megvitatására közös nyilatkozatában Franciaország, Németország és Oroszország. Powell amerikai külügyminiszter vasárnap szükségtelennek nevezte az újabb BT-ülést, amikor "ilyen jelentősek a véleménykülönbségek".
Dominique Villepin francia külügyminiszter a France-2 tv-csatornának nyilatkozva szombat este bejelentette, hogy német és orosz kollégájával miniszteri szintű rendkívüli BT ülés összehívását kérték a Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője által a jövő hét elején előterjesztendő új jelentést megvitatására.

Blix - az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának (UNMOVIC) vezetője - várhatóan kedden ismerteti új jelentését az iraki leszerelésről, s a katonai megoldást ellenző Párizs, Berlin és Moszkva "az ezt követő napokban, de még a jövő hét elején" miniszteri szintű BT-ülés megtartását indítványozta.

A háromoldalú új kezdeményezés értelmében a miniszteri szintű BT-ülésen az iraki leszerelés elsődleges, kulcsfontosság kérdéseit vitatnák meg, s ennek alapján konkrét - magas, de egyidejűleg reális, megvalósítható követeléseket megfogalmazó - ütemtervet dolgoznának ki e munka elvégzésére.

A francia külügyminiszter szombat esti, a francia-német-orosz közös állásfoglalás kiadását követően tett tv-nyilatkozatában úgy fogalmazott: megítélése szerint Washington immár abból indul ki, hogy az Irak elleni háború megindítása csak napok kérdése, éppen ezért szorgalmazzák a probléma újragondolását az ENSZ szintjén.

Franciaország kész a kompromisszumra egy nagyon szoros menetrend alapján (a fegyverzetellenőrzésekre vonatkozóan), de nem hajlandó egy ultimátumra, nem hajlandó az erő automatikus alkalmazásának elfogadására - mondta Villepin a France-2 tv-csatornának.

Powell: Nincs szükség újabb BT-ülésre

Nincs szükség a Biztonsági Tanács újabb, miniszteri szintû ülésére az iraki válság ügyében - jelentette ki vasárnap Colin Powell amerikai külügyminiszter. "Nem tudom, mi értelme lenne egy újabb ülés összehívásának a jelen helyzetben, amikor a nézeteltérések ilyen mélyek"- mondta a Fox News televíziónak adott nyilatkozatában.

A közös nyilatkozat szövege
A nemzetközi közösség közös célja Irak leszerelése az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak megfelelően. Az egyhangúlag elfogadott 1441. számú határozat e cél elérése érdekében eddig példátlan ellenőrzési mechanizmust ír elő.

Megerősítjük, hogy a jelen körülmények között semmi sem igazolja az ellenőrzési folyamat elvetését és az erő alkalmazását.

Hans Blix és Mohamed el-Baradei jelentései - amelyeket több ízben terjesztettek elo a Biztonsági Tanácsnak - azt mutatták, hogy az ellenőrzések eredményeket hoznak. Irak leszerelése megkezdődött. Minden arra mutat, hogy azt rövid határidőn belül és a Biztonsági Tanács meghatározott szabályok keretei között be lehet fejezni. Iraknak a maga részéről cselekvően és feltétel nélkül együtt kell működnie.

Franciaország, Oroszország és Németország - Kína támogatásával - e cél elérése érdekében javaslatokat terjesztettek elő, meghatározva a kulcsfontosságú leszerelési feladatokat és szoros ütemtervet összeállítva.

A Biztonsági Tanács más tagállamai is hasonló szellemű javaslatokat tettek. A Biztonsági Tanács egységét ezen erőfeszítésekre építve lehet megőrizni, tiszteletben tartva az 1441. számú határozatban rögzített elveket. A Biztonsági Tanács minden egyes tagja megkülönböztetett mértékben felelős azért, hogy megakadályozza a szakadást e fontos pillanatban.

Kedden a Biztonsági Tanács elé kell terjeszteni az UNMOVIC munkaprogramját. Erre tekintettel azt javasoljuk, hogy ezt követően a Biztonsági Tanács haladéktalanul üljön össze külügyminiszteri szinten az elsődleges leszerelési feladatok és teljesítésük - egyidejűleg szigorú és reális - ütemének jóváhagyására.

Az erő alkalmazása csak a végső eszköz lehet. Ünnepélyesen arra szólítjuk fel a tanács minden tagját, tegyenek minden lehetségest azért, hogy a Biztonsági Tanács által követett és a nemzetközi közösség hatalmas többsége által támogatott békés út kerekedjen felül.

Sürgős meghívás Blixnek és el-Baradeinek

New York, 2003. március 15., szombat (MTI) - Az ENSZ Biztonsági Tanácsával konzultálnak hétfőn az iraki fegyverzetellenőrök vezetői arról a bagdadi meghívásról, hogy "a lehető leghamarabb" látogassanak el Irakba, felgyorsítandó az együttműködést a leszerelés témájában.

A bagdadi külügyminisztérium közleménye szerint a Hans Blixnek, az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának (UNMOVIC) vezetőjének és Mohamed el-Baradeinek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójának (NAÜ) címzett levelet Amir al-Szaadi, az iraki elnök tanácsadója írta alá. Blix szombat este New Yorkban ismertetett közleményében megerősítette, hogy az iraki meghívást megkapták, s jelenleg "tanulmányozzák" azt. Úgy fogalmazott, hogy e levelet nem tekinti az utolsó pillanatokban való próbálkozásnak, manipulációnak, s ezért azt komolyan kell kezelni.

Az UNMOVIC bagdadi fegyverzetellenőrei ugyanakkor egyes, hivatalos ENSZ-forrásokból egyelőre meg nem erősített hírek szerint már szerdán elhagyhatják Irakot. A RIA "Novosztyi" orosz hírügynökség a bagdadi UNMOVIC-képviselet egyik meg nem nevezett munkatársára hivatkozva arról számolt be szombat este, hogy a fegyverzetellenőrök főhadiszállására érkezett tájékoztatás szerint az ENSZ szerdán különjáratot küld az Iraki fővárosba Ciprusról.

Az ENSZ az utóbbi négy hónapban hetente rendszeresen két járatot üzemeltet Bagdadba, s ez az első rendkívüli változás a menetrendben. Az orosz hírügynökség úgy feltételezi, hogy ezzel a géppel repülnének el a még Irakban maradt nemzetközi megfigyelők.