Ervin
14 °C
21 °C

Nagy-Britannia kész feláldozni ultimátumát

2003.03.13. 13:16
Bár az Egyesült Államok csak kisebb határidő-módosításra készült a többséghez hiányzó szavazat érdekében, Nagy-Britannia akár az ultimátumot is beáldozná a Biztonsági Tanács egysége érdekében. Az amerikaiak a jövő hétre halasztanák a határozat szavazásra bocsátását.
Elhagyná határozati javaslatából az Iraknak szabott ultimátumot Nagy-Britannia - jelentette az AP. A francia vétó miatt bukásra ítélt határozat megmentése érdekében a brit kormány újra csak "komoly következményekkel" fenyegetné a leszerelési követelményeket nem teljesítő diktatúrát.

Szondáznak

"Csak azt szondázzuk, hogy ez a megoldás kivezetheti-e a Biztonsági Tanácsot a jelenlegi nehéz helyzetből" - kommentálta országa javaslatát Jeremy Greenstock brit ENSZ-nagykövet az AP-nek.

Visszavonnák a határozatot?

A brit bejelentés elbizonytalanította az Egyesült Államokat. Bár Bush még a héten szavazásra bocsátotta volna a határozati javaslatot, a megfelelő támogatottság hiányában végül úgy döntött, a jövő héten is folytatódhat még a vita, ha ez elősegíti a megállapodást - jelentette a CNN.

Amerikai tisztviselők szerdai bejelentése szerint a többségi támogatás megszerzéséhez már csak egy szavazatra van szükség. Ennek érdekében készek akár a Huszeinnek szabott ultimátum "nagyon-nagyon rövid idővel történő megtoldására" is - nyilatkozta az AP-nek John Negroponte amerikai ENSZ-nagykövet.

Oroszország mégsem vétózik?

Az eddig ajánlott kedvezmények máris eltérítették Oroszországot az eddig hangoztatott vétótól. Igor Ivanov külügyminiszter szerint "korai lenne" nyilatkozni az orosz szavazati szándékról, amíg "csak egy tervezetről folyik vita".

Minden maradna a régiben

Franciaország kitartott elutasító álláspontja mellett. "Nem arról van szó, hogy adjunk Iraknak pár napot a háború elindítása előtt. A határozatnak a békés leszerelést kell szolgálnia" - jelentette ki Dominique de Villepin francia külügyminiszter.

Ha a britek mai módosító javaslata értelmében nem szabnak határidőt a leszerelésnek, a francia igény meg is valósulhat. A javaslat ebben az esetben lényegében azonos lenne a jelenleg is érvényben lévő 1441-es határozattal.